Euripides- Medea- Tiyatro BİTEATRAL

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Euripides’in Medea oyunu eski tragedyalar arasındaki en trajik eserdir.

Sevdiği adamın peşinden, yurdunu, ailesini terk edip başka bir ülkeye gelmiş olan bir kadının, yıllar sonra kocasının kralın kızıyla evlenmek istemesine ve kral tarafından kovulmasına direnmesinin mitoslara dayalı trajik öyküsü…

Medea’nın “Aşk Tutkusu” ve “İntikam Tutkusu” tabii ki önemli. Yaşadığı aşk hikâyesini rezilce sona erdirecek olan bir adama karşı bir kadının intikam tutkusu tabii ki can alıcı. Ama ilgimizi çeken sadece bu olmadı.

Ayrıca bizim için vurucu olan, eserdeki sosyal fon olarak duran meselenin çarpıcılığıydı; ezici politikalar ile onurlu birey arasındaki çatışma.

Iason’un ve Kreon’un altını çizmeye çalışacağımız çıkarcı politikalarının ezdiği Medea gibi onurlu bir bireyin tutkusunu ve öfkesini -ki felakete ve korkunç bir tragedyaya dönüşür- tartışabileceğimiz bir oyun kurmak istedik.

Medea bir kahraman mı? Yoksa anti-kahraman mı? Nasıl düşünülürse düşünülsün… Güçlü bir intikam için güçlü bir aşk olması gerekir…

Belki de o bizden biri değil…  bize uzak… “yabancı”, “yalnız” ve “güçlü” bir kadın…  Medea’nın dediği gibi, “Ben Farklı Biriyim…”

Ama Medea onu ezmeye yok etmeye çalışanların karşısında dik durmaya çalışırken, kendi acısına kilitlenmiş olduğunu farkedemeyecek kadar da kendine odaklanacaktır.  Ve çocukları… ona yaşatılanlara karşılık düşmanlarından alacağı intikamda kullanılacaklardır Medea tarafından… Sonuçta Medea olsun, Kreon olsun, Iason olsun hepsinin -farklı kanallardan da olsa- sadece kendilerini düşünmüş olması, altının çizilmesini gerektiren önemli bir noktadır…

Yönetmenin yorumu, oyunu bugüne yakınlaştırdığı ve güncelleştirdiği için seyircinin bu anlaşılması zor “tutku”yu anlaması kolaylaşacaktır diye düşünüyoruz. Dolayısıyla, Medea’yı oynamak bizim için anlamlı ve kıymetli olacaktır.

Medea projesi dört oyuncu ve bir müzisyenden oluşan yaratıcı kadro tarafından oynanacaktır.

Yönetmen: ZURAB SİHARULİDZE
Çevirmen: METİN BALAY
Dekor-Kostüm Tasarım: BAŞAK ÖZDOĞAN
Hareket Düzeni: GİZEM ERDEM

Oyuncular
AYŞE LEBRİZ BERKEM
BERK YAYGIN
GİZEM ERDEM
DAMLA EKİN TOKEL

Müzisyen
İLKAY ZEYNEP AKNAM

Oyun gün ve saati:
26 Nisan 2011 Salı 20.30

Bilet fiyatları: Tam bilet 25TL, Öğrenci bileti: 15TL
Toplu bilet fiyatı: 20TL (elli kişiden başlayan gruplara indirim yapılır.)
(Tek perde; 75’)

Online bilet almak için;
http://ebilet.oyunatolyesi.com

Adres : Dr. Esat Işık Cad. No:15 Moda Kadıköy – İstanbul       Büro Telefon : 0 216 349 98 78 – 0 216 349 98 79
Gişe Telefon : 0 216 345 39 39         Fax : 0 216 349 99 76         E-Mail : bilgi@oyunatolyesi.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.