Kapitalist Öyküler Komediye Dönüşürken…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

BGST Tiyatro Boğaziçi, tiyatro alanında yarattığı etkiyle sanat dünyasında bambaşka bir noktada duruyor. Yenilikçi anlayışla oyunlarını seçen, kolektif üretim gerçekleştiren topluluk her zaman daha iyinin peşinde! Türkiye’de tiyatronun sahne sıkıntısı çektiği dönemde elini taşın altına sokarak Maya Sahnesi’ni yeniden bizlere kazandıran grup, Şirket Hikayeleri adlı gösterisinde kapitalist sistemin yanlışlarını esprili bir dille eleştiriyor.

Tiyatro Boğaziçi, uzun zamandır tiyatro içinde varlığını korumuş, ortaya koyduğu oyunlarla adından sıkça söz ettirmiş bir grup. Yazan, çizen, yöneten, oynayan kişi sayısının çokluğu kaliteli bir ruhun doğmasının en büyük nedeni! Şirket Hikayeleri’nde meslek üstü tiyatro anlayışının bütün ayrıntılarını görebiliriz. İş hayatında bulunan grup üyelerinin ortak çalışması sonucu oluşturulan öyküler, günümüz çalışma hayatını anlamamız açısından çok önemli. Genel olarak çalışma düzeninin, çalışan kişiden yana olmamasına değinen Şirket Hikayeleri, esprili dili ile farkındalığını seyirciye hissettiriyor.

Konuda, pazarlamada çalışan Sibel’in; koordinatör Buket’in; insan kaynakları müdürü Murat’ın öykülerini görüyorsunuz. Çocuk bekleyen Sibel’in, sağlığından olma uğruna, işini kaybetmemek için inatla çalışması; kariyer ile aşk kavramları arasında kalan Buket’in tercihi; şirket kuralları ile işçi hakları arasında kalan Murat’ın çatışması insanları düşündürüyor. İnsani bir takım kuralları hiçe sayan anlayışlar konuda suratımıza vuruluyor. Bebeğini dünyaya getirmek için izne çıkması gereken bir kadın, sırf işinden olmamak için son ana kadar çalışmaya mecbur bırakılıyor. Boya yüzünden kanser olma riskiyle karşı karşıya kalan işçileri savun-a-mayan insan kaynakları müdürü Murat, vicdanı ile işsizlik korkusu arasında çaresizce üzülüyor. Kariyeri yüzünden aşık olduğu adamı bir kalemde silen Buket, ne yapacağını bilmez halde yaşamına devam ediyor.

Şirket Hikayeleri’nde üç önemli noktaya dikkat çekilmiş: Yaşamın değişmez insani kuralları, insanın bireysel kazanma hırsı, şirketlerin paraya odaklı çalışma koşulları! İngilizceyi derme çatma konuşan müdürler, cahilliği her halinden belli iş yeri sahipleri hicvedilirken, iş yeri çalışanlarının bireysel kıskançlıkları da gruptan nasibini alıyor.

Ayşan Sönmez, Barış Sezgin, Bülent Sezgin, Deniz Aydın, Didem Karanfil, Erdoğan Çete, Nevzat Eser, Ozan Uysal, Ömer Özdinç, Özgür Çiçek, Pelin Sakın, Pınar Gümüş, Piri Kaymakçıoğlu, Senem Han, Seray Akyıldırım oyunun tamamında birbirinden güzel performanslarıyla müthiş bir komedi yaratıyorlar. Oyuncuları birbirinden ayırmak imkansız. Her bölümde karşımıza farklı rollerle çıkan isimler, sahnede harika bir bütünlük oluşturmuşlar.

Şirket Hikayeleri, özel sektörde çalışan işçilerin yaşadıkları trajikomik olayları esprili bir dille sahnelere taşıyor. Konuyu izlerken mutlaka kendinizden bir parça bulacaksınız. Yılın bu güzel, ender komedisini kaçırmayın. Oyun Maya Sahnesi’nde…

Tiyatronline

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla