Tiyatro Sahnesinin Hakkını Verdiler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Profesyonel oyuncuları görmeye alışık olduğumuz tiyatro sahneleri, bu kez huzurevi sakinlerinin. ‘Acilen Acil Kliniği’ adlı oyun için sahnede rol alan Bahçelievler Huzurevi sakinleri, tiyatronun kendilerine terapi gibi geldiğini söylüyor.

Huzurevinin tenha köşelerinde vakit geçirmeye alışık olan yaşlılar, kimi zaman düzenlenen tiyatro, konser gibi sosyal aktivitelerle keyiflenmeye çalışıyor. Ancak, bu durum artık tersine döndü. Önceden katılımcı olarak tiyatronun yolunu tutan yaşlılar, artık birebir rol aldıkları için tiyatroya gider oldu. Bahçelievler Huzurevi sakinleri, ‘Acilen Acil Kliniği’ adlı oyun için tiyatro sahnesindeydi önceki gün. 11 kişinin rol aldığı oyunda oynayan huzurevi sakinlerinin en genci 67, en yaşlısı ise 88 yaşında. Oyunları ile profesyonel oyuncuları aratmayan yaşlılar, tiyatronun kendilerine terapi gibi geldiğini söyledi.

Yaşlılar Haftası dolayısıyla oyun, Bahçelievler Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde önceki akşam ilk kez sergilendi. Oyunda hemşire rolüyle profesyonel oyuncuları aratmayan Şükriye Akseven, hayattan elini eteğini çeken yaşlı olmak istemediklerini belirtti. Bunun 14’üncü oyunları olduğuna dikkat çeken 78 yaşındaki Akseven, “Sağlığımız el verdikçe tiyatroda oynayacağız.” dedi. Oyunda rol alan Ayşe Eren ise 70 yaşında ilk kez bir tiyatro oyununda oynamanın mutluluğunu yaşıyor. Oyuna sonradan dâhil olduğuna işaret eden Eren, “Oynarken çok heyecanlandım. Yaştan dolayı unutkanlık olması da zorladı biraz.” ifadelerini kullandı.

Oyunun yönetmeni Şirin Öten, provalarda biraz zorlandıklarını ifade etti. Yaşlılıktan dolayı oyuncuların unutkanlıkları olduğunu kaydeden Öten, “Aksaklıklar oldu; ama onların o sevimliliğine, güzelliğine sığındık.” dedi. Oyunun yazarı ve Bahçelievler Huzurevi Yardım Derneği Başkanı Belma Uçak da sağlıkları el verdiği sürece huzurevi sakinlerinin tiyatroda oynayacaklarını, kendilerinin de bunun destekçisi olacağını dile getirdi. Uçak, “Turne tekliflerine açıklar, Edirne’den teklif geldi bile.” dedi.

Acilen Acil Kliniği tiyatro oyunu klinikte geçen olayları mizahi bir dille anlatıyor. Hastaneden kaçan bir grup akıl hastasının doktor, hemşire, hasta bakıcı gibi davranarak gelen hastaları doğal yollarla tedavi etmeleri üzerine kurgulanıyor. Oyunda toplumda bazı şeylerin birbiri içine ölesiye geçtiği, neyin doğru neyin yanlış olduğunun anlaşılamadığı vurgulanıyor.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.