Türk Balesinin Kurucularından Nınette de Valois Londra’da Anıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türk balesinin kuruluşuna öncülük eden ve aynı zamanda İngiliz Kraliyet Balesi’nin kurucusu olan Dame Ninette de Valois ölümünün onuncu yılında anıldı.

Yıldönümü dolayısıyla, Londra-Covent Garden’daki Kraliyet Bale Okulu’nda ‘Ninette de Valois: Maceracı Gelenekçi’ adlı bir konferans düzenlendi. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün de katıldığı konferansta, Devlet Balesi sanatçısı ve yapımcı-Yönetmen Figen Phelps’in Dame Ninette de Valois Türk Balesi Belgeseli’nden kısa bir film gösterisinin ardından Türk balesinin başlangıcı ve bugününün yanı sıra Ninette de Valois ile yapılan bir röportajı içeren film izletildi.

Bbc’DE YAYINLANDI

Türk Balesi belgeseli konusunda Figen Phelps ile yapılan röportaj, Bbc News televizyon kanalında yayımlandı.

Konferans sırasında ayrıca, Yönetmen Levent Kurumlu’nun de Valois’nın Türkiye’deki bale macerasını anlatan “Boğaz’a Karşı Dans Etmek” adlı belgeselinin de dünya prömiyeri gerçekleştirildi.

TÜRK BALE OKULU’NU KURDU

Bale tarihinin ve dans dünyasının en seçkin kişiliklerinden olan de Valois (1898-2001), 1947 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın çağrısı üzerine Türkiye’ye gitmiş, 1948 yılında İstanbul Yeşilköy’de ilk Türk bale okulunu kurmuş ve yönetmişti.

Okul, 1950 yılında Ankara’ya taşınarak Ankara Devlet Konservatuvarı’na bağlanmıştı. de Valois, Ankara Devlet Balesi’nde “Hovardanın Sonu”, “Satranç” ve “Çeşmebaşı” adlı eserleri sahneye koymuştu.

Türkiye’de bale alanında çok sayıda öğrenci yetiştiren ve İngiltere’den ünlü eğitmenler göndererek ülkemizde bale sanatının gelişmesine büyük katkıda bulunan de Valois, Türk hükümeti tarafından Devlet Kültür Nişanı ile de ödüllendirilmişti.

Haberler.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.