Vekiller Yazar,Çizer ve Tiyatrocudan Şikayetçi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Başbakan Erdoğan’ın dava açtığı Beyoğlu Kumpanya tiyatro grubu üyeleri 21 Ocak’ta yargılanmaya başlıyor; gazeteci Ekşi’ye de ceza davası açıldı. CHP’li vekil Mengü ise Atatürk’ün yaşamını ele alan çizgi roman “Genç Mustafa”nın yazarlarından şikayetçi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tiyatro grubu Beyoğlu Kumpanya üyesi 16 sanatçı hakkında “hakaret” davası açarken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Şahin Mengü ise Atatürk’ün hayatını konu alan çizgi roman “Genç Mustafa”dan şikayetçi oldu.

Erdoğan’ın dava açmasına neden olan olay, Temmuz ayında Çatalca Belediyesi’nin düzenlediği “Erguvan Şenlikleri” kapsamında Beyoğlu Kumpanya grubunun sahne alması ve ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ilçe başkanı Selim Güçbilmez’in kulise girmesiyle başlamıştı.

Sol Haber sitesine göre, Güçbilmez grup üyelerine tehditler savurarak, üyelerin ve destekçilerinin hukuksal bir dayanak olmadan gözaltına alınmalarına neden olmuştu. Şikayet ile Çatalca Savcılığı’na ifade veren 25 kişiden, tiyatro grubunun üyesi 16 kişiye dava açıldı.

Tersane ölümleri, televizyon dizileri, özelleştirmeler, ifade özgürlüğü gibi konuları ele alan “Ülkemizden” adlı oyunda bir karakterin seslendirdiği “Tayyip Blues” adlı şarkının sözleri şikayete gerekçe oldu.

Karakola şikayette bulunan Güçbilmez ise önümüzdeki hafta başlayacak olan davada tanık olarak yer alacak.

Oktay Ekşi hakkında altı yıla kadar hapis istemi

Erdoğan, Hürriyet Gazetesi eski “başyazarı” Oktay Ekşi hakkında da Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla şikayette bulundu.

Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Pircan Barut Emre de, hidroelektrik santral (HES) karşıtı bir yazı yazan Ekşi hakkında iki yıla kadar hapis istemiyle dava açtı, üç ayrı şikayeti gerekçe göstererek cezanın üç defa uygulanmasını istedi; ilk duruşma 15 Şubat’ta görülecek.

CHP’li Mengü’den “Genç Mustafa” yazarları hakkında suç duyurusu

CHP Manisa Milletvekili Mengü, “Genç Mustafa” eserini kaleme alan Yalın Alpay ve çizimleri yapan Barış Keşoğlu hakkında çizgi romanda “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret edildiği ve sövüldüğü” iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının anlatıldığı ve Kasım 2010’da yayınlanan çizgi romanla ilgili suç duyurusunda, bir paşanın Atatürk’ü darp etmesiyle ilgili bölüme yer verildi:

“Atatürk hiçbir resmi belge ve veriye dayanmayan tamamen kurgu/senaryo çizimlerle; Osmanlı sarayında yumrukla, sopayla dayak yiyen (…) bir aciz, zavallı konumunda resmedilerek küçük düşürülmüş ve aşağılanmıştır.”

Dilekçede Alpay’ın yazdığı önsöze de atıf yapılarak, kitabın “Atatürk’le ilgili bir hesaplaşma ürünü olduğu ve Atatürk’ü bugüne kadar algılanandan farklı bir biçimde algılatma amacı taşıdığı, bu saikle yayınlandığının açık bir biçimde ortaya konulduğu” öne sürüldü.

Alpay ve Keşoğlu’nun, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunu’nun 1. ve 2. maddeleri uyarınca; “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret ve sövme” iddiasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor.

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.