Ferzan Özpetek Bu Kez Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ünlü yönetmen Ferzan Özpetek, 74’üncü Maggio Musicale Fiorentino Festivali’nin açılışında yaptığı konuşmada, Aida operasının sahneye konması ve etkinliğin bir parçası olmasını heyecan verici olarak nitelendirdi.

Bu yıl 74’üncüsü düzenlenen ve İtalya’nın siyasi birliğini sağlayışının 150. yıl dönümüne adanan Maggio Musicale Fiorentino Festivali’ni 28 Nisan’da İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin Aida operasıyla açacak ekip, prömiyer öncesi düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

”Hamam”, ”Harem Suare”, ”Cahil Periler”, ”Karşı Pencere”, ”Mükemmel Bir Gün”, ”Serseri Mayınlar” gibi filmleriyle adını İtalya ve Türkiye başta olmak üzere tüm dünyaya duyuran Türk yönetmen Ferzan Özpetek, basın toplantısında, böyle bir projenin parçası olmaktan heyecan duyduğunu söyledi.

Kendisi için güzel bir dönem olduğunu belirten Ferzan Özpetek, ”Bu etkinliğin parçası olmak benim için heyecan verici. Bugün ilk kez orkestra ile çalışacağız” dedi.

Gazetecilerin kendisinin ilk kez bir operayı sahneye koyacağını hatırlatarak, herhangi bir korkusu olup olmadığını sorması üzerine Özpetek, ”Korku tabi ki var. İlk geldiğimde kendi kendime (Burada ne yapacağım?) diye sordum sonra da (Bunu yapmalıyım) dedim” yanıtını verdi.

Opera ya da sinemadan hangisinin daha zor olduğu sorusuna başarılı yönetmen, ”Operada her şeyi anlamak gerekiyor. Opera ile sinema, birbirine benziyor fakat çok farklılar. Sinema benim dünyam. Hangisi daha kolay hangisi daha zor bunu asla söylemeyiz. Her ikisinin de kendilerine göre zorlukları var ama ikisi de büyüleyici” dedi.

Provaların gösterime az bir süre kala başladığını ve yoğun bir tempoda çalıştıklarını anlatan Ferzan Özpetek, ”6-7 saat tiyatroda çalıştıktan sonra, eve baygın bir şekilde dönüyorum. Uyumuyorum çünkü müzik hep kafamda. Yemekte bile müziği düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Üzerinde çalıştıkları projenin bir ekip işi olduğuna dikkati çeken Özpetek, ”Özpetek’in Aida’sı değil, herkesin, bütün bizim grubun Aida’sı olsun isterim” diye konuştu.

Özpetek, İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin müziğini sevdiğini belirterek, La Traviata’nın favorisi olduğunu ancak bu aralar Aida’nın ön planda yer aldığını söyledi.

ÖZPETEK’E DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER EŞLİK EDECEK

Projenin sanat yönetmenliği üstlenen ve ABD’li yönetmen Tim Burton’ın Sweeney Tod, bir başka ABD’li yönetmen Martin Scorsese’nin The Aviator filmleriyle sanat yönetmeni dalında iki Oscar’ı bulunan İtalyan Dante Ferretti, çok farklı ve güzel bir Aida hazırladıklarını ifade etti.

Koreografi sorumlusu Francesco Ventriaglia da ”Ferzan Özpetek ile çalışmak çok güzel. Beraber güzel şeyler yarattık. Aida ile açılış yapmak önemli bir deneyim” dedi.

Dünyaca ünlü Hintli orkestra şefi Zubin Mehta, programın harika olduğunu az parayla az zamanda iyi bir iş yapıldığını söyledi.

Basın toplantısına katılan ve Özpetek ile samimi diyalogları dikkat çeken Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi de kentte Maggio Musicale etkinlikleri patlaması yaşanacağı yorumunu yaparak, ”Umuyorum, Floransalılar bu güzel etkinlikleri kaçırmazlar” diye konuştu.

Ünlü besteci Giuseppe Verdi’nin (1813-1901) Aida operasının 28 Nisan’daki ilk gösterimiyle başlayacak olan festivalin, yaklaşık 2 ay süreceği ve 70 etkinliğe ev sahipliği yapacağı bildirildi.

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.