TÜRKSOY Nevruz Ateşini ABD’de Yaktı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye, Türk Cumhuriyetlerinden dev sanatçı ekibi, dans, şarkı ve enstrümanları birleştiren performansları ile ABD’ye Nevruz ateşi düşürdü.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un ABD’nin New York, Boston ve Washington kentlerinde düzenlediği Nevruz etkinlikleri başarıyla sona erdi.

Türkiye ve Türk cumhuriyetlerinden dev sanatçı ekibi, birbirinden farklı dans, şarki ve enstrümanları birleştiren muhteşem performansları ve yeryüzünün renklerini buluşturan kostümleriyle hem ABD’ye baharı getirdi, hem de Amerikalıların gönlüne Nevruz ateşini düşürdü.

Kaseinov: Konserlerin Biletleri Tükendi
Yaşamı, topraktan yeniden doğuşu, kısacası baharı simgeleyen Nevruz kutlamaları 24 Mart 2011 tarihinde New York’ta başladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu’nda düzenlenecek dev konser öncesinde Türk evinde basın toplantısı düzenlendi.

TÜRKSOY’un ABD’deki Nevruz programı hakkında basın mensuplarının bilgilendirildiği toplantıda TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş ve Bilkent Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı TÜRKSOY’un düzenleyeceği konser, panel ve etkinlikler hakkında bilgi verdiler.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov; basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “BM’de yapılacak konsere bilet bulunmuyor, adeta karaborsaya düştü. Bu da bizi çok memnun ediyor’’ dedi.

Türkiye ve 10 ülkeden 120 sanatçı ile ABD’ye geldiklerini bildiren Kaseinov, geçen yıl BM Genel Kurulu’nun 21 Mart’ı ’Uluslararası Nevruz Günü’’ olarak ilan ettiğini anımsattı.

Kaseinov, bunun üzerine, bu sene düzenlenecek Nevruz Kutlamalarının BM Genel Kurulu’nda yapılması konusunda çalışmalar başlattıklarını anlatarak, bu konuda başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere ilgili ülkelerin Kültür Bakanlıklarının katkıları olduğunu ve önemli sanatçılarını ABD’de yapılacak kutlamalara gönderdiklerini ifade etti.

Kaseinov, konserler ve panellerden oluşan etkinliklerin asıl amacının Türk Cumhuriyetlerinin ortak kültür değerlerini dünyaya tanıtmak olduğunu vurguladı. Kutlamaların siyasi bir kuruluş olan BM’de yapılmasının sembolik önemi olduğunu ifade eden Kaseinov; ’’Ancak bizim faaliyetimiz siyasi değil, insani, kültürel ve sanatsal bir etkinliktir. Kutlamalarla tüm dünyaya Türk kültürünü ve kardeşliğini dünyaya göstermiş olacağız’’ dedi.

Nevruz kutlamalarının ABD’den sonra Lüksemburg ve Almanya’daki etkinliklerle kutlanacağını hatırlatan Kaseinov, Nevruz’u tanıtıcı üç ayrı broşür de bastırdıklarını belirterek, bu broşürlerle kültürel mirasın anlatılmasının amaçlandığını söyledi.

Böylesine önemli bir günde ’’hem heyecanlı hem de gururlu olduğunu’’ ifade eden Kaseinov, ’’Bugün BM’de yapılacak olan konsere bilet bulunmuyor. Adeta karaborsaya düştü. Bu da bizi çok memmun ediyor. Çünkü biz siyasi ve ticari amaç gütmüyoruz, sanatçılarımızı tanıtmak istiyoruz’’ diye konuştu.

Toplantıda, Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş da Nevruz kutlamalarına bütün üye ülkelerin destek verdiğini ifade ederek, ’’Adeta imece usulü ile hareket edildiğini ve herkesin gönülden katkı sağladığını’’ söyledi

BM’deki Nevruz Kutlaması Ayakta Alkışlandı
BM Genel Kurulunda, ’’Uluslararası Nevruz Günü’’ dolayısıyla TÜRKSOY’un 24 Mart 2011 tarihinde düzenlediği coşkulu Nevruz kutlaması yoğun ilgi ve beğeniyle karşılandı. Kutlamalar öncesinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss ve TÜRKSOY Genel Sekreteri DÜsen Kaseinov, Nevruz’u anlatan birer konuşma yaptılar.

