Örgütlenme ve Dayanışmanın Gerekliliği Üzerine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi (İÜFF) Tiyatro Kulübü 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, İstanbul Üniversitesi Eğitim Araştırma Topluluğu  (İÜ EAT) çatısı altında kuruldu. Her ne kadar tarih bize yakın gibi görünse de kulübün geçmişi çok daha uzun ve kurulmak için mücadeleyle geçen yıllara dayanmakta ve  bu süreç Öğrenci Kültür Merkezi’nin (ÖKM) kapatılma dönemine kadar sürmektedir.

2009-2010 döneminde  Deneysel Sahne öğrenci kadrosunun kurduğu ÖKM Drama Kulübü, rektörlük tarafından ÖKM’nin kapatılması ve kulüplerin dağıtılması ile faaliyet yürütemez hale getirildi. İÜ yönetiminin ÖKM’yi kapatma girişimi, İÜ bünyesindeki tüm kulüpleri işlevsiz hale getirdi. Bu zorlu süreç, eski ÖKM Drama Kulübü, yeni İÜFF Tiyatro Kulübü olarak bize dayanışma ve örgütlülük hakkında önemli kazanımlar edindirdi.

ÖKM’nin kuruluşundan kapatılışına kadar geçen tüm süreci detaylı incelendiğinde örgütlenme ve dayanışmanın, başta tiyatro olmak üzere diğer kültür-sanat faaliyetleri için ne kadar önemli olduğu sonucu net bir şekilde ortaya çıkar. Bu çetrefilli süreçte çatısı altında barındığımız ÖKM’de faaliyet gösteren diğer kulüplerin, kendi dayanışma ve iletişim ağlarına, sürecin başında kulübümüzü dahil etmeyerek gösterdiği antidemokratik jeste rağmen, mücadelenin her aşamasında bizi yalnız bırakmayan dönemin tiyatro örgütlenme pratiği Türkiye Tiyatrolar Birliği- İstanbul, mücadelemize önemli katkılar sunmuştur. ÖKM’nin kapatılmaması için yapılan eylemlerde, öğrencilerin basın açıklamalarında ve tüm kültür-sanat çevrelerinde konunun daha büyük kitlelere ulaşmasında gösterdiği aktif katılım ve verdiği destek ile örgütlenmenin ne kadar önemli ve değerli olduğunu bize bir kez daha göstermiştir. Şüphesiz o dönemde adını yeni bir örgütlenme anlayışı ile TTB-İstanbul olarak ilan eden ve yerelden genele örgütlenme modelini benimseyen eski İATP-G topluluklarının bu pratikleri, sahip oldukları dayanışma anlayışının yansımasıydı.

Kısa tarihimiz örgütlenmenin gerekliliğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde somut örneklerle doludur. ÖKM meselesi bunlar içinde belki de en önemlisi. Bir kültür merkezinin likide edilmesi pekçok tanığın gözü önünde olmuştur. Bu süreç aleyhimize sonuçlansa da süreçte edindiklerimizin bize ve diğer tiyatro bileşenlerine katkısı paha biçilemez.

Günümüz dünyasında karanlığa karşı durup daha fazla aydınlık için mücadele eden her özne örgütlenme ihtiyacını yakından hissetmiştir. Biz de İÜFF Tiyatro Kulübü olarak örgütlenmenin gerekliliğini yakından hissederek ve bu konuda aktif rol alarak aydınlanma mücadelemize devam ediyoruz. İstanbul yerelinde oluşturulmaya çalışılan yeni bir örgütlenme için kolları sıvıyoruz. Sizi ‘Nasıl Bir Örgütlenme?’ sorusuna, beraber yanıt aramaya çağırıyoruz. ‘Sahne İstanbul’ mottosuyla yola çıkan bu oluşumun içinde biz de varız. İstanbul’daki tüm tiyatro pratiklerini yeni bir örgütlenme için ‘Sahne İstanbul’ demeye davet ediyoruz.

İÜEAT/İÜFF Tiyatro Kulübü


* ÖKM sürecini hatırlamak isteyenler için;

http://www.iueat.org/2011/01/okm-sureci-ile-ilgili.html

Paylaş.

Yanıtla