Sevda Şener-Özdemir Nutku Uluslararası Oyun Yazarlığı Seminerleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +


Mimesis Haber – Tiyatromuzun Yeni Oyun Yazarlarına İhtiyacı Var

Her şey gibi tiyatro da değişiyor. 19.yüzyılın sonuna kadar tiyatronun merkezinde oyun yazarı vardı. Geçen yüzyılın başında yönetmen egemen olmaya başladı. Şimdi bu merkez oyuncudan yana kaymış gibi görünüyor. Bununla birlikte, oyun yazarı önemini yitirmiş değil. Yeni denemelerin yapıldığı Batı Tiyatrosunda bile, yüzde doksan-doksan beş oranında oyun yazarlarının yazdığı metinler oynanıyor.

Yazarlık yaratıcılık gerektiriyor. Bu yaratıcılığı başka biri (dramaturg, yönetmen, oyuncu) yapsa bile, o da yazarın işlevini görmüş oluyor, bir çeşit yazarlık yapıyor. Yaratıcılık önemini hiç yitirmeyecek. Bu nedenle de tiyatro hep bir “yazar”a muhtaç olacak.

Bizim tiyatromuz çok genç. Ama Batı Tiyatrosundan aldığımız “yaşlı” bir gelenekle sürüyor, ağırlıklı olarak. Dünya tiyatrosunun nabzını daha iyi tutmamız, tiyatromuzu yenileştirmemiz gerekiyor. Yeni bir tiyatro da ancak yeni, genç yazarlarla olur. (Bunun yaşla da doğrudan bir ilgisinin olmadığını hemen belirtelim.)

Ülkemizin tek oyun yazarları ve çevirmenleri örgütü olan OYÇED-Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği de genç bir örgüt. Deneyimli yazarların yanı sıra, çok sayıda genç üyesi bulunuyor. Genç ve yeni yazarların gelişimine de özel bir önem veriyor. Nitekim, 3-12 Temmuz 2010 tarihlerinde, dünyanın en büyük oyun yazarlığı festivali olan Intreplay-uluslararası Genç Oyun Yazarları Festivalini, ilk kez Türkiye’de (İzmir-Seferihisar) düzenledi.

OYÇED, Bu kez de, ülkemizin genç, yeni oyun yazarlarına yönelik olarak Uluslararası Oyun Yazarlığı Seminerleri düzenliyor. Bu seminer dizisi, OYÇED’in onur üyeleri olan ve oyun yazarlığımızın gelişimine büyük katkılarda bulunan, Prof. Dr. Sevda Şener ve Prof. Dr. Özdemir Nutku’ya ithaf edilmiştir.

OYÇED YÖNETİM KURULU

Program:

Sevda Şener-Özdemir Nutku Uluslararası Oyun Yazarlığı Seminerleri

Yer: Hotel Riva / Taksim*

25 Şubat 2011 / Cuma

•Saat 10.00-13.00

Prof. Dr. Hasan Erkek Türkiye “Oyun Yazarlığında Dramatik Yapılar”

Saat: 15.00-18.00

Dominique Dolmieu Fransa “Paris Gözüyle Güney-Doğu Avrupa Oyun Yazarlığı’nın

Görünüşü”

26 Şubat / Cumartesi

•Saat: 10.00-13.00

Marie Hedenius İsveç “Nereden?”

Saat: 15.00-18.00

Lauris Gündars Litvanya “Karakter Yaratmak

27 Şubat / Pazar

•Saat 10.00-13.00

Tommy Murphy Avustralya “Dramatik Dil-Doğrudan Konuşma”

Saat: 15.00-18.00

Prof. Dr. Özdemir Nutku Türkiye “Alternatif Oyun Yazarlığı Üzerine”

Saat 18.30 “Un Oeil sur le Bazar”

Türkiye Tiyatrosu Antolojisinin Tanıtımı

* Hotel RİVA / Taksim

Aydede Cad. No: 8 Talimhane Taksim 34437 – İstanbul 0.212.256 44 20 – 256 20 33


Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.