Dip Sahne Oyuncularından Cesur Bir Oyun: Zenciler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İçerdiği siyasi ve cinsel göndermeler nedeniyle Türkiye’de profesyonel tiyatroların sahnelemeye cesaret edemediği Jean Genet’in Zenciler (Les Nègres) oyunu, Nilay Erdönmez yönetmenliğinde, Dip Sahne Oyuncuları tarafından sahneleniyor.

Jean Genet’nin 1958’de yazdığı oyunu Zenciler, ilk olarak 1959’da, Türkiye’de ise bir tiyatro kulübü tarafından 1999’da sergilendi. İçerdiği siyasi ve cinsel göndermeler nedeniyle Türkiye’de hiçbir profesyonel tiyatro tarafından sahnelenmeye cesaret edilemeyen bu oyun, Nilay Erdönmez yönetmenliğinde, Dip Sahne Oyuncuları tarafından seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Prömiyerini 28 Mart’ta Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde yapacak oyunun kadrosunda Barış Çelikkol, Bedir Bedir, Can Yılmaz, Hakan Dülger, Direnç Dedeoğlu, Emre Çakman, Neslihan Arslan, Nilay Erdönmez, Yeşim Çapanoğlu, Tuğçe Tanış ve Uğur Arslan yer alıyor. Oyunun koreografisi ise Erdinç Anaz’a ait.

Oyunun yönetmeni Nilay Erdönmez’den:

Genet’ye bir gün bir oyuncu gelip ondan zencilerin oynayacağı bir oyun yazmasını ister. Genet “İyi ya” der, “…bir zenci nedir diye düşündüm. Her şeyden önce rengi nasıldır?”.

Yineliyorum soruyu “‘Zenci’ ne demektir?”. Rengi siyah olan mı demektir yalnızca? Hele ki bugün… Zenciler, sömürgeleştirilmiş topraklarda yaşamış olan, insanla hayvan arası yaratıklardır. Politik haklarından ve güçlü bir zorlayıcı sistem dolayısıyla zenginliklerin eşit bir biçimde yeniden dağılımından yoksun kalan insanlardır onlar. Dünyada liberal sistemin neo-liberallik boyutuna erdiği günümüzde saflar artık ikiye bölünmüş halde. Tam da bu noktada karşımıza zaten çoktan keşfedilmiş olan ‘beyaz zencilik’ kavramı çıkıyor. Gündelik sömürü sisteminde, ezilen, kullanılan, metalaştırılan, artı değere dönüştürülen, piramidin en altındaki o insanlar bugünün zencileridir. Ekonominin refah düzeyini sağlayan, az masraflı ucuz iş gücünü karşılayan insanlar… Renkleri her ne olursa olsun: Siyah, beyaz, mor, mavi, yeşil, kırmızı…

Bu oyun sömürüsüz bir dünya fantezisidir. Değerlerin alt üst olduğu günümüz dünyasında, üst sınıfa mensup kişilerle alt sınıfa ait insanların çatışmasını anlatan ‘Zenciler’ güzel bir dünyaya ulaşmanın hayali paradoksunu sunuyor bizlere…

Medya Tava

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.