Haldun Dormen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ünlü tiyatro Oyuncusu ve eğitmeni Haldun Dormen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ile bir araya geldi.

Omü Gençlik ve Kültür-Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşide, Omü’lü gençlerin tiyatro ve sanatla ilgili sorularını cevaplayan Dormen, tiyatro yaşamıyla ilgili bilgiler verdi.

Gençlerin, tiyatro yapabilmek ve iyi bir tiyatrocu olabilmek için, akademik eğitim gerekli midir? sorusuna, “İyi bir tiyatrocu olabilmek için eğitimden ziyade, istek, yetenek ve kararlılık önemlidir” şeklinde cevap veren Dormen, gençlerin tiyatro yapmak konusunda umutsuz olduğunu ve hedeflerinden çok çabuk pes ettiklerini ifade etti.

Tiyatronun kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu anlatan Dormen, öğrencilerin, konservatuvar sınavlarında, kayırma ve torpil gibi durumların yaşandığı yönündeki endişelerin yersiz olduğunu, devlet konservatuvarlarının yeteneğe göre öğrenci seçtiğini vurguladı.

Tiyatroyu, insanı, insana, insanca ve eğlenceli bir şekilde anlatma sanatı olarak tanımlayan Dormen, “Gençler, konservatuvar sınavlarında torpil yapıldığın düşünüyor. Bu çok yanlış, biz elemeleri yaparken belkide sizin görmediğiniz şeyleri fark ediyoruz. Zaten değerlendirmelerin yapıldığı süre çok kısıtlı, o kadar kısa zaman içinde değerlendirme yapılması da çok zor, bu yüzden, tiyatrocu olmak isteyen, gerçekten bu işi yapmakta kararlı olan gençlerin pes etmemesi gerekiyor. Gençler, konservatuvar sınavlarından bir kez elendikten sonra hedeflerinden vazgeçmemeli, daha çok çalışmalı” diye konuştu.

Çocuk tiyatrosunun önemine de değinen Dormen, Türkiyede ne yaptığını bilmeyen, çocuk tiyatrosu yaptığını sanan ama çok başarısız işler yapan tiyatro grupları bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.