Karadeniz’in İncisi Ama Bir Tiyatro Sahnesi Yok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samsun Devlet Tiyatrosu Müdür Vekili Yeter Başer, “Samsun Devlet Tiyatrosu’nun kendi oyunlarını hazırlayan, kendisine ait bir sahnesi olan, bir binaya ihtiyacı var” dedi.

Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte insanların tiyatroya yoğun ilgi gösterdiğini, Devlet Tiyatroları’nın Samsun’da çok az oyun sergilediğinden şikayetçi olduklarını söyledi.

Turne sahnesi olarak hizmet veren Samsun Devlet Tiyatrosu’nun, Samsunlu tiyatroseverler için yeterli olmadığını belirten Başer, izleyicilerin sık sık Samsun’a yerleşik, kendi binası olan ve oyun çıkaran bir devlet tiyatrosu sahnesi açılması yönünde taleplerinin olduğunu ifade etti.

Samsun’da faaliyet gösteren tiyatroların insanların, tiyatroya yönelik taleplerini karşılamadığını dile getiren Başer, “Karadeniz’in incisi olarak nitelendirilen bir şehirde yani Samsun’da kendi oyunlarını çıkaran bir devlet tiyatrosunun olmaması çok büyük bir eksiklik. Samsun Devlet Tiyatrosu’nun sadece haftada bir oyun sahneleyebilmesi çoğu izleyicinin tepkisine neden oluyor. İzleyiciler daha fazla oyun seyretmek istiyorlar ama turne sahnesi olarak hizmet verdiğimiz için sadece haftada bir, bazen de iki haftada bir oyun sergileyebiliyoruz” dedi.

Başer, genel izleyici potansiyellerinin gençlerden oluştuğuna ve oyun temsillerinde salonun çoğunlukla dolu olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Samsun Devlet Tiyatrosu’nun yerleşik ve kendi oyunlarını hazırlayan bir sahneye dönüşebilmesi için kendisine ait bir sahneye, bir çalışma atölyesine dahası bunların hepsini içinde bulunduran bir binaya ihtiyacı var. Şuanda Samsun Devlet Tiyatrosu, Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin sahnesini kullanıyor ve bu sahne iki kurum için yeterli değil. Biz, Samsun Devlet Tiyatrosu olarak ancak salon boş olduğu günler oyun sergileyebiliyoruz. Samsun’da ihtiyacımızı karşılayabilecek nitelikte başka bir sahne olmadığı için salonu ortak kullanıyoruz. Programlarımızı her iki kurumun sahneleyeceği eserlere göre düzenliyoruz. Bazen programlarımız çakışabiliyor. Bu da sahnelenmek istenen oyunun süresini uzatıyor.”

Devlet Tiyatroları’nın, Türkiye’nin her yerine tiyatro götürebilmek için çalıştığını ve bunun için çok çaba sarf ettiğini de vurgulayan Başer, yerel yönetimlerin de desteği ile Samsun’un kendi tiyatrosuna sahip olabileceğini kaydetti.

-KALBİ EKSİK BÜYÜKŞEHİR-

Samsun Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği oyunları düzenli olarak takip ettiğini belirten Tuğba Van adlı sanat sever, Samsun Devlet Tiyatrosu’nun turne sahnesi olarak yürüttüğü çalışmaların Samsun için yeterli olmadığını belirtti.

Samsun’un belediyesiyle, ekonomisiyle, tarihi ve kültürel yapısıyla büyük bir şehir olduğunu ifade eden Van, “Ama bu şehrin tiyatrosu yok ve tiyatrosu olmayan bir şehrin bence kalbide yok demektir. Bir yeri ancak kültürel ve sanatsal faaliyetlerle kent yapabilirsiniz, bu kültürel ve sanatsal faaliyetlerin başında da tiyatro vardır. Tiyatro olmayınca o yer her şey olur ama kent olamaz. Şehrin ruhunu dinleyecek, içinde barındırdığı kültür ve sanat potansiyelini dışarı çıkarabilecek ve bu şehrin gerçekten kültür sanat şehri olduğuna inanan duyarlı insanlara ve yöneticilere ihtiyacı var” dedi.

Son Dakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.