Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ve TKP’den Tolga Tuncer’e Destek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi geçtiğimiz Cuma günü Sümeyye Erdoğan’ın gittiği Genç Osman isimli oyunda kendisine hakaret ettiğini iddia ettiği ve daha sonrasında “Şımarık, kaba, faşist, cahil” dediği Tolga Tuncer nezdinde sanatçılara hakaret ettiği tiyatro oyuncusuna destek vermek için oyunun 15 Nisan Cuma akşamı sergilenen seansındaydı. Boyun eğmeyen sanatçıların her zaman yanında olacağını belirten Ankara NHKM, sahnelenen oyunun sonunda Tuncer’e “Sanatçı olmak; direnmek, boyun eğmemektir” yazılı bir notla beraber çiçek verdi.

Türkiye Komünist Partisi bildiri dağıttı

Oyun çıkışında “Armut dibine düşer” başlıklı bildiriyi dağıtan Türkiye Komünist Partililer ise Sümeyye Erdoğan’ın küstahlığını ve Kültür Bakanı olması gereken Ertuğrul Günay’ın Devlet Tiyatroları’na karşı tutumunu kınadıklarını, bu haksızlığa en güzel cevabı tüm yurtta Devlet Tiyatroları salonlarını dolduran insanlarımızın ve sanatçılarımızın verdiğini belirttiler. Tayyip Bey’in nasıl heykele yeni estetik kriterler getirdiyse, Sümeyye Hanım’ın da aynısını tiyatroda yapmaya gayret ettiğini,; Komünist Parti’nin güçlü olduğu bir Türkiye’de heykellere tükürenlerin, onları yıktırmaya kalkanların yargılanacağını; konser ve tiyatro salonlarının yerine alışveriş merkezi dikmeye kalkan kültür bakanlarının koltuğunda oturamayacağını; seviyesizlik, çürüme ve bayağılık saçanların sanatçı sıfatıyla ortalıkta salınıp, ucuz yaşamlarını gazetelerde sayfa sayfa gözümüze sokamayacağını; sanatın, insanın kendini var ettiği, geliştirdiği, derinleştirdiği bir üretim alanı olmaktan çıkartılıp, çirkin ve derinliksiz malların satıldığı bir pazar haline getirilemeyeceğini söylediler.

Bildiride, Türkiye Komünist Partisi’nin güçlü olduğu bir ülkede gericilerin ve piyasacıların sanata ve sanatçıya böylesine pervasızca saldıramayacağını söyleyen TKP’liler, bütün sanat dostlarını ve sanatçıları boyun eğmemeye çağırdılar. Tolga Tuncer’i ayakta alkışlayan seyirciler, TKP bildirisine de “İyi ki varsınız” diyerek yoğun ilgi gösterdiler.

Ne olmuştu?

Genç Osman isimli oyunu izlemeye giden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan oyunun ortasında beraber geldiği 150 polis okulu öğrencisiyle oyunu terketmiş, tiyatrocu Tolga Tuncer’in kendisine hakaret ettiğini iddia etmişti. Daha sonrasında yayınladığı mektupta Tuncer’e ve tiyatro sanatçılarına hakaret eden Erdoğan, cehaletini ve saygısızlığını halkçılığına bağlayıp Tuncer’in türbanı yüzünden kendisine hakaret ettiğini söylemişti.

Solkültür

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.