Deprem Konulu Oyun Yazma Yarışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi “Deprem” konulu oyun yazma yarışması düzenliyor.Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın tarafından Antikkapı Restauran’ta düzenlenen basın toplantısına, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Basın Yayın Daire Başkanı Raşit Fidan, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik, Şehir Tiyatroları Şube Müdürü Turgut Çakar ile Şehir Tiyatroları sanatçıları Ufuk Aşar ve Fatih Sevdi katıldı.

Yarışma ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, sözlerine Kocaeli’nde yaşanan ve bu kentte yapılan her şeyin önemli olduğunu düşündüklerini söyleyerek başladı. Geçmişte yaşanan olaylardan dersler çıkardıklarını kaydeden Dr. Büyükakın, bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi olarak “Deprem” konulu Oyun Yazma Yarışması düzenleme kararı aldıklarını söyledi. En erken uyarı sisteminin toplumsal bilinç olduğunun altını çizen Dr. Büyükakın, “Yani bu sefer “Yıkılmak ya da ayakta kalmak, işte bütün mesele bu” diyeceğiz” dedi. Dr. Tahir Büyükakın, yarışma sonunda sahnelenmeye layık görülen eserin Şehir Tiyatroları’nın repertuarına alınarak sezon içinde sahneleneceğini duyurdu. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra doğan çocukların bugün 11 yaşına geldiklerini ve bu kuşağın depremi tanımadıklarını kaydeden Dr. Büyükakın, “Deprem gerçeğini en iyi anlatmanın yolunun tiyatro gibi evrensel bir dil olduğunu düşündük. Acıyı kanatmadan, Kocaeli’nde deprem bilinci ve farkındalığını ortaya koymak istiyoruz” dedi. Büyükakın, sözlerini “Sadece Kocaeli değil kalemi fay hattı üzerinden geçen ülkemin tüm yazarlarını bu yarışmaya katılmaya davet ediyorum” diyerek tamamladı.

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik, Büyükşehir Belediyesi’nin deprem konulu oyun için kendisine her türlü desteğini verdiğini hatırlatarak, “Yarışma sonunda sahnelenmeye layık bir eser görülürse, oyunda ünlü bir sanatçı oynatmak konusunda bize serbesti tanındı. Ancak tabii ki oyunda Şehir Tiyatroları sanatçıları ağırlıklı olarak yer alacak” dedi. Dr. Tahir Büyükakın da “Oyunda, 17 Ağustos acısını burada yaşayan Şehir Tiyatroları sanatçılarımız rol alacak. Ancak örneğin oyunda bir çocuk lazımsa, ya da Şehir Tiyatroları’nda yaşlı rolüne uygun bir oyuncu karşılığı yoksa bu durumda dışarıya bakacağız” dedi. Birecik, eseri sahnelenmeye layık görülen sanatçının oyunda rol alıp alamayacağı yönündeki bir soruya karşılık olarak da, “Bu çok hassas bir soru, olabilir ancak bunun sakıncaları var. Sonuçta bir tiyatro sanatçısı istediği ruh haline girip o duyguyu seyirciye aktarıp, istediği anda da o durumdan çıkabilir. Ancak tekniği bilmeyen birinin bunu yapması sakınca doğurabilir” şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin büyük önem verdiği yarışma para ödüllü olacak. Birincilik ödülü 15 bin, ikincilik ödülü 10 bin, üçüncülük ödülü 5 bin Lira olarak belirlendi. Ayrıca üç adet de mansiyon ödülüne 3 bin TL verilecek. Sonuçlar, 17 Ağustos 2011 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kocaeli.bel.tr adresi üzerinden ve görsel – yazılı basın yoluyla açıklanacak. Yarışmanın jürisi ise Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevda Şener, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ana Bilim Dalı Yazarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Beliz Güçbilmez, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Nutku, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturgi Ana Bilim Dalı Dramatik Yazarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yavuz Pekman, Kocaeli Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dr. Sema Göktaş ile İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Dramaturgi Bölümü Öğretim Üyesi ve Devlet Tiyatroları Dramaturgu Dr. Selen Korad Birkiye’den oluşucak. Eserler bilgisayar ortamında 12 punto bir buçuk aralıkla, daktilo ile çift aralıkla yazılarak yedi (7) nüsha halinde teslim edilecek. Her nüshanın ilk sayfasına eserin adı açık biçimde yazılacak. Her nüshanın birinci sayfasında oyunun türü ve kaç bölüm olduğu belirtilecek. Her nüshanın birinci sayfasında, eser sahibinin “RUMUZ”u yer alacak. Yazarın kimliği ile ilgili bilgi kesinlikle yer almayacak. Yarışmacı, kimlik bilgilerini, eserleriyle birlikte üzerinde “RUMUZ”u yazılı KAPALI bir zarf içinde verecek. Kimlik zarfı içinde yarışmacının imzalı, vesikalık fotoğraflı başvuru formu, özgeçmişi, kimlik bilgileri, açık adresi, telefon numarası bulunacak.

Yarışmaya giren eserler, üzerinde RUMUZ bulunan kapalı kimlik zarfı açılmayacak şekilde Şehir Tiyatroları Şube Müdürlüğü’nce teslim edilecek.

HaberFX

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.