Birincilik Ödülü “Keyd” Adlı Oyunun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Kürtçe Oyun Yazarlığı Yarışması’nda birincilik ödülü, “Keyd” adlı öyküsüyle Zana Jarr Kılıç’a verildi. Yazarlara çağrı yapan Başkan Baydemir, “Yazın. Kağıdınız, kaleminiz var. 2012 yılında bu yarışma için yüzlerce adayın başvurmasını temenni ediyorum” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’nın açmış olduğu Kürtçe Oyun Yazarlığı Yarışması sonuçlandı. 19 yazarın 22 Kürtçe eserle katıldığı yarışmada; birinci, ikinci ve üçüncülüğe layık görülen eserlerin yanında iki esere de mansiyon ödülü verildi. Yarışmayı kazanlara Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen törenle ödülleri verildi. İlk Kürtçe tiyatro metni Meme Alan’ın yazarı Evdirehim Rehmi Hekari’ye adanan yarışmanın ödül törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun Van Bağımsız Milletvekilli Adayı Aysel Tuğluk, Tunceli Bağımsız Milletvekilli Adayı Ferhat Tunç, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Deviren ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Ödül töreni öncesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu oyuncuları tarafından ilk kez oynanan ve “namus cinayeti”ni konu edinen Meme Alan oyunu sahnelendi. Pervin Okur, Muharrem Cebe, Rüknettin Gün, Lal Laleş ve Kava Nemir tarafından oluşan seçici kurul, yarışmada dereceye giren eserleri belirledi. Birincilik ödülünü “Keyd” eseriyle Zana Jarr Kılıç Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in elinden alırken, “Danişina Zimaneki'” eseriyle ikinciliğe layık görülen Yakup Tilermeni ödülünü Aysel Tuğluk’tan aldı. “Forsa Şerko” eseriyle üçüncülük elde eden Yusuf Unay’a ödülünü Mehmet Deviren verdi. Yarışmada Ayhan Yıldız’ın “Hesreta Hezkirine” ve Kemal Orgun’un “Evdale Zeynike” adlı eserleri mansiyona değer görüldü. Mansiyon ödülleri Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe tarafından verildi.

Törende konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, “Her geçen gün başarısını yükselten bu şehirde bu halka hizmet vermekten gurur duyuyorum” dedi. Meme Alan oyununa atıfta bulunan Baydemir, “2011 yılında Kürtler için namus kimliktir, özgürlüktür, dilidir, kültürü ve vatanıdır. Namusumuza sahip çıkacağız” diye konuştu. Fransız Tiyatrosu denince akla Moliere’in, İngiliz Tiyatrosu denince Shakespeare’in geldiğini anımsatan Baydemir “Kürt Tiyatrosu denildiğinde artık bir çok isim ortaya çıkmalı. Bugün bu isimler aramızdalar. Gün gelecek bu sayı artacak. Hizmetinizdeyiz” dedi. Kürt yazarlara da çağrı yapan Baydemir, “Yazın. Kağıdınız, kaleminiz var. 2012 yılında bu yarışma için yüzlerce adayın başvurmasını temenni ediyorum. Bu oyunlarımızı tüm dünyaya duyuralım” diye konuştu.

Jüri üyeleri ve ödül kazananların toplu fotoğraf çektirmesinin ardından tören verilen kokteylle sona erdi.

Medya73

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.