Alternatif Tiyatro Mekanları Birleşiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul’da alternatif ve deneysel çalışmaların yapıldığı bağımsız tiyatro gruplarının sayısı oldukça fazla. Fakat buna karşılık bu grupların ürettiklerini sahneleme alanları çok az ve yetersiz. Ancak son yıllarda özellikle Beyoğlu ve çevresinde yeni tiyatro mekanlarının varlığından söz edebiliyoruz. Bu mekanları “alternatif tiyatro mekanları”  olarak adlandırmak mümkün, çünkü bu mekanların var oluş biçimi ve Beyoğlu’nda sürdürdüğü var olma mücadelesi, mekanların dönüşebilir olması,  sahnelerini farklı disiplinlerden gruplarla paylaşmaları ve paylaşım şekli, sahnelenen çağdaş çalışmalar onları “alternatif” yapıyor. Bu mekanlar Beyoğlu’nda var olan kültürel sürece yeni bir ivme kazandırdı, özellikle bu sezon bu mekanlarda sahnelenen çok sayıda çağdaş oyun ve performans seyircinin de ilgisini çekti.

“Bazı etkinliklerimizin biletleri iki hafta öncesinden tükendi” diyen, ortak girişimin Basın Sözcüsü Nilgün Kurt; “Tüm birikimlerini ve emeklerini aktararak kendi çabalarıyla bu mekanları oluşturan gruplar birbirlerini yıllardır tanıyan, birbirlerine akıl danışan, birbirlerine destek olmak için oyun sahneleyen gruplar. Uzun zamandır ayaküstü sohbetlerimizde ortak sorunlarımızdan konuşur, birlikte bir şeyler yapmalı derdik. Mekanlarımızı ayakta tutmak ve devamlılığını sağlamak için çok çaba göstermemiz gerekiyor. Farkındalığımızı artırmak, reklam bütçemiz olmadığı için tanıtım, medyada yer bulma, etkinliklerimizi daha çok seyirciyle buluşturma gibi ortak sorunlarımıza ortak çözümler üretmek üzere bir araya geldik.” diye konuştu. Ortak girişimciler şu gruplardan oluşuyor; Beyoğlu Terminal, İkincikat, Kumbaracı50, Maya Sahnesi, Mekan.Artı, Şermola Performans

ALTERNATİF MEKANLARA KAPIMIZ AÇIK

Nilgün Kurt; “Var olan bu dayanışmayı daha güçlü kılacak ortak bir platforma taşıdık ve ortaya çıkan ilk fikir ortak bir broşür hazırlamak oldu. ‘Ajanda’ niteliğindeki ortak broşürümüzde seyircimiz mekanlarımızın aylık takvimini ve etkinliklerimizin tamamını bir arada görebilecek. Bu seyircimizin mekanlarımıza ulaşması için büyük bir kolaylık sağlayacak. Ortak broşürümüzün dağıtımı, Nisan ayından itibaren Time-Out İstanbul dergisinin desteğiyle gerçekleşiyor. Bunun dışında bağımsız olarak biz de dağıtım yapıyoruz.. Girişimimiz henüz çok yeni, önümüzdeki sezon hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz var.  Bu projelerimizi gerçekleştirebilmek için sponsor arayışındayız. Mayıs ayında her mekan bir oyununu ortak girişimimize fon aktarmak üzere sahneleyecek. Ortak girişimimiz altı mekanla başladı ama alternatif mekanlara da kapımız açık. Girişimimiz başka mekanların da daha rahat açılmasına önayak olacaktır diye düşünüyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.