Trafik Kazası Hacivat ile Karagöz’ü Öksüz Bıraktı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samsun’da Hacivat ve Karagöz sanatını yaşatmaya çalışan son temsilcilerden Cemal Dönmez, geçirdiği trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede yaşam savaşını kaybetti.

Samsun’un Bafra ilçesinde 1960 yılında doğan, 1987 yılında Samsun Belediye Konservatuvarı’nda başladığı tiyatro serüvenini Hacivat ve Karagöz ile sürdüren, Karadeniz’de gölge sanatının son temsilcisi olarak bilinen Dönmez, geçtiğimiz cumartesi akşamı içinde bulunduğu yolcu minibüsünün şehir içinde yolcu otobüsüne çarpması sonucu ağır yaralanmıştı.

Sanatçı kaldırıldığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yaşam savaşını dün kaybetti.

Hacivat ve Karagöz gölge oyununu yeni nesillere sevdirmek için perdesinde popüler sanatçıların kuklalarına da yer veren, Samsun’daki öğrencilerin yanı sıra turne ile uzaklardaki çocuklara da ulaşan Dönmez, son röportajında, şunları söylemişti:

“Tarihi Osmanlı dönemine dayanan Karagöz ve Hacivat’ı gelecek kuşaklara aktarabilmek için ve çocuklarımızın bu mirası unutmamaları için ünlü sanatçıları Karagöz ve Hacivat oyunlarına ekledim. Çocuklar Karagöz ve Hacivat’ın yanında Tarkan, Hadise, Tarık Mengüç ve Yıldız Tilbe’nin de kuklalarını gördüklerinde oyunlarına büyük ilgi gösteriyorlar. Bu sanatçıların yanı sıra oyunda Barış Manço, İsmail YK ve kol bastı ekibi de bulunuyor. Karagöz ve Hacivat bizim öz tiyatromuzdur. Bu geleneğin ve kültürün yaşatılması gerekmektedir. Ben de bu amaçla, ünlülerin kuklalarını oyunlara dahil ettim.”

Yaşadığı kentte tiyatroya da pek çok alanda öncülük eden Dönmez, 1996 yılında Samsun’da tiyatro tarihçesini araştırmış, ardından “1960’lardan Günümüze Tiyatro” konulu fotoğraf, kostüm, aksesuar sergisi açmış,1960’lardan günümüze kadar tiyatroya emek vermiş kişilere de plaket verdirerek tiyatro emekçilerini onurlandırmıştı.

Samsun’da pek çok oyunu tiyatro severlerle buluşturan sanatçı, 1998 yılında Türk geleneksel tiyatrosunda Karagöz ve Hacivat gölge oyunu üzerine araştırma yaparak, hazırladığı kuklalar ile bugüne kadar kendi imkanları ile bu sanatı yaşatmaya çalışıyordu.

Yaptığı çalışmalarla “Hayali” adını alan sanatçı, son isteği ise, “Devletimizin batı tiyatrosundan çok kendi öz tiyatrosu olan bu sanata da daha çok destek vermesini bekliyoruz” sözleri ile dile getirmişti.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.