Kuğu Kadın Kurt Adam Kadar Korkutucu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Sevin Okyay’ın Kara Kuğu filmi ve bale üzerine kaleme aldığı köşe yazısını yayınlıyoruz.) Seyircilerini sarsmaktan çekinmeyen yönetmenlerden Darren Aronofsky, daima, kurt adam kulvarında bir kuğu filmi yapmak istediğini söylüyor. “Black Swan / Siyah Kuğu” da bir “kuğu kadın” filmi, neredeyse bir korku filmi zaten. Michael Powell ve Emeric Pressburger’ün gene bale dünyasını ele alan klasik filmi “The Red Shoes”dan da özellikle bu yönden ayrılıyor.

Aronofsky’nin filminin kahramanı, onun başarıya ulaşıp elinden kaçacağından korkan annesiyle (Barbara Hershey) yaşayan genç balerin Nina Sayers. Beyaz bir kuğudan farksız olan genç balerin, New York’taki bale topluluğunun sahneleyeceği yenilikçi “Kuğu Gölü” balesinde başrolü oynamak istiyor. Ancak, topluluğun sanat direktörü Thomas Leroy (Vincent Cassel) ona, Beyaz Kuğu için kusursuz bir seçim olduğunu, ama Siyah Kuğu’nun, yani büyücü kızı Odile’in gerektirdiği cinsellikten uzak olduğunu söylüyor. Saf ve ürkek Nina, mükemmeliyet arzusu ve başrol hırsıyla kendinden istenenleri yapmak için sınıra gelip dayanıyor. 

Balenin bilmediğiniz yönleri

Nina, her yerde “eş”ini arıyor, onu yollarda görüyor, aynalar ikili görüntüler sunuyor. Acaba kişiliği bu çözülmeye dayanabilecek mi? Hayal ile gerçek arasındaki çizgiyi yok mu edecek? Hayatındaki kadınlar da sanki hem onun rakipleri, hem de kopyaları / ikizleri: daha önceki başdansçı, Nina’yı kıskanan Beth (Winona Ryder), Nina’ya dostluk gösteren seksi rakibesi Lily (Mila Kunis) ve annesi Erica (Barbara Hershey).

 Aronofsky “Siyah Kuğu”da balenin, bilmediğimiz yönlerini de ortaya sermiş. Zaten yönetmen de bale dünyasını iyice deşmek istediğini de saklamıyor. Bu isteği, eleştiriyle karşılandı. Aronofsky, baleye ait bütün klişeleri filmine doldurmakla, balenin olumsuz bir portresini çizmekle suçlandı.

Belki bu eleştirilerin doğru yanları da vardır ama Aronofsky’nin filmi, baştan sona heyecanla izlenen, görsel olarak mükemmel, hikâyesi de hem sürükleyici, hem hüzünlü, birinci sınıf bir film. Başarısının en büyük paylarından biri de, oyuncularına ait. Özellikle Natalie Portman, zerre kadar abartısı olmayan performansıyla bizi Nina’nın zihnine, ruhuna konuk ediyor.

SİNEMA
Black Swan / Siyah Kuğu
Yönetmen: Darren Aronofsky
Oyuncular: Natalie Portman, Mila Kunis

BİR ZAMANLAR…
94’te ilk kez Leon’da göründüğünde onda bir şeylerin farklı olduğunu anlamıştık. Bir kere, ergenliği çirkinleşmeden atlatan şanslı azınlıktandı. Hiç ihtiyacı yoktu ama zaman yine de Natalie Portman’ın lehine işledi, onu her gördüğümüzde daha da güzelleşti.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.