Şahin: “TÜRKSOY’un Yürüttüğü Çabaları Takdirle Karşılıyorum”
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 192 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulunda Nevruz etkinliğini izlemeye gelenlere hitaben yaptığı konuşmada, burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Bu kültürel etkinliğin, BM Genel Kurulunun 21 Mart tarihini her yıl ’’Uluslararası Nevruz Günü’’ olarak ilan eden kararının birinci yıldönümünde düzenlenmesini anlamlı bulduğunu belirten Şahin, başta ’’Nevruz Bayramı’’nı kutlayan ülkelerin temsilcileri ve vatandaşları olmak üzere herkesin ’’Nevruz Bayramı’’nı kutladı ve herkese Türkiye’den selamlar getirdiğini belirtti.

Baharın gelişini simgeleyen Nevruz’un, doğanın yeniden canlanmasını, bolluk ve bereketin artmasını müjdeleyen, umutları tazeleyen bir bayram olduğunu söyleyen Şahin, ’’Bin yılların derinliğinden zenginleşerek, güçlenerek bugüne ulaşan Nevruz, toplumlardan toplumlara, kuşaklardan kuşaklara aktarılarak tüm canlılığıyla yaşayan insanlığın en köklü bayramlarındandır’’ dedi.

Nevruz’un Anadolu’dan Balkanlara, Kafkaslardan Ortadoğu’ya, Orta Asya’dan bugün de Amerika’ya uzanan pek çok ülkede farklı etkinliklerle ama aynı ruhla kutlandığına dikkati çeken Şahin konuşmasında şunları kaydetti:

’’Bu geniş coğrafyanın duygularını yansıtan, milyonlarca akraba ve soydaşı bir birine bağlayan Nevruz Bayramı, bizleri kaynaştırmakta, mesafeleri yakınlaştırmaktadır. Nevruz, bugün burada ülkemizden binlerce kilometre uzakta hepimizi aynı duygularla buluşturmakta, aynı ortak payda bir araya getirmekte, gönül birliğimizi yoğunlaştırmaktadır. Farklı toplumları buluşturan, kaynaştıran güçlü bir kültür zemini olan Nevruz’un tüm insanlığa ortak mesajı sevgidir, barıştır, dostluktur. Böylesine erdemli değerleri içinde barındıran Nevruz’un en önemli özelliklerinden biri her kültürle bağdaşabilme özelliğidir. Bu yönüyle tüm insanlık için evrensel bir nitelik kazanabilecek kültürel değerdir. Ortak tarihi ve kültürel miraslarımızdan olan Nevruz, aynı zamanda karanlıkların azalması aydınlıkların artmasını da simgelemektedir. Çünkü bu tarih aynı zamanda gecelerin kısalmaya gündüzlerin uzamaya, güneşin etkisinin yoğunlaşmaya başladığı günlerdir. Yani Nevruz, karlar altından kardelen çiçeğinin çıkışı gibi, karanlığın içinden aydınlığa geçişi de ifade eder. Sadece bir mevsim değişikliğinden ibaret olmayan Nevruz aynı zamanda yeni başlangıçların, milatların, diriliş ve uyanışların da simgesidir.’’

’’Nevruz Bayramı’’nın, aileleri ve dostları birleştiren bir kutlama olduğunu anlatan Şahin, ’’Ailenin tüm fertleri bir araya gelerek, geleneksel yemekler ve müzikler eşliğinde baharın gelişini coşkuyla kutlarlar. Birleşmiş Milletler de esasen bir nevi dünya ailesini simgeleyen bir kurumdur. Burada Nevruz’u kutlarken, sadece Avrasya’nın değil bütün dünya ailesinin birleşmesini ve bütünleşmesini de kutluyoruz. Bu bakımdan insanlığın barış idealini kurumsal olarak taşıyan Birleşmiş Milletler çatısı altında böylesine bir etkinlik düzenlenmesini çok önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Nevruz’u tüm dünyaya tanıtmak ve uluslararası bir nitelik kazandırmak için TÜRKSOY’un yürüttüğü çabaları takdirle karşılıyorum’’ dedi.

