Mekan Artı’nın Açılış Oyunu Kök, Sezona Veda Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sezonun son oyunlarını kaçırmak istemeyenler Mekan Artı’da “Kök”ü izleme şansına erişebilirler.

“Herkes bir yerlerde kökleri olduğunu bilir ve nereye ait olduğunu bilmek ister…”

Tarihin yükü ağırdır, sorumluluğu başkasının omuzlarına yüklemekse daha kolay… Acımadan, ağlamadan, konuşmadan sadece dinlemek, ‘öteki’ye karışıp içinde kaybolmak tehlike mi arz eder, yoksa artık bunları konuşmak gülünç ve komik midir? 1923’teki Türk-Yunan mübadelesi görsel ikonumuzun bir parçası mı olmalı ve onu çerçeveletip geçmişin en güzel duvarına mı asmalıyız? Ya da bu hikaye ve buna benzer diğerleriyle oluşan çöpü kapımızın dışında mı bırakmalıyız? İnsan ana rengini bilmek ister, ama ara renkler her zaman güzeldir…

“Kök”ün kurgusu belgesel tiyatro öğelerinden yararlanılarak oluşturulmuş ve çağdaş sahneleme yöntemleriyle çalışılmış. Mübadillerin gerçek yaşam öykülerinden yola çıkılarak hazırlanan metinde yakın tarihin peşine düşülmüş. Oyunun metin yazarı ve yönetmeni Ufuk Tan Altunkaya; “Toplum olarak yakın tarihimiz hakkında çok az şey biliyoruz. Mübadele, yakın tarihimize, millileştirme adına sürülen bir lekedir. “Kök”, her iki milletin de insanlarına yıllarca süren bir acı yaşatan bu olayın, unutulmaması ve unutturulmaması, tarihimizle yüzleşmemiz adına atılan küçük bir adımdır.” açıklamasını yaptı. Altunkaya, diğer çalışmalarında olduğu gibi, bu oyununda da yine beden dili ve sahnede beden kullanımı üzerine yoğunlaşmış.

Türk Yunan ortak türkülerinin kullanıldığı oyunda seyirciyi tarihin unutulmuş anlarına geri götürüp, seyircinin karakterlerin yaşamlarına ortak olması sağlanıyor. Artık özümsenmiş pek çok kültürel değerin her iki tarafta da yaşatılıyor oluşu da gözler önüne serilirken oyun içindeki ilgi çekici noktalardan birini oluşturuyor.

“Kök”, 12-19 ve 26 Mart tarihlerinde sezonun son oyunlarıyla Mekan Artı’da…

Konsept, Kurgu ve Yönetim: Ufuk Tan Altunkaya
Metin: Ufuk Tan Altunkaya
Proje Sorumlusu / Yönetim Asistanı: Hande Eker
Ses- Efekt Tasarım: Zeki Elveriş
Oyuncular: Berrin Karabaş, Candaş Çetinkaya, Melis Avçil, Murat Baykan

Yer: Mekân Artı
Adr: Üftade sok. No:31/A Harbiye-İstanbul
T: +90 212 224 57 56
F: +90 212 224 57 56

Biletler:
Tam: 25 TL. / İndirimli: 15 TL.

Ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için:
0212 224 57 56
iletisim@tiyatroarti.net
www.tiyatroarti.net

TiyatroDünyası

Paylaş.

Yanıtla