”Türkler Dans Gösterisi” Geçmişe Götürüyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki gösteri…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Halk Dansları Topluluğunca hazırlanan, ”Türkler Dans Gösterisi” 8 gösterimde yaklaşık 10 bin kişi tarafından izlendi.

Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki gösteri öncesinde AA muhabirine açıklama yapan ”Türkler Dans Gösterisi” Sanat Yönetmeni Osman Kemal Sekmen, gösteri ile Türklerin tarih sahnesine ilk çıkışlarından başlayarak milli mücadele yılları, Kurtuluş Savaşı ve genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar yaşanan serüveni izleyicilere anlattıklarını söyledi.

Sekmen, ”Türkler Dans Gösterisi” projesiyle, Türk toplumunun tarihsel süreç içerisinde kurmuş olduğu devletlerin bünyesinde yaşattığı kültürel ve tarihsel değerlerin, inançların, çağlar boyunca sürdürdükleri toplumsal uygulamaların sanatsal bir anlatımla halka aktarılmasının amaçladıklarını belirterek, şöyle dedi:
”Gösteride, tarihi veriler ışığında Türklerin tarih sahnesine ilk çıkışlarından başlayarak Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, diğer Türk boyları ve devletleri, Büyük Selçuklu Devleti, göçlerle Anadolu’ya varış, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu, İstanbul’un fethi, Milli Mücadele yılları, Kurtuluş Savaşı ve genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar pek çok konu dans ve müzik gösterisi şeklinde sunuluyor.”

10 BİN KİŞİ İZLEDİ
Gösterinin birinci sahnesinin, Göktürkler ve Şaman ritüelleri, ikinci sahnesi Kıpçaklar ve Türklerin dünyaya yayılış göçü, üçüncü sahnesi Selçuklular, İpek Yolu, Mevlana ve Semahlar, dördüncü sahnesi Osmanlı’nın doğuşu ve Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi, beşinci ve son sahnesi Cumhuriyet dönemini içerdiğine işaret eden Sekmen, şunları söyledi:
”Seyirciyle ilk olarak 12 Haziran 2010’da buluştuk. O günden bugüne 8’inci temsilimiz bu. Ankara dışında ise ilk olarak Burdur’da ikinci olarak ise Muğla’da izleyicilerimizle buluştuk. Türkiye’de sahneleri uygun olan üniversitelerde gençlerimize bu gösterimizi sunmak istiyoruz. Ekibimiz 65 kişiden oluşuyor. Bunların 55’ini dansçılarımız oluşturuyor. Bu gösteri 2 yıl sürecek olan bir proje kapsamında hayata geçirildi. İzleyicilerin yoğun ilgisi nedeniyle bu süre 2 yılı geçecek gibi görünüyor. 9 aylık sürede yaptığımız 8 gösteriyi yaklaşık 10 bin kişi izledi. 75 dakikalık gösteriyi izleyenler memnuniyetlerini ifade ediyorlar.”

Bu arada, Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki gösteriye, üniversite öğrencileri ve vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle boş yer kalmadığı, izleyicilerin bir bir bölümünün gösteriyi ayakta izlediği görüldü.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve izleyiciler gösteriyi zaman zaman ayakta alkışladı. Rektör Harmandar, gösterinin bitiminde Sanat Yönetmeni Osman Kemal Sekmen ve gösterinin koreografına teşekkür plaketi verdi.

Rektör Harmandar, gösterinden kendisinin izleyicilerin çok etkilendiğine işaret ederek, ”Toplumuzda ve gençlerimizde tarih bilinci oluşturmayı amaçlayan bu gösterinin Ankara dışında ikinci olarak Muğla’da izleyicilerle buluşması bizi sevindirdi. Gösteride emeği geçen gençlerimize kutluyor ve onlarla gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

aktuelmarmaris.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.