Oyunbaz’dan “Peer Gynt” ve “Martı”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Repertuarında iki başyapıt barındıran Oyunbaz, yeni yılda da oynamaya devam ediyor… Oyunbaz’ın Ocak 2011 programı şöyle:

1- “Peer Gynt”

X. Lions Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Prodüksiyon ve Kerem Yılmazer “Genç Yetenek” Oyuncu Ödülü’ne değer görülen, 15. Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En İyi Yapımının Yönetmeni ödülüne aday gösterilmiş olan Peer Gynt, 16 Ocak Pazar ve 28 Ocak Cuma tarihlerinde, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu’nda izlenebilir.

Yönetmenliğini Abdullah Cabaluz’un üstlendiği; Seniha Bedri Göknil, Zehra İpşiroğlu ve Mehmet Ergen çevirilerinden Oyunbaz tarafından derlenen Peer Gynt, Çehov’un “En beğendiğim yazar” sözleriyle nitelediği, Norveç tiyatrosunun dünyaya mal olmuş ünlü oyun yazarı Henrik Ibsen’in başyapıtlarından biri.

Oyun, iki perde, bir ömür…

“Kendi olma takıntısıyla donanmış, kendini gerçekleştirmek için gerek duyduğu her şeyi sadece ‘kendi’nde arayan bir insanın son nefesinde hayatı bir ‘tiyatro oyunu’ gibi gözlerinin önünden geçseydi, seyredeceği şey ne olurdu acaba?”

PEER  : Bir tek şey soracağım. Ne demek bu “kendin olmak”?

DÖKMECİ : Ne komik çıktı senin ağzından bu soru.

PEER  : Hadi uzatma, sen bana cevap ver.

DÖKMECİ : Kendin olmak demek kendini imha etmek demektir.  Anladın mı? Anlamadın.

2- “Martı”

17.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Anton Çehov’a Selam” başlığı altında sahnelenen Martı, 20 Ocak Perşembe akşamı, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu’nda izlenebilir.

Yönetmenliğini Abdullah Cabaluz’un üstlendiği oyun; Ataol Behramoğlu çevirisi esas alınarak Behçet Necatigil ve Mehmet Özgül çevirilerinden Oyunbaz tarafından derlendi. Oynadığı sezonlarda pek çok olumlu eleştiri alan ve “Vasıf Öngören Özel Ödülü”ne değer görülen Martı, Anton Çehov’un ve Dünya Tiyatro tarihinin en önemli eserlerinden biri kabul ediliyor.

Oyun Üzerine

Yıkılmaya yüz tutmuş çarlık Rusya’sının son demlerinde, kentleşme ve sanayileşmenin dayattığı değişimin bunalıma sürüklediği aydınlar ve küçük burjuva sınıfı… Çehov’un “öfkelenerek ve acıyarak bakıyorum” dediği oyun kişileri işte bu sınıfa ait, düşmüş toprak soylularıdır. Eylemsizlik içinde uyurgezer gibi yaşayan bu insanların diyalogları yaşamaya, bir şeyler yapmaya karşı duyulan güçsüzlüğün, can sıkıntısının çevresinde dolanır durur. Ruhları, Konstantin Treplev’in vurduğu martı kadar ölü olan bu insanlar, o zavallı martı kadar şanslı değildirler. Çünkü onlar ne yaşamaktadırlar ne de ölüdürler.

PROGRAM

PEER GYNT

Tarih   : 16 Ocak 2011, Pazar / saat 16.00
28 Ocak 2011, Cuma / saat 20.30
Yer  : Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu
Süre  : 2 saat 45 dakika / 2 Perde.

MARTI

Tarih   : 20 Ocak 2011, Perşembe
Saat  : 20.30
Yer  : Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Tiyatro Salonu
Süre  : 2 saat 30 dakika / 2 Perde

Bilgi için: 0531 888 62 31

http://www.tiyatroyunbaz.com

http://www.twitter.com/TiyatroOyunbaz

http://www.facebook.com/pages/Oyunbaz/157928872475

Gazeteport

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.