Medeni Hali: Kadın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul’da yaşayan sekiz ayrı kadının odalarına girerek onların gündelik bir anına tanıklık etmeye davetlisiniz.

‘Medeni Hali: Kadın’, Bakırköy Belediye Tiyatroları tarafından gerçekleştirilen oyun yazarlığı atölyesi sonucunda oluşturulan ilk metin. Atölye boyunca gerçekleştirilen çalışmalarla oluşturulan oyun; evlilik fikri üzerinden kadınlık hallerini görünür kılıyor.

Evlilik; toplumsal hayatın en eski kurumlarından biri ve kendini değişen her döneme yeniden uyarlayabiliyor.

Bugün evlilik; hem geleneksel düzenin devamlılığını sağlıyor hem de modern hayatın içinde kapitalizmin tüketime yönlendiren en güçlü araçlarından biri olarak varlığını sürdürüyor.

‘Medeni Hali: Kadın’ adlı oyundaki sekiz kadın da yeni ve eski değerler arasında yaşadıkları ikilemi evlilik fikri üzerinden sorguluyorlar. Bu ikilem zaman zaman anneler ve kızları arasında yaşanan bir kuşak çatışmasını anımsatıyor.

EN SAVUNMASIZ ANLARINDA KADINLAR…

Oyunda İstanbul’da yaşayan sekiz ayrı kadının odalarına girerek onların gündelik bir anına tanıklık ediyoruz. Onlar sıradan kadınlar. Belki aynı apartmanda oturuyorlar, belki her gün aynı otobüste karşılaşıyorlar ve birbirlerine bu küçük çaresizliklerini hiç göstermeden yaşıyorlar. Tanık olduğumuz anları gün içinde en savunmasız kaldıkları, basit anlar.

Odalarına girdiğimizde oda fikrinin mahremiyeti onları tüm savunmasızlıklarıyla görmemizi sağlıyor. Geleneksel olan ile modern olanın bir arada yaşandığı bu şehirde bazen aynı yaş grubundan kadınlar birbirlerine nasıl bir kuşak farkı kadar uzak duruyorsa zaman zaman onlar da birbirlerine bu uzaklıktan bakıyorlar. Aslında dertleri ortak, hepsi geleneksel değerlerle modern hayatın getirdikleri arasında sıkıştıkları yerden bir çıkış yolu arıyorlar.

Yazan: Gülce Uğurlu
Yöneten: Yelda Baskin
Dramaturg: Ceren Ercan
Dekor-Kostüm Tasarımı: Aslı Ersüzer
Hareket Tasarımı: Duygu Güngör
Ses Tasarımı: Okan Kaya
Proje Asistanları: Ilkin Tüfekçi- Pinar Tuncegil
Reji Asistanı: Cem Sürgit

Oyuncular

Derya: Elif Ürse
Önem: Gülce Uğurlu
Ebru: Selen Domaç
Esma: Esra Ruşan
Ümran: Ipek Ayaz
Ekin: Pervin Bağdat
Yasemin: Ilkin Tüfekçi
Cansu: Pinar Tuncegil

Habertürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.