Lemi Bilgin: 5 Uluslararası Tiyatro Festivalimiz Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, özelikle son 3 yılda tiyatronun yaygınlaşması noktasında ciddi adımlar atıldığını, farklı şehirlerde her akşam perde açan yeni sahnelerin hizmete girdiğini söyledi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, özelikle son 3 yılda tiyatronun yaygınlaşması noktasında ciddi adımlar atıldığını, farklı şehirlerde her akşam perde açan yeni sahnelerin hizmete girdiğini söyledi. Dünyanın birçok ülkesi ile ortak projeler yürütüldüğünü dile getiren Bilgin, Türkiye’nin 5 uluslar arası tiyatro festivalinin ev sahibi olduğuna dikkat çekti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Lemi Bilgin, Cihan Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada Devlet Tiyatroları‘nın 60 yıldır çalışanların özverisi ile Türkiye’nin her yerine kaliteli tiyatro götürmek için çaba sarf ettiğini belirtti. Özelikle son 3 yılda, devlet tiyatrolarının yaygınlaşması, yeni sahnelerin açılması, yeni festivaller yapılması, kadro alımları, Türkiye’nin yurt içi ve dışında temsili gibi konularda ciddi bir hamle olduğunu kaydetti.

Bilgin, “Dünyanın birçok ülkesinden, birçok önemli kuruluş ile ortak projeler yapıldı. Şu anda 5 tane uluslar arası festival yapıyoruz.” dedi.

Her yıl Türkiye’ye 50 yabancı tiyatro grubunun geldiğini ifade eden Bilgin, “Hepsi de, hem tiyatromuz, hem işleyişimiz, hem atölyelerimiz anlamında büyük hayranlıkla ülkemizden ayrılıyorlar.” diye konuştu.

Tiyatronun yaygınlaşması noktasına ciddi adımlar atıldığını söyleyen Bilgin; bu kapsamda Elazığ, Malatya, K.Maraş, Gaziantep, Çorum, Samsun, Zonguldak gibi birçok farklı ilde devamlı perde açılan yeni sahnelerin hizmete girdiğini belirtti. Bilgin, yurt dışı turneleri dâhil yılda 6 bin kez perde açtıklarını kaydetti.

Seyirci ilgisinin de çoğaldığını belirten Bilgin, “Büyük şehirlerde kapalı gişe oynuyoruz. Genel anlamda yüzde 90’ı aşan bir seyirci ilgisi var. Koltuk sayımız arttırıldı, seyirci sayımız arttı.” dedi. Yaz- kış sezonlarında turneler yapıldığını, festivallerden ödüllerle dönüldüğünü dile getiren Bilgin, “Biraz mütevazi olduğumuz için görevimiz diye bakıyoruz. Bütün bunlar olurken, başka türlü tartışılmak çalışanları üzüyor.” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI ULUSLAR ARASI TİYATRO FESTİVALLERİ

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı tiyatro festivalleri şöyle:

Ankara Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali: Festival, Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na tiyatro sanatı ile katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurt dışına açılımını sağlamak amacıyla yapılıyor. Birincisi 2005 yılında düzenlenen festivale bugüne kadar 100’ün üzerinde tiyatro grubunun katılımı sağlandı. 7. Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali 24–29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali: Türkçenin zenginliğini ve yayılmış olduğu geniş coğrafyayı yansıtması hedeflenen festivalin ilki 2008 yılında Konya’da gerçekleştirildi. Bu sene 4. düzenlenen Bin Nefes Bir Ses Uluslar arası Tiyatro Festivali’nin açılışı 14 Nisan’da gerçekleşti. Festival, 24 Nisan’a kadar devam edecek.

Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali: Antalya’daki kültürel çalışmaları desteklemek amacı ile Almanya, İspanya ve Gürcistan’dan seçkin tiyatro gruplarının katılımı ile geçen sene ilk kez gerçekleştirildi. 2. Uluslararası Antalya Tiyatro festivali 17–22 Mayıs tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak.

Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali: 1999’da ulusal olarak düzenlenmeye başlayan Devlet Tiyatroları Sabancı Tiyatro Festivali, 2002’den itibaren uluslar arası boyut kazandı. Birçok saygın yerli ve yabancı tiyatro grubunu Adana’da bir araya getiren festivalin 13’üncüsü 27 Mart’ta başladı. Festival, 28 Nisan’a kadar devam edecek.

Karadeniz Uluslararası Tiyatro Festivali: Karadeniz ve Trabzon’un kültürel ve ekonomik gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 11 yıldan bu yana Karadeniz Uluslararası Tiyatro Festivali düzenleniyor. Bu sene 12’ncisi yapılacak tiyatro festivali kapılarını 2-15 Mayıs tarihleri arasında açacak.

Dikkathaber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.