Konya’da ‘Bin Nefes Bir Ses’ Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Konya Devlet Tiyatrosu’nun (KDT), bu yıl dördüncüsünü düzenlediği ”Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” açılış töreni yapıldı.

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin, KDT’deki açılış töreninde, insana yeni bir ufuk açan tiyatronun, her ulusun ulusal kültürünü tanıtmasına, geliştirip yeşertmesine ve diğer kültürlere katkıda bulunmasına ortam sağlayan, paylaşılabilen ortak bir miras olduğunu söyledi. Her seferinde hayatı yeniden kuran tiyatronun, farklı ırklar, etnik gruplar ve inançlar arasında en samimi diyaloğun kurulmasını, insanların her türlü farklılığa rağmen birbirlerini anlayabilmesini sağladığını ifade eden Bilgin, şunları kaydetti:

Çünkü insanoğlunun ortak değerleri olan adalet, sevgi ve vicdan gibi temel kavramlar tiyatro sanatının da temelini oluşturur. Bizlere yeni bir dünya, yeni bir ufuk açan, bizi insana yakışan duygu ve düşüncelerle birleştiren tiyatro, aslında toplumsal bir mucizedir. Festival boyunca, bu mucizeye ortaklık ederek hayatımıza yeni anlamlar ve renkler katacak olan sanatçı dostlarımızla birlikte olacağız. Ülkelerinden Konya’ya getirdikleri binlerce nefesi sahnelerimizden tek nefes tek ses olarak sunacağız. Bu ses, güzelliğin, hoşgörünün ve sevginin sesi olacak.

“HAYAL BİLE EDİLEMEYEN NOKTALARDAYIZ”

KDT Müdürü Tomris Çetinel de, 4 yıl önce başladıkları yolculukta bugün hayal bile edemedikleri bir nokta olduklarını söyledi. Festivalin 4. yılını 10 ülkeden tiyatro topluluklarının katılımıyla kutladıklarını ifade eden Çetinel, bu yıl Çuvaşistan ve Türkmenistan’ın festivale ilk kez katıldığını bildirdi. Konuşmaların ardından tören, Çuvaşistan ekibinin sunduğu ”Gümüş Ordu” isimli oyunla devam etti. Açılış törenine, eski bakanlardan Fikri Sağlar, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye, Kırgızistan, Çuvaşistan, Kazakistan, Tataristan, Moldova, Ukrayna, Başkurdistan, Türkmenistan ve KKTC’den tiyatro topluluklarının katıldığı festival, 24 Nisan’da sona erecek.

memleket.com.tr

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.