Antalya Devlet Tiyatrosu’nun Oyunları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), yarın ve 16 Nisanda ”Yedi Kadın” oyununu sahneleyecek. Barbara Schottenfeld’in kaleme aldığı, çevirisi Sevgi Sanlı’ya ait ve ADT oyuncularından Murat Sarı’nın yönettiği oyun, beklentileri aynı, yedi kadının buluştukları terapi salonunda birkaç saate sığdırdıkları serüvendeki iç dünyalarını anlatıyor.

Esen Özman, Bahar Işık, Kader Gözpınar, Meltem Gülenç, Özlem Şendinç, Çiğdem Bulut ve Zeynep Hasdal Çolakoğlu rol aldığı oyunun, müziği Cem İdiz’e ait.

ADT, 19 ve 20 Nisanda çocuk oyunu ”Pinokyo”yu sahneleyecek. Carlo Collodi’nin yazdığı, Brian Way’in tiyatroya uyarladığı eserin yönetmeni Ahmet Avkıran. Eserin dekor ve kostümleri Özlem Karabay’a, müzikleri İhsan Kılavuz’a, ışık düzeni Namık Gürsoy’a ait.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) yarın ”Vatan Kurtaran Şaban”ı sahneleyecek. Eser, Haldun Taner tarafından 1965 yılında yazıldı. Oyunda Tapu Kadastro Müdürlüğünden, Kültür Sanat Müsteşarlığına atanan Şaban’ın bu alanda yaptığı komik ve çarpık uygulamalar, hicivli bir dille anlatılıyor.

Yönetmenliğini Murat Demirbaş’ın yaptığı oyunda, Müfit Kayacan, Durmuş Ali Emre, Murat Ercanlı, Erdal Gürcan, Mete Orhan, Mehmet Özgür, Recep Kamiloğlu, Saadet Yıldırım, İlhan Örenel, Seyfi Satmaz, Gizem Karasu, Cenap Aydınoğlu, Talat Türkeli, Sacide Taşaner, Ezgi Albayrak, Sultan Yumak ve Demet Kazanoğlu rol alıyor.

ABT oyuncuları, 16 ve 19 Nisan’da ”Fehim Paşa Konağı”nı sahneleyecek. Turgut Özakman’ın yazdığı eser, dekor düzenlemesinden müziklerine, danslarından görsel efektlerine kadar bir çok yeniliği barındırıyor. Reji uygulamasını ve yönetmenliğini ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan’ın yaptığı oyunun müzikleri İhsan Kılavuz’a ait.

Kalabalık bir kadroya sahip oyun, yıllardır halka nefes aldırmayan istibdat yönetiminin son günlerini konu alıyor. İstibdadın yıkılmaz paşası Fehim Paşa’nın eski sadık adamlarından Rasim Baba, ”adam olsun” diye oyuncu oğlunu, yani Yusuf’u, Fehim Paşa’nın konağına götürür. Fehim Paşa, Yusuf’u eğlencelik alır. Bu, Fehim Paşa için sonunun başlangıcı olur. Yusuf, Paşa’nın kızına aşık olur. Karşılıksız aşkı nedeniyle kara sevdaya tutulan Yusuf, mahalleliyi de kara sevdalı eder. Bir kabadayının mazisiyle aydınlanan oyun, sonrasında buhranlı bir aşk, ardından siyasi bir parodiye dönüşür. Nihayetinde her şey başlama noktasında sona erer.

ABT, 21 Nisan’da, Antalya’da 1999-2004 yılları arasında bir fenomene dönüşen ve tiyatro dünyasında hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip ”Barış İçin Aşk Grevi” ile izleyici karşısında olacak. Toprak derdine düşen ve bu yüzden sürekli savaşan erkeklerini dize getirmeye çalışan kadınların hikayesi, antik dönemden günümüze kesitler sunularak anlatılıyor.

Savaşın getirdiği yıkıma daha fazla dayanamayacaklarını anlayan Anadolu kadınları, ”Bir olmazsak, biz olamayız” diyerek kazan kaldırırlar ve topraklarına barış gelene kadar eşlerine aşk yasağı uygulamaya karar verirler. Köy seyirlik, orta oyunu, tuluat tiyatrosu gibi geleneksel Türk Tiyatrosu biçimlerinden de özellikler taşıyan bu neşeli oyunda, komedi unsurları seyirciye müzik ve dans eşliğinde sunuluyor.

Reji uygulaması Müfit Kayacan’a, müzikleri İhsan Kılavuz’a, dekoru Cenap Aydınoğlu’na, kostümleri Gizem Karasu’ya, ışık düzeni Özgür Dokuyucu’ya ait oyunda, Müfit Kayacan, Murat Ercanlı, Recep Kamiloğlu, Rüyam Olunçay, Hasibe Özgür, Safinaz Özgür, Mehmet Özgür, Murat Akyol, Saadet Yıldırım, Ezgi Albayrak, Gizem Karasu, İlhan Örenel, Bülent Patoğlu ve Dilek Nuray rol alıyor.

ABT, 16 Nisan’da minik seyircileri için, ”Otobüs Durağında Üç Bencil” adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca’nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan’ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesini eğlenceli bir dille anlatılıyor.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu’nda sanatseverlerle buluşuyor.

gercekgundem.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.