Deiss: “Nevruz Tüm Dünyaya Barış Mesajı Veriyor”
BM Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss de etkinlikten önce yaptığı konuşmada, TÜRKSOY’un düzenlediği Nevruz kutlamasına katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Nevruz’un baharın gelişini müjdelediğini ifade eden Deiss, Nevruz’un tüm dünyaya barış ve uzlaşma mesajı verdiğini belirterek, herkesin bayramını kutladı.

Kaseinov: “Amacımız Türk Kültürünü Tanıtmak”
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da yaptığı konuşmada, Nevruz’u BM’de kutlamaktan ve böyle bir organizasyonu düzenlemekten son derece mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi. TÜRKSOY’un amacının dünyada Türk kültürünü tanıtmak olduğunun altını çizen Kaseinov, BM Genel Kurulu’nun geçen yıl 21 Mart’ı ’’Uluslararası Nevruz Günü’’ olarak ilan etmesinden büyük mutluluk duyduklarını ve bu kapsamda BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a ve tüm BM üye ülkelerinin temsil edildiği BM Genel Kuruluna ayrıca teşekkür etmek istediğini söyledi. Konuşmaların ardından Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan’ın aralarında bulunduğu 11 ülkeden sanatçılar dans, müzik ve halk oyunları gösterileri sundu. BM Genel Kurulu salonundaki Nevruz gösterisini izlemeye çok büyük bir kalabalık davetli topluluğu katıldı. Davetliler TÜRKSOY üyesi ülkelerin sanatçılarının performanslarını dakikalarca ayakta alkışladı.

Konserin ardından New York’ta bulunan BM Türkiye Daimi Temsilciliği’nde bir resepsiyon verildi. Resepsiyonun ev sahibi olan BM Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, TÜRKSOY’un düzenlediği Nevruz kutlamalarının BM’de büyük yankı bulduğunu ifade etti. Resepsiyonda ayrıca TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov tarafından, kutlamalara destek sağlayan TÜRKSOY üyesi ülkelerin büyükelçilerine teşekkür plaketleri sunuldu.

Nevruz Ateşi Harvard Üniversitesi’ni de Sardı…
TÜRKSOY; BM Genel Kurulu’ndaki kutlamaların ardından ABD’nin Boston kentinde yer alan Harvard Üniversitesi’nin Ortadoğu Araştırmaları Merkezi CMES’de (Central for Middle East Studies) Nevruz Paneli düzenledi.

25 Mart 2011 tarihinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Prof. Cemal Kafadar yaparken, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Kalpaklı da konuşmacı olarak katıldılar.

Konuşmasında Nevruz’un tarihsel gelişimi ve Türk dünyası için anlamını anlatan Kalpaklı, Nevruz’un dünyanın farklı yerlerinde farklı isimlerle kutlandığının altını çizdi. Osmanlı dönemindeki Nevruz kutlamalarına da değinen Kalpaklı, bu kutlamaların dönemin edebiyatına yansımalarından örnekler sundu. Zati’nin kasidelerinden alıntılar yapan Kalpaklı; Sultan Bayezid’in Nevruz dönemlerinde şairlerden şiir yazmalarını istediğini ve bu şiirlerin ödüllendirildiğini belirtti.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş ise Türk kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan TÜRKSOY’un Harvard gibi dünyanın en saygın üniversitelerinden birinde Nevruz paneli düzenlemesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Nevruz kutlamalarının TÜRKSOY’un geleneksel etkinliklerinden biri olduğunu kaydeden Purtaş, bu kutlamaların uluslararası alanda yankı bulmasının önemine değindi. TÜRKSOY’un kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında da bilgi veren Purtaş; ABD’deki Nevruz kutlamalarının kültürlerarası diyaloğa hizmet ettiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından müzik dinletisine geçildi. Başkurdistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan gelen sanatçılar, yöresel ezgilerden derledikleri performanslarıyla dinleyenleri büyülediler. Sanatçıların yöresel kostümlerinin de ilgiyle karşılandığı müzik dinletisi sonunda dinleyiciler dakikalarca ayakta alkışladılar.

