Bu Bir 27 Mart Yazısıdır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İki tür 27 Mart yazısı vardır. Birincisi iyimserdir: Tiyatro içimizi ısıtır, tiyatro insana insandan daha yakındır, tiyatro varoluştur… İkincisi karamsardır: Sorunlarımız var, devlet bize neden yardım etmiyor, bu hükümetle zaten olmaz, AKM’ye sahip çıkalım… Her ikisini dengelemeye çalışan zoraki girişimler ise üçüncü bir kategori inşa etmekten hayli uzaktırlar.

Bu yazı ne üçüncü bir kategori açmak, ne de yukarıda bahsettiğimiz yaklaşımlardan herhangi birisine katkı sunmak amacıyla yazılıyor. Tiyatrocuları sahte bir bayram kutlamasına davet etmeyi amaçlayan bir yazı ise asla değil. O zaman şöyle sorulabilir: Bu yazı neden yazılıyor?

Şüphesiz haksız bir soru sayılmaz bu. İsteyenler bu yazıyı hayatın koşturmacası içinde bir anlık bir duraklama ya da geride bıraktığımız bir yıl içerisinde bu portale hayat verenlerin durup arkaya şöyle bir arkaya bakma isteği olarak yorumlayabilirler. Belki de bir arpa boyu olsun ilerlediğimizi görmek için bunu yapmalıyız. Mimesis Gösteri Sanatları Portali’ne hayat veren ve tiyatroyu gerçekten seven bir çok siberuzay emekçisinin en azından kısa bir süre için böyle bir duraklamaya ihtiyacı vardır belki de. Belki de bu iş için en uygun gün 27 Mart olacaktır. Tanrı bile bu harika gezegeni yarattıktan sonra bir gün için de olsa dinlenmişti değil mi?

27 Mart’ı 28 Mart’a bağlayan gece saatlerimizi bir saat ileri alırken ve hayatlarımızın bir saati buharlaşıp uçarken tiyatroyu düşünmek için ayırdığımız saatlerden birisini kaybedeceğiz. Ve ertesi gün tiyatrocular olarak kimilerimiz bir dizi setinde, kimilerimiz alternatif bir sanat kurumunun iletişim bürosunda, kimilerimiz bir okul tiyatrosunun prova salonunda, diğer bazılarımızsa akşam alınacak prova öncesinde beyaz duvarlı modern bir ofiste işimizin başında olacağız. Sonuçta o buharlaşıp uçan bir saate rağmen tiyatroyu yaşatmak için verilen mücadele kaldığı yerden devam ediyor olacak. Ve belki de bazılarımız o sırada, “bir 27 Mart daha böyle geçti” diye düşüneceğiz.

Küçük bir not: Bu 27 Mart’ta iyi bir şey yapmak isteyenler Türkiye tiyatrosuna vizyon kazandıran nadir kişiliklerden birisi olan Beklan Algan adına Maya Sahnesi’nde düzenlenecek anma etkinliğine katılabilirler. Saat 15.00’te başlayacak olan etkinlik Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi ve Tiyatro Araştırma Laboratuvarı tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla