“Devlet Tiyatroları kapatılabilir demedim”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Tiyatroları’nın (DT) kapatılacağı yönünde bir açıklamasının olmadığını söyledi.

Günay, Milli Kütüphane’nin kuruluş yıl dönümü etkinliklerine gelişi sırasında gazetecilerin DT’nin kapatılacağı iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Göreve geldiğinden bu yana sahne sayılarının artırılması, DT’nin performansının yükseltilmesi konusunda çalışmalarda bulunduğunu belirten Günay, bu çalışmaların da aralıksız sürdüğünü ifade etti.

Bakan Günay, “O zaman DT kapatılmayacak başka bir metot bulunacak anlamına mı geliyor?” şeklindeki soru üzerine de, “Kapatma sözünü ben kullanmadım, ama başka bir yöntem bulunabilir mi…Şimdi bakın 100’den fazla tiyatroya benim kamu desteği olarak ayırdığım kaynak 3 ile 5 milyon arasında, ben bu kaynağı acaba 50’ye çıkarmanın yolunu bulabilir miyim? Özel tiyatrolar, Anadolu’da 150 tiyatro var. 70’den 150’ye çıkarmışız acaba 250’ye 500’e çıkaramaz mıyız. Türkiye’nin 81 ili var. Bakın DT’nin 60 yıllık mazisi var. Ama ben aldığımda tiyatro sahne sayısı 30’lardı 60’a çıkarmaya çalışıyorum” dedi.

Günay sözlerine, “Böyle bir yerinde sayma olabilir mi? Bu yerinde saymayı kırmaya, tiyatro sayısını çoğaltmaya, turneleri çoğaltmaya işi halka taşımaya çalıştığımız zaman bazı beylerin rahatı bozulabilir. Ama bizim derdimiz sanatın halkla buluşması, onun için siz basın mensubu arkadaşlarım, buluttan nem kapmaya, çalışanlara kulak vermeyin. Siz asıl halka bu işi nasıl götürürüz, Türkiye’yi bütünüyle bir sanat sahnesi yaparız, siz basın mensupları lütfen o konudaki arayışlarımıza yardımcı olun” diye devam etti.

“Bizi tartışma içine çekmek istiyorlar”

“Bizim yapmaya çalıştığımız, devletin tiyatrodan, sanatın bir alanından elini ve desteğini çekmesi değil, birtakım cari giderleri azaltması, israfı önlemesi, bu desteği daha verimli bir biçimde kullanarak doğrudan sanatı ve sanatçıyı desteklemenin yolunu bulması” diyen Günay, “Asıl temel amacımız da sanatın daha büyük, daha geniş kitlelere, halka taşınmaya çalışılmasıdır. Her fırsatta bir tartışma yaratmaya çalışan bazı çevreler, her fırsatta AK Parti’yi genelde, beni özelde sanatla, sanatçıyla, sanatın herhangi bir alanıyla tartışma içine çekmeye çalışan bazı çevreler, bizim bu iyi niyetli girişimlerimizi çarpıtmaya çalışabilirler” şeklinde konuştu.

“Benim ağzımdan böyle bir söz çıktı mı?”

“Özel tiyatrolara daha fazla desteğin yolunu nasıl bulabiliriz, devletin ayırdığı kaynakları nasıl daha fazla doğrudan sanata ve sanatçıya nasıl taşıyabiliriz, bununla ilgili benden önce başlamış bir arayış vardı. Ben de bu arayışı rafa kaldırmadım. Bunu sürdürüyorum, hepsi bundan ibaret” diyen Günay, “Bu, kapanmaması anlamına mı geliyor?” sorusu üzerine de şunları söyledi:

“Benim ağzımdan böyle bir söz çıktı mı? DT’yi kapatmayı söylemiyorum. Bizimki yeni yöntem bulmak. DT’de belki performansa dayanan, daha fazla sahneye çıkmaya, daha fazla eser üretmeye, daha fazla halkla buluşmaya, performansa dayanan yeni bir ölçümleme bulmaya çalışmak, rutin memurluk anlayışından tiyatroyu da sanatın öteki alanlarını da kurtarmaya çalışmak. Galiba sanatın ve sanatçının benimle paylaşması gereken duygu da budur.”

İşte o haber….

Günay’ın bu açıklamayı yapmasına neden olan Hürriyet gazetesinin haberi şöyle:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın tiyatro salonunu terk etmesiyle sonuçlanan olayı yorumlarken, Devlet Tiyatroları’nın kaldırılabileceğini söyledi.

Günay katıldığı bir programda, Başbakan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın tiyatro salonunu terk etmesiyle sonuçlanan olayla ilgili soruları da yanıtladı.

Günay, şöyle konuştu:

“İzleyicinin yaptığı saygısızlık olsa çıkar somut bir şekilde söyler. İzleyicinin saygısızlığı; sahneye müdahaledir, yanındakiyle konuşmaktır. Ama insan ağzında boğaz pastili veya çiklet taşıyabilir. Patlatmadıktan sonra buna kim niye karışabilir. Kaldı ki biz niye sahneyi aydınlatıyoruz da seyirciyi karartıyoruz. Sen seyirciye bakmayacaksın, oyununu oynayacaksın. Seyirciyle oynamaya kalkıyorsan sanatı anlamak konusunda bir sorunun vardır. Bunlar ilgili komisyon tarafından da soruşturuluyor. Söz konusu sanatçıyı sadece ben değil, sanıyorum arkadaşları ve yöneticileri de uyardılar. “

Devlet bu kurumu taşımak zorunda mı?

Devlet tiyatrolarının kaldırılıp devletin sanata doğrudan destek verebileceğini söyleyen Günay, “İlerde gelecek soru şudur: Devlet hala bu kurumu taşımak zorunda mıdır? Bugünkü Türkiye’de devletin kadrolu sanatçısı olması gerekir mi? Bunu bütünüyle özel kurumlara terk etsek harcadığımız cari gideri doğrudan sivil toplumun bu organizayonlarına mı versek? Sanatın yoğunluğu bu şekilde artar. Özel tiyatrolara yardım veriyoruz. Cari giderlerden kurtulsak sivil toplumun faaliyetlerine destek versek daha faydalı olur. Yılda 100 milyon TL cari masraflar var oysa 50 milyon TL’yi özel tiyatrolara dağıtsak her yer tiyatro sahnesi olur” dedi.

CNNTürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.