Zambak Yayınları’ndan Gezici Çocuk Tiyatrosu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zambak Yayınları Eğitim yayıncılığında yardımcı kaynak, test kitapları üreten sektörde 12. yılını dolduran bir yayınevi. Müfredat değişikliğine her an uyum sağlayan hızlı bir şekilde yerine getiren, yeni kitapları hazırlayıp onları basıp piyasaya sunan güçlü bir alt yapıya sahip. Zambak Yayınları eğitime destek vermekle kalmayıp sosyal sorumluğu gerektirecek projelerde de yer alıyor. Türkiye genelinde, talep doğrultusunda tüm MEB ve özel okullar, belediyelere bu yıl Benekli ve Orman Sakinleri oyunlarını götürüyor, hem de hiçbir ücret talep etmiyor. Zambak Yayınları Kurumsal İletişim Müdürü Selahattin Özşen kukla tiyatro projesini Star Ajanda’ya anlattı…

– Projeniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Güçlü bir marka olunca sosyal sorumluluğu gerektirecek işlere imza atmak gerekiyor. Nasıl faydalı olabiliriz diye düşünürken yönetim kurulumuzun desteği ile özellikle okul öncesi ve ilköğretim 1-2-3. sınıflara yönelik M.E.B’in önem verdiği ‘Değerler Eğitimi’ konu başlığı adı altındaki projesine tiyatromuzla destek oluyoruz.

Değerler Eğitimi’ni biraz açıklayabilir misiniz?

Değerler Eğitimi çocukların sorumluluk alması, büyüklere saygı göstermesi, küçüklerini koruması, orman sevgisi, hayvan sevgisi, diş bakımı gibi eğitsel konuları içeriyor. Bunlar üzerine değişik projeler yapılıyor, biz de bu sektördeki sorumluluğumuzu dikkate alarak tiyatro yapalım dedik.

– Ne zaman başladı projeniz?

Geçen sene başladık. Değerler Eğitim projesini tiyatro aracılığı ile çocuklara veriyoruz. Karekterleri kendi bünyemizdeki çizerler grubu yaratıyor. Çok farklı şeylere şahit olduk. Geri dönüşümünü hemen aldık, velilerimiz öğretmenlerimiz çok memnun oldular. Tiyatronun öğrenmede çocuklara etkisi çok hızlı ve kalıcı oldu.

– Hedefinize ulaşabildiniz mi?

Geçen sene Türkiye genelinde 310 oyun oynadık. İstanbul’dan başlayarak Türkiye’nin en ücra kesimlerine kadar ulaştık. Hesaplarımıza göre 70 il gezmişiz, bu da 120 bin civarında çocuğa ulaşmamızı sağlamış. Gittiğimiz illerde veya ilçelerde kültür merkezleri veya Milli Eğitim müdürlüklerinde oynuyoruz, eğer o bölgede hiçbiri yoksa okullarda oynuyoruz.

– Bu yıl hangi proje ile başladınız?

Bu sene yine okullar başladıktan o telaş geçtikten sonra 1 Kasım’da start aldık. Oyunlarımızın adı Benekli ve Orman Sakinleri. Benekli oyunu, anasınıfı ve ilköğretim 1-2 ve 3 sınıf öğrencilerine hitap ediyor. Oyunda tanımadığı birinin bahçesinden meyve çalan bir öğrencinin başından geçenler anlatılıyor. Masal okurken uykuya dalan kahramanımızın karşısına rüyasında benekli bir inek çıkıyor, gösteri hayal perdesinde son buluyor. Doğru sözlü olma, izinsiz bir şey almama, büyüklere saygı, hayvanları sevme konuları işleniyor. Bir diğer oyun Orman Sakinleri ise ilköğretim 1-2-3. sınıflara uygun. Çocukların tembellikten uzak durmalarını sağlama, başkalarının zaaflarından faydalanmama, kurnazlık yapmama, çalışarak başarmayı sağlama, çalışmanın erdemini anlatma, iyilerin tembel olmamasını anlatıyor. Şu anda ekibimiz Ege taraflarında, bu sezon şimdiden 40 bin öğrencimize ulaştı bile. Okullar bitinceye kadar devam edecek.

Oyuncularımız zoru başarıyor

Neden kukla oyunu diyorsunuz?

Başka bir amacımızda ortaoyununu çocuklarımıza tanıtmak. Oyuncularımız senaryo gereği, sahnede kurulan perdenin arkasına geçiyorlar Hacivat, Karagöz gibi…

Ekibinizden bahsedebilir misiniz?

5 kişilik bir ekibimiz var. Oyuncularımız Ankara Sanat bünyesinden yetişmiş arkadaşlar. Bir günde dört oyun oynuyorlar, akşam yola çıkıyorlar, ertesi günü yine aynı. Zor ve yorucu bir iş yapıyorlar. Ciddi bir performans sergiliyorlar.

Tiyatro devam edecek mi?

Gelecek yıl sahneye üç oyun koyabiliriz, daha farklı şeyler de yapabiliriz. Yönetim kurulumuz nasıl bir karar alacak, neler yapacağımız henüz netlik kazanmış değil. Şunu biliyoruz ki her yaptığımız şey bir önceki senenin önüne geçecektir.

STAR

Paylaş.

Yanıtla