Yönetmenlerin Cezasına Protesto

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İranlı yönetmenler Jafar Panahi ve Mohammad Rasoulof’a “yönetime karşı çalışma” suçlamasıyla verilen 6’şar yıllık hapis cezaları, İstanbul’da protesto edildi. “Yeni Sinema Hareketi” tarafından, Beyoğlu Sineması’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Tarık Tufan, tüm dünyada düşünce özgürlüklerine yönelik baskı ve uygulamaların arttığını öne sürerek, “Totaliter devletler, insanlık onuru ile bağdaşmayan gayri meşru gerekçeler göstererek baskı ve sansürü arttırıyor. Düşüncelerini daha açık ifade etmek isteyen sanatçı ve aydınlar zor şartlarda yaşamak zorunda kalıyor” dedi.

Panahi ve Rasoulof’un, devletin baskı ve tecridi ile karşı karşıya olduğunu savunan Tufan, “Panahi’ye 6 yıl hapis cezasının yanı sıra 20 yıl boyunca film yapma, senaryo yazma ve yabancı basına demeç verme yasağı verildi. Rasoulof ise muhalif olduğu gerekçesi ile 6 yıl hapis cezasına çaptırıldı” dedi.

Türkiyeli sanatçılar olarak, bütün İranlı yönetmenlere karşı girişilen baskı ve uygulamalara karşı durduklarını belirten Tufan, şunları söyledi:

“İran’da, Şubat ayında düzenlenecek olan Uluslararası Fecr Film Festivali’ne davet edilen Tayfun Pirselimoğlu ve Pelin Esmer’in, yönetmenlere verilen cezaları protesto etmek amacıyla filmlerini geri çekme tavrını, Yeni Sinema Hareketi olarak desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz. İranlı sinemacılarla birlikteliğimizi göstermek amacıyla, bu yıl yapacağımız filmlerin tümünü İranlı yönetmenlere adayacağız. Totaliter rejimlerin, gözden kaçırmaya çalıştıkları her türlü hakikati göstermek için var gücümüzle çabalayacağız. Çektiğimiz her kareye baskı gören İranlı yönetmenlerin gözleriyle bakıyoruz.”

Tayfun Pirselimoğlu da yönetmenlerin üretimde bulunmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “Yaşadığımız bu günler birçok durumda filmlerimizi çekmemizi gerektirecek olaylar yaratıyor. İranlı yönetmenlerin nezdinde bütün dünyada sinemanın özgürce yapılabilmesi için gereken her şeyin yanındayız” dedi.

Yönetmen Pelin Esmer de Fecr Film Festivalinin en çok katılmak istediği festival olduğunu ifade ederek, “Yönetmenlere verilen cezaları öğrendiğimizde ekip olarak filmlerimizi geri çekme kararı aldık. Umarım önümüzdeki yıllardaki festivallerde, cezaevindeki yönetmenlerle birlikte katılırız ve onlar güzel filmler çekmeye devam ederler” diye konuştu.

Etkinlik, Jafar Panahi’nin 2010 Venedik Film Festivali’nde, İnsan Hakları Bölümü’nde gösterilen “The Accordion” adlı kısa filmin izlenmesinin ardından sona erdi.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.