Sel Felaketi, Oyun Oldu!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geçen yıl İstanbul’daki sel felaketinde servis aracında ölen 8 kadın işçinin hikayesi unutmayalım diye tiyatro sahnesine geliyor.

9.9.2009 Çarşamba… Bu tarih böylece belki çoğumuz için fazla bir şey ifade etmiyor. Ancak, “İstanbul’da büyük sel felaketi” dediğimizde hepimiz hatırlıyoruz ve o günün simge görüntüleri bir bir gözümüzün önüne geliyor: belediye otobüsü üzerinde selden korunmaya çalışanlar, boydan boya sular altında kalmış Silivri, suların alıp götürdüğü Dila bebek ve bir panelvanın içinde boğularak hayatını kaybeden sekiz kadın işçi… Şimdi o sekiz kadının hikayesi tiyatro sahnesine geliyor, unutmayalım diye…

Esin Taşçı bir reklamcı. Türkiye’yi sarsan bu sel felaketi kendi ifadesiyle karnına bıçak gibi saplanıyor. Oyun yazarı bir arkadaşına açıyor konuyu. “Hiç vaktim yok, sen yaz” karşılığını alınca önce bir bocalıyor, “Ben nasıl oyun yazarım? Ben reklamcıyım.” diyor. Arkadaşının, “hiç denedin mi ki?” sorusuyla artık dönülmez bir yola giriyor.

“Tiyatro Güzel Şey”in kuruluşunun böyle bir hikayesi var. Esin Taşçı sonra tiyatrocu Ayşe Burcu Eren ile tanışıyor. Henüz bir satır bile yazmamışken oyun fikrinden bahsediyor, “Sen yönetir misin?” diyor. İki isim el ele verip çıkıyorlar yola. Esin Taşçı, ilk oyununu yazıyor, Ayşe Burcu Eren oyuncuları buluyor, yönetiyor ve oluşturdukları gruba da “Tiyatro Güzel Şey” adını veriyorlar.

“Sel”de seyirciyi önce bir kısa film karşılıyor. Sonra 9 eylül 2009’un sabah 07.00’sinden itibaren sekiz kadının yaşadıklarına ortak olmaya başlıyoruz: iş için hazırlanmaları, servise binmeleri, aralarında geçen konuşmalar, sıkıntıları, dertleri… Sonra yağmur, suyun yükselmesi, açılmayan kapılar, ve…

Ancak belirtmek gerekir, bu bir belgesel değil. Zaten olayla ilgili dava devam ettiği için kadınların gerçek isimleri de kullanılmıyor, ailelere de bu yüzden haber verilmemiş.

Sekiz kadını, Demet Ulus, Melissa Milanlıoğlu, Makbule Tüzüner, Aylin Sağlam, Yeliz Demir, Serpil Akaya, Neşe Mengüloğlu ve Elçim Eroğlu canlandıryor.

“Sel”in prömiyeri 9 Şubat Çarşamba garajistanbul’da. Mart ayının ikinci haftasına kadar da yine her çarşamba aynı yerde sahnelenecek.

Oyun dolayısıyla hatırlatmakta yarar var. Sekiz kadın işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili devam eden davada son bilirkişi raporu şöyleydi: “Kazanın oluşunda asli ve tek etken meydana gelen doğal afettir.” !

“Aslında o kadınlar, bizim onları sıkıştırdığımız köşede, nefes alamadıkları için boğuldu.

Birey olmalarına izin vermedik, çalışmalarını kendi bağımsızlıkları için değil eve sağladıkları katkı için destekledik.

Hayallerini gerçekleştirmeleri için kapıları açmadık.
Hayalleri olduğunu bile fark etmedik.
Biz sadece seyrettik.
Seyrettik… başımızı çevirdik.
Seyrettik… kanal değiştirdik.
Seyrettik… çünkü bunu değiştirecek vaktimiz yoktu.”

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.