İDOB’sinin Yeni Eseri Wolfgang ve Lorenzo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Devlet Opera ve Balesi(İDOB) dün akşam Fulya Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdiği “Gala Temsili” ile “Wolfgang ve Lorenzo”(Aşıklar Okulu) adlı müzikli oyunu sanatseverlere sundu.

Murat Göksu’nun sahneye koyduğu oyunun metni İDSO flüt sanatçısı, müzikolog yazar Aydın Büke’ye ait. Aydın Büke önceki yıllarda kaleme aldığı, Wolfgang A. Mozart ve Lorenzo Da Ponte’nin ortak çalışmalarını konu alan “İki Dahi, Üç Opera ve Mozart – Bir Yaşamöyküsü” adlı biyografisinin ardından, “Wolfgang ve Lorenzo” ya da Âşıklar Okulu adlı müzikli oyununda bu kez tarihi gerçeklerle kurmacayı bir arada kullanıyor.

Mozart ve Da Ponte’nin, Cosi fan tutte’yi bestelerken neler hissetmiş olabilecekleri, kadın erkek ilişkisi hakkında neler düşünebilecekleri üzerine yazılmış, bugünkü ilişkileri de çağrıştıran bu oyunun müzikleri, doğal olarak Mozart ve Da Ponte’nin üç ortak çalışmasından derlenmiş. Mozart 1780’lerin başında Viyana’ya yerleştikten sonra besteleyebileceği İtalyan operası librettosu arayışına girişmiş ve Viyana Sarayı’nda görevli şair Lorenzo Da Ponte ile tanışmıştır. Mozart ve Da Ponte, birlikte üç operaya imza atmıştır. Bunlar Figaro’nun Düğünü, Don Giovanni ve Cosi fan tutte’dir.

Gala temsilinde rol alan sanatçılar; Lorenzo Da Ponte Alp Köksal,Wolfgang Amadeus Mozart Bülent Atak, Adriana Ferraresi del Bene Gülbin Kunduz, Luisa Villenevve Yeliz Çelikkol, Caterina Cavalieri Pınar Ünker, Francesco Benucci  Zafer Erdaş, Vincenzo Calvesi Yoel V.Keşap, Francesco Bussani Engin Yavuz, Dorotea Bussani  Elif T.Tekışık. Korrepetitörler aynı zamanda eserin müzik sorumlusu ve eser boyunca sahnede piyano çalan Paolo Villa ve Simten Şenpolat, dekor Ferhat Karakaya, kostüm Serdar Başbuğ ve ışık Bülent Darcan. Darcan, Fulya’da hiç prova şansı bulamamış görünüyordu. Sanatçılarla ışık oyun boyunca bir türlü buluşamadı ve izleyicilerin dikkati dağıldı.

Operanın mutfağını da aralayan müzikal oyunun bu sezon yeni açılan Beşiktaş Fulya Sanat Sahnesi’ndeki gösteri günleri; 16 Mart Çarşamba ve 04 Mayıs Çarşamba günleri saat 20.00 olarak duyuruldu.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.