Çanakkale’nin Kardeşlik Destanı Tiyatroda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşı, tiyatro sahnesine aktarılıyor. Fırat Kültür Merkezi (FKM) Tiyatrosu, Çanakkale Savaşı’nın yıldönümü nedeniyle Çanakkale’yi anlamak ve anlatmak için yeni bir oyun sahneliyor.

Geçtiğimiz akşam galası yapılan Çanakkale-Hepimiz Oradaydık adlı tiyatro oyunu, bugüne kadar sahnelenen Çanakkale hikâyelerinden biraz farklı. Oyun, dil, din, ırk farkı gözetmeden aynı cephede düşmana karşı savaşan kahramanları sahneye taşıyor. Yavuklusu Türkmen kızı Ayşe’yi ardında bırakan Kürt Şiyar, kanlısıyla önce vatan diyerek sırt sırta savaşan Nişancı Ahmet Onbaşı, yer yer intikam duygusu ağır basan Salih Çavuş, yaşadığı toprakları bir bütün olarak gören ve bu uğurda canı pahasına savaşan Ermeni Harutyan karakterleri, oyuna iç dünyaları ile dâhil oluyor. Oyun, bu karakterler üzerinden Çanakkale’de omuz omuza verilen kardeşlik destanına dikkat çekiyor.

Genel Müdürü Servet Aktosun, FKM Tiyatro topluluğu olarak, tiyatronun diliyle kendi kültür dünyamızı anlatmak için ‘biz ne yapabiliriz’ diye düşündüklerini söylüyor. Bütün oyunlarında bu misyona uygun hareket etmeye çalıştıklarını belirten Aktosun, “Çanakkale ruhu hiçbir zaman kaybedilmemesi gereken bir ruh. Çanakkale, bu vatanın Türk, Kürt, Ermeni, Çerkes, Laz, bütün evladının aynı uğurda savaştığı bir yer. Buyüzden oyunda en önemli çıkış noktamız bu oldu.” diyor. Oyunun yazarı ve dramaturgu Ebru Aksakallı ise oyunda bomba sesleri, tüfekler, savaşın gürültüsünden ‘savaş’ gerçeği ile cephede yaşanan insan hikâyelerine odaklandıklarını söylüyor: “Çanakkale ile ilgili çok fazla oyun var… Fakat birçoğu bombalar, gülleler etrafında gelişiyor. Oyuna ‘Hepimiz Oradaydık’ alt başlığını koyarken de buna dikkat ettik. Oyunda, cephede savaşan evladına çorap ören anne de var, mektup yazan yavuklu da, yaraları saran hemşire de… Fakat oyunun çıkış noktası bu topraklarda, vatanın bütünlüğü için savaşan farklı dinlere ve ırklara mensup, aynı vatanın evlatları.” Oyun, mart ayında çıkacağı turne programını nisan ayının ikinci haftası tamamlayıp ardından İstanbul FKM’de gişe oynamaya başlayacak. Çanakkkale destanını anlatan oyunlar bununla sınırlı değil. Üsküdar Belediyesi sponsorluğunda ‘Özlenen Çanakkale Ruhu’ adlı bir tiyatro oyunu da Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gösteriliyor.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.