Panel katılımcıları ve enstitü yöneticileri, 2012 yılındaki Nevruz kutlamaları için Harvard Üniversitesinde daha geniş kapsamlı kutlama programları yapılmasını önererek, sanatçılara ve TÜRKSOY teşkilatına teşekkürlerini sundular.

New York’ta Türk Ezgileri Yankılandı
TÜRKSOY’un New York’taki Nevruz kutlama programında yer alan Times Square’deki Town Hall konseri beklenenin üzerinde bir ilgiyle karşılandı. 26 Mart 2011 tarihinde düzenlenen konseri izlemek isteyen pek çok Amerikalı; saatler öncesinden konser salonu önünde beklemeye başladı. Nevruz coşkusunu en sıcak renkler ve ezgilerle yaşatan konser sonrası sanatçılar yine dakikalarca ayakta alkışlandılar.

New York ve Boston’un Ardından Nevruz Rüzgarı Washington’da…
New York ve Boston’daki etkinlikleri başarıyla tamamlayan TÜRKSOY heyeti 27 Mart 2011 tarihinde ABD’nin başkenti Washington DC’ye geçti. Aynı gün Washington Türkiye Büyükelçiliği TÜRKSOY heyeti onuruna elçilik rezidansında bir resepsiyon verdi.

Büyükelçi Namık Tan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyonda sanatçılar da kendi ülkelerine ait ezgileri seslendirdiler. Bu sırada oldukça samimi ve duygusal anlar yaşandı. Büyükelçi Namık Tan, TÜRKSOY’un üstlendiği misyonun çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türk kültürünün tanıtılması için yapılan her türlü çabanın yanında olduklarını kaydetti. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da büyükelçiye gösterdiği misafirperverlik için şükranlarını sundu.

28 Mart 2011 tarihinde ise TÜRKSOY Washington’da Nevruz rüzgarı estirdi. Öğle saatlerinde Georgetown Üniversitesi’nde bir panel düzenlenirken, akşam da Lincoln Theater’da olağanüstü bir Nevruz şöleni gerçekleşti.

Georgetown Üniversitesi’nde Nevruz’a Büyük İlgi
28 Mart 2011 tarihinde Georgetown Üniversite’sinde düzenlenen Nevruz Paneli’nin moderatörlüğünü Georgetown Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sylvia Onder yaparken, TÜRKSOY Genel Sekreteri Dusen Kaseinov, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı ve Georgetown Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ercüment Akman birer konuşma yaptılar.

New York’ta BM Genel Kurul Salonunda düzenlenen Nevruz konseri ve Boston’daki Harvard Üniversitesindeki Nevruz panelinden sonra Nevruz etkinliklerini Washington’a taşımaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Nevruz’un barışı ve kardeşliği simgelediğini ifade etti. TÜRKSOY’un kuruluşu ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Kaseinov, ABD’nin en prestijli üniversitelerinin Türk kültürüne gösterdiği ilginin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Konuşmasında Nevruz’un tarihsel gelişimi ve Türk dünyası için anlamını anlatan Prof. Dr. Kalpaklı ise Osmanlı dönemindeki Nevruz kutlamalarına değindi.

Prof. Ercüment Akman, Nevruz’un doğa ile olan ilişkisini aktardıktan sonra, Şaman geleneklerinde Nevruz’un yerine değindi. Nevruzun etnik ve kültürel yansımalarından da bahseden Akman, ateş yakmanın Nevruz’un en önemli ritüellerinden biri olduğunun altını çizdi. Akman Atatürk’ün 1922 yılında katıldığı Nevruz kutlamalarından fotoğraflar ile sunumunu sona erdirdi.

Prof. Dr. Sylvia Önder de konuşmasında Nevruz’un Türk dünyasındaki önemine değindi. Çeşitli kutlamalardan örnekler sunan Önder, Nevruz’un resmi kutlamalarla karşılandığını hatırlattı. Nedim ve Şeyhi gibi şairlerin eserlerinde yer alan Nevruz anlatımlarından da örnekler veren Önder, Nevruz’un renkliliğini ve canlılığını gösteren kostümlerden de örnekler sundu.

Konuşmaların ardından müzik dinletisine geçildi. Başkurdistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan gelen sanatçılar, yöresel ezgilerden derledikleri performanslarıyla dinleyenleri büyülediler. Sanatçıların yöresel kostümlerinin de ilgiyle karşılandığı müzik dinletisi sonunda dinleyiciler dakikalarca ayakta alkışladılar.

TÜRKSOY Washington’a Baharı Nevruz ile Getirdi…
TÜRKSOY, ABD’nin başkenti Washington’da, yalnızca doğaya değil, müzik, dans ve şarkılarla Amerikalıların kalplerine de baharı taşıdı. TÜRKSOY organizasyonuyla 11 ülkeden 120 sanatçı, New York’un ardından, başkentte 1200 kişilik Lincoln Theatre’i dolup taşıran essiz bir konser verdi.

ABD’de yaşayan Türkler ve Türk topluluklarının yanı sıra Amerikalılardan da yoğun ilgi gören konser, folklor giysili dansçıların, Nevruz yumurtası, kuruyemiş ve tatlıdan oluşan Nevruz tepsisini sahneye getirmesiyle başladı.

Gecede Türkiye ve Türk cumhuriyetlerinden dansçılar, Türklerin Orta Asya’daki engin medeniyet zenginliğini dansın büyüsü ve ritmin coşkusuyla göz ve kulaklara taşırken, Türkiye’den halk oyunları ekibi de potpurisiyle, Anadolu’nun dört bir yanındaki birbirinden farklı değerleri ABD’de yeniden canlandırdı.

Geleneksel kostümler ile yerel Türk enstrümanların hayli ilgi ve hatta hayranlık uyandırdığı gecede, şarkılar ise ABD’de yasayan Türklerin hem memleket özlemini hem de ülke sevgisini bir kat daha artırdı.

Amerikalılar Hayran Kaldı
Tüm Türk topluluklarından gelen farklı grupların, “Nevruz” şemsiyesi altında toplanarak, tek bir ekibin kusursuz parçaları gibi uyumlu ve tadı damaklarda bırakan gece yaşattığı konserin sonunda sanatçı ve dansçılar dakikalarca ayakta alkışlandı.

Konserin ardından da izleyicilerin ilgi odağı olmayı sürdüren sanatçılarla fotoğraf çektirmek için hem Amerikalılar hem de ABD’de yasayan Türk toplulukları üyeleri kuyruk oluşturdu. Konseri izleyen Amerikalılar, performanstan çok etkilendiklerini ve hayran kaldıklarını belirterek, Türk müziği ve farklı yönleriyle tanışmaktan çok memnun olduklarını söyledi.

Konserlerden Sonra ABD’den Çok Teklif Geldi
ABD’yi “yakan” Nevruz konserler serisiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da konserlere gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını söyledi. Türk halklarının birlikte ilk defa ABD’ye geldiğini hatırlatan Kaseinov, bu konserin yanı sıra BM Genel Kurulu’ndaki konserin de çok etkileyici ve coşkulu olduğunu kaydetti.

Kaseinov, bunun yanında programa katılan genç sanatçılar adına çok mutlu olduğunu ifade ederek, bu sanatçıların kendilerini tanıtma fırsatı bulduğunu ifade etti. Nevruz Bayramının ABD’de yeterince tanınmadığını