Tiyatro Yeniden’den Gençlik Oyunu:Çalıntı Düşler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Tiyatro Yeniden yeni sezon gençlik oyunu projesi olan Çalıntı Düşler oyunu ile 21 Nisan Perşembe günü seyirci karşısına çıkıyor. Dersu Yavuz Altun’un yönetmenliğinde sahnelenen oyunun konsept danışmanı Prof.Dr Üstün Dökmen.

ÇALINTI DÜŞLER” NE İŞE YARAR?

İthal edilmiş bir düş ya da başkasından çalacağınız bir düş hiç bir işe yaramaz. Ama bu “Dersu Yavuz Altun’un “Çalıntı Düşler” Adlı tiyatro oyunuysa çok işe yarar. Dersu Yavuz Altun ‘un yazıp yönettiği söz konusu oyun, her şeyden önce; uyuşturucu bağımlılığının (her türlü bağımlılık da diyebiliriz) nedenlerini, korunma yollarını, vazgeçilebilir, tedavi edilebilir, telafi edilebilir bir şey olduğunu anlatıyor gençlere. İletişimsizlik, şiddet, nefret, farklı olana hoşgörü, anlama-empati kurma gibi başlıklar da tiyatronun bütün olanaklarıyla gözler önüne seriliyor bu oyunda. Yıllardır TRT de yayınlanan “Küçük Şeyler” adlı televizyon programının skeçlerini yazan ve yöneten Dersu Yavuz Altun’un Sanat Yönetmeni olduğu Tiyatro Yeniden sergiliyor bu oyunu. Yaklaşık bir yıldır “Küçük Şeyler” TV programını, Tiyatro Yeniden’le sahneye taşıdık ve seyirciyle buluşturuyoruz. Bu gösteri için Dersu Yavuz Altun ‘un yazdığı skeçlerin birisinde, çocuklarını kazadan beladan korumaya çalışan bir aile onları sandalyelere bağlamıştı. Bu göstermeci yaklaşım bir abartı gibi gözükse de, aslında tamamıyla abartı değildir. Bunun gerçekten yapıldığı durumlar vardır. Örneğin, eskiden bebekler kundakta kollarını hareket ettiremezdi, ya da günümüzde bile bazı anne- babalar “solak” olan çocuklarını sağ ellerini kullanmaya zorlamak için, sol ellerini sandalyeye bağlıyorlar. (Bu davranış yanlıştır, zararlıdır, akla ve ahlaka aykırıdır.) “ Çalıntı Düşler” deki baba solak olan oğlunun elini bağlamıyor, kendince daha etkili bir yola başvuruyor; “Oğlanın solak olduğunu niye bana söylemedin?” diyerek karısını dövüyor. Taşrada tehlike karşıdan gelir, bu yüzden duvar dibine oturan köylü kendini sağlama almış olur. Büyük şehirlerde tehlikenin nereden geleceği, hangi kılığa bürüneceği belli olmaz. Tehlike bazen şu olur, bazen de bu, ya da “Çalıntı Düşler” de olduğu gibi bazen de “melek tozu”. “Çalıntı Düşler” de “Sevgi”, bir ağacın gövdesi gibi ana ileti ve bu iletinin uzantısı olan kökler – dallar var. “Hayatın farklı yönleri…” Tüm bunlar yüzünden oyunu gençlerin ve yetişkinlerin izlemesinde çok büyük yarar var. Yaşamı ve tiyatroyu sevenleri sevgilerimle..

Prof. Dr. Üstün Dökmen
Proje Danışmanı

Gerek Uyuşturucu Kullanımı ile Mücadele Alt Kurulu, gerek Bilimsel Danışma Komisyonu, oyun metnini inceleyerek-oyunu izleyerek “Çalıntı Düşler” adlı oyununuzu destekleme kararı almıştır..

Prof. Dr. Yıldırım B. Doğan

Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu/ Bilimsel Danışma Komisyonu Başkanı

TARİH: 21 NİSAN PERŞEMBE SAAT 15:00

YER: ATATÜRK FEN LİSESİ TİYATRO SALONU / KUYUBAŞI

Paylaş.

Yanıtla