Şehir Tiyatroları Tam Kadro Afife’ye Aday

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Bu yıl 15.si düzenlenen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin adayları önceki akşam Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

‘Tiyatronun en iyilerini ödüllendirmek’ amacıyla verilen ödüllerin aday listesine bu yıl da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve İstanbul Devlet Tiyatrosu, deyim yerindeyse ambargo koydu. 14 kategoride 42 adayın yarıştığı ödüllerde, Şehir Tiyatroları 21 dalda ödüllerin yarısında aday gösterilirken, İstanbul Devlet Tiyatrosu ise 8 dalda adaylar arasında yer aldı. Geriye kalan 13 ödül ise özel tiyatrolar arasında paylaşıldı.

Devlet ödenekli İstanbul Şehir ve Devlet tiyatroları, ödüllerin üçte ikisine neredeyse her yıl ambargo koyuyor. Bu yüzden de ödüller eleştiriliyor. Halbuki, listeye şöyle bir göz atınca, gerek şehir gerek devlet tiyatrolarında yıllarını bu mesleğe veren ‘çınar’lara bile yeni yeni sıra geldiğini görüyoruz. Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne layık görülen Tuncer Cücenoğlu’nun sözü bu durumu gayet iyi açıklıyor: “Bu kadar yıla ve oyuna rağmen Afife Ödülleri tarafından yeni keşfedilmiş olmaktan oldukça mutluyum.” Ödüllerde, Yılın En İyi Yönetmeni dalında üç yönetmen; Aleksandar Popovski, Arif Akkaya ve M. Nurullah Tuncer, Şehir Tiyatroları’ndaki oyunlarıyla aday oldular. Afife Ödülleri’nin önemli dallarında özel tiyatroların varlığı da dikkat çekiyor. En Başarılı Prodüksiyon’da Şehir Tiyatrosu’nun iki oyunu ile Tiyatro Pera’nın ‘Vanya Dayı’sı yarışıyor. Duru Tiyatro yapımı ‘Sonradan Sonra’ da en başarılı erkek ve kadın oyuncu dallarında Emre Kınay ve Ahu Türkpençe ile listeye giren özel tiyatrolardan. Ödüller 18 Nisan’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda törenle sahiplerini bulacak.

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu’na bu ‘ambargo’yu nasıl değerlendirdiğini sorduk. Çok çalışmakla açıkladı bu durumu ama esas onu heyecanlandıranın, listede yer alan genç kuşak tiyatrocuların yanında, Toron Karacaoğlu (81) ve Erhan Abir (76) gibi iki ustanın ödüllendirilmesi olduğunu söyledi. Şamlıoğlu, Afife Ödülleri için bakışların neden Anadolu’ya çevrilmediği konusunda ise, “Jüri, İstanbul’da perde açan 200 oyuna bile yetişemiyor. Fakat Anadolu’daki oyunlara ilişkin bir ödülün daha koyulmasını faydalı buluyorum. Bu da ancak gezici bir jüri ile mümkün olabilir.” diyor.

Gecede Özel Ödüller’in sahipleri de açıklandı. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’ne Müjdat Gezen, Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü’ne Dilek Türker, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne Tuncer Cücenoğlu-Kadın Sığınağı (İstanbul Devlet Tiyatrosu), Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü’ne Punk Rock Oyuncuları (Dot) ve Yapı Kredi Sigorta Özel Ödülü’ne Prof. Dr. Ayşegül Yüksel layık görüldü.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.