Ayağında Bale Pabucu Elinde Fotoğraf Makinesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bale sanatçısı Tarkan Serengül, yıllarca ter döktüğü bale sahnesine ikinci bir gözle bakmak için objektif arkasına geçti. Fotoğrafa olan ilgisini hobiye dönüştüren sanatçı, bale eserlerinin provalarında rol sırası geçince fotoğraf makinesini eline alarak yapıtlarda birlikte dans ettiği arkadaşlarını fotoğraflıyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Tarkan Serengül, fotoğraf sanatına öteden beri ilgisinin olduğunu, özellikle de çekilen bale fotoğraflarını gördükçe sahne fotoğrafçılığına ilgisinin arttığını söyledi. Balede temel hareketlerin bulunduğunu ve çekilen fotoğrafların estetik olmasına tüm bale sanatçılarının titizlik gösterdiklerini anlatan Serengül, “Bale hareketleri birbirini izlediği için fotoğraf karesi bazen çeken için estetik görünse bile biz bale sanatçıları tarafından aynı ölçüde beğenilmeyebiliyor. Çünkü bale hareketlerini bizler bildiğimiz için karede bir ayağın önde olması bile bizi rahatsız edebiliyor” dedi.

Buradan yola çıkarak ilk profesyonel fotoğraf makinesini satın aldığını ifade eden sanatçı, fotoğraf çekmenin sandığı kadar kolay olmadığını fark ettiğini söyledi.

Eleştirirken onları anladım

“Bale fotoğraf çekenleri eleştirirken bir de baktım ki ben de çekemiyorum. Bir prova boyunca çektiğim fotoğraflara bakınca içime sinen kareleri bulmak bir yana, bir fotoğrafta olması gelen temel öğeleri bile göremedim” diyen Serengül, yaşadığı süreci de şöyle aktardı:

“Başta ‘ben bu işi yaparım’ diye düşünüp bir makine satın aldım. İlk çektiğim fotoğraflarda görüyordum ki bazen pozlar güzel olmuş ama fotoğraf flu. Bazen bakıyordum kadraj hiç istediğim gibi değil, bazen fotoğraflar çamur gibi. Zaman içinde istediğim kareleri almaya başladım. Şimdi ilk çektiğim fotoğraflara baktığım zaman yaptığım yanlışları çok daha iyi anlıyorum. Şu anda o fotoğraflara bakmak dahi istemiyorum.

Bale fotoğrafı çekmenin tabii ki kendine göre başka incelikleri de var. Sahne fotoğrafçılığı zaten başlı başına hayli güç bir iş iken, balede bir de buna hareketlilik ekleniyor. Sahnede belli bir ışık düzeni var. Işığı kendimizin ayarlama şansı zaten hiçbir zaman yok. Işığa sen hakim değilsin. Bunun için sürekli olarak değişen ışığa uyum sağlamak ve ona göre değerleri sürekli değiştirmek gerekiyor.”

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.