‘Ödülümü İade Etme Niyetindeyim’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nihan BORA ntvmsnbc-15. Afife Tiyatro Ödülleri adayları geçtiğimiz pazartesi açıklandıktan sonra kafalarda bazı soru işaretlerine neden oldu. Devlet ve şehir tiyatrosu oyunlarının ağırlıklı olması bir yana, asıl dikkat çeken bu yıl dilden dile dolaşan birçok oyunun adaylar arasında olmamasıydı.

Geçtiğimiz sezondan bu yana birçok genç yazar, oyuncu ve prodüktör çağdaş tiyatro örneği sayılabilecek başarılı oyunlar sahnelemeye devam ediyor. Bu oyunlar arasında başı çeken de, Berkun Oya’nın yazdığı ve yönettiği “Güzel Şeyler Bizim Tarafta” ve Dot’un “Festen”i. Tiyatro izleyicisini heyecanlandıran bu oyunların yanı sıra Kumbaracı50, GalataPerform, İkinci Kat gibi mekanlarda neredeyse her gün sahnede hareket var. En önemlisi de bu oyunların biletleri haftalar öncesinden tükeniyor.

Haliyle Türkiye’nin en önemli tiyatro ödülleri olarak bilinen Afife Tiyatro Ödülleri’nde bu oyunlar görülemeyince tiyatro izleyicisi bu durum karşısında şaşkınlığını gizlemeyerek tepkisini gösterdi. Biz de konuyu olayın taraflarıyla konuştuk.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Sanat Danışmanı Haldun Dormen, ntvmsnbc’ye 15 yıl önce Afife Tiyatro Ödülleri’ne başlarken en önemli hususun camianın saygısını kazanacak, herkesin güven duyacağı bir yarışma düzenlemeyi amaçladıklarını söyledi. “Bunun için öncelikle ödüllerin seçim ve veriliş sürecini düzenleyen bir yönetmelik hazırladık. Bu yönetmelikte adayların belirlenmesi için konulmuş kriterlerinden biri oyunların en az 75 kişilik salonda ve yine en az 15 temsil oynanmasıdır. Bu şart özellikle tüm jüri üyelerinin sezonun başlamasıyla birlikte mümkün olduğu kadar çok prodüksiyonu izleyebilmesi için konulmuştu. Aksi taktirde fiziken imkansız bir durum ortaya çıkmaktadır.” Bu nedenle az sayıda seyirciye oynanan başarılı oyunların izlenemediğini söyleyen Dormen, önümüzdeki yıl için müjdeli bir haber de verdi, “Bu yıl aldığımız yapıcı eleştirilerin de etkisiyle seyirci kapasitesi az olan bu tarz tiyatroların yöneticisi ve yapımcılarıyla bir araya gelerek önümüzdeki dönemde bu kriterin iyileştirilmesine yönelik bir toplantı yapma kararı almış bulunuyoruz.”

‘Çok cesurlar, desteklemek lazım’
Tiyatro eleştirmeni Tilda Tezman, oyunların hepsini izlemediğini ve Afife ödüllerinde hangi kıstaslara göre adayların belirlendiğini bilmediğini söyledi. Fakat bunun yanında özel tiyatrolar, deneme tiyatrolarının büyük çıkışta olduğunu anlatan Tezman, “Krek tiyatroyu bu sezon çok beğendim. Belki onlar Krek’in oyununu izlememiş olabilirler. Daha klasik eserleri aday göstermek istemiş olabilirler. Fakat Berkun Oya’nın çok iyi bir deneme yaptığını düşünüyorum” dedi. Dot’un da yenilikçi çağdaş oyunlarını sevdiğini belirten Tezman, “Bu ekiplere destek vermek lazım. Onların da aday gösterilerek, ödül almasını, onların yüreklendirilmesini çok isterim. Çok cesurlar desteklemek lazım” dedi.

‘Ödülümü iade etme niyetindeyim’
Tarla Kuşuydu Juliet isimli oyunun yönetmen ve oyuncusu Engin Alkan ntvmsnbc’ye, “Jüri çok uzun zamandır ülkedeki tiyatroyu seyircinin ihtiyacını ve eğilimlerini temsil etmiyor. Afife Jale’nin ismine gölge düşürecek spekülatif seçimler yapıyorlar. Dolayısıyla bu jürinin ehliyetinin sorgulanması gerekiyor bence” açıklamasını yaptı. Seçimin kriterlerinin sorgulanmasının gerektiğini ve hangi oyunların seyredilip hangi gerekçelerle o oyunların seçildiğinin sorgulanması gerektiğini vurgulayan Alkan, “Bir ödül seyirciden bu kadar kopuk olamaz. O zaman bu ödüller hiçbir işe yaramaz. Eğer bir düzeltme yapılmazsa sahip olduğum Afife Jale ödülümü iade etme niyetindeyim” dedi.

‘Çok manalı buluyorum’
Kumbaracı50’nin kurucularından Nilgün Kurt, bağımsız tiyatro topluluklarının ayakta kalabilmesi ve varlığını sürdürebilmesinin oldukça zor olduğunu söylerken, sahneleme alanlarının azlığı ve yetersizliği konularında da sıkıntı yaşadıklarını anlattı. “Bazı tiyatroların reklam bütçeleri olmadığı için tanıtım ve seyirciye ulaşma, büyük sahnelerde yer bulamadıkları için hayal ettikleri oyunları gerçekleştirememek ve bu nedenle az kastlı-az bütçeli işler üretirken, üretimde de kısıtlı kalmak en önemli sorunları arasında. Ama bu onların az bütçeli-kastlı işler üretirken kaliteli işler çıkarmadıkları anlamına asla gelmez” dedi. Özellikle bu sezon bağımsız-alternatif tiyatrolardan çok iyi işler çıktığını söyleyen Kurt, “Bu yüzden 75 kişi kapasiteli mekanlarda sahnelenen oyunların değerlendirmeye alınmamasını çok yanlış ve ‘mana’lı buluyorum” diyerek tepkisini gösterdi.

ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.