Zeynep Tanbay Cemal Reşit Rey’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Türkiye’de modern dans alanında öncü bir konuma sahip olan Zeynep Tanbay Dans Projesi 10 yıldır devletten bağımsız bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Zeynep Tanbay, bu 10 sene zarfında farklı dansçıları ve koreografları bir araya getirerek Türkiye’de dans alanında önemli bir boşluğu doldurdu.

2011 yılında ZTDP üç projesini CRR’de izleyicisiyle buluşturuyor: Araz, 4 Ayak ve Vivaldi-Stravinski. Konsept ve koreografisi Zeynep Tanbay’a ait olan Araz, ZTDP’nin son projesi olarak 2009-2010 sezonunda oluşturuldu; 14 bölüm ve 20 ayrı dans içeren gösteride Philip Glass ve Yann Tiersen’in ağırlıklı olduğu müziklerin yanı sıra, Reich- remixed ve Türkiye’den Burhan Öcal, Baba Zula’nın parçaları da kullanılıyor. Zeynep Tanbay Araz’ın ne olduğunu tamamen seyircilere bırakıyor.

4 Ayak ZTDP’nin, Akbank çatısı altında 10 farklı dansçıyla buluştuktan sonraki ilk projesi. 2006 yılında oluşturulan proje, insan ilişkilerini dört ayaklı materyaller etrafında anlatıyor. ZTDP’ye göre, yaşamımızın büyük bir bölümünü iskemlelerde, masalarda, banklarda, yataklarda geçiriyoruz, geri kalanını da ayakta; “insan ilişkilerinin bin bir türü ve halleri, 4 ayaklılarla 2 ayaklıların ilişkisinden ortaya çıkan dansın büyüsünde buluşuyor”.

Tanbay’ın ilk kez 2007 yılında oluşturduğu, Vivaldi’den seçme müziklerin ve Stravinski’den ünlü Bahar Ayini’nin eşliğinde iki bölüm halinde hazırladığı Vivaldi-Stravinski gösterisinin CRR programı ise henüz netleşmedi.
Bütün koreografilerinde odak noktası olarak insanı ele alan, insan ilişkileri, halleri ve ruhunu sosyal, politik ve dünya gündeminde sorgulayan Zeynep Tanbay, sahnede teknolojik kullanımların ve metnin hareketin önüne geçmesinden yana değil; yalnızca insan bedenini ve bedenin anlatım olanaklarını kullanmayı tercih ediyor. Dolayısıyla da minimalist bir sahne düzeni tasarlıyor. Klasik dans eğitiminde dayatılan mükemmellik hedefindense, sahnedekilerin dansçıdan öte hareket eden insanlar olduğunu seyirciye hatırlatmayı, seyircinin sahnede mükemmel dansçılardansa kendinden bir şeyler bulmasını tercih ediyor.
Araz; 11 Şubat 2011 20.00 Cemal Reşit Rey Konser Salonu
4 Ayak; 26 Mart 2011 20.00 Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Sezin Gündoğan/Mimesis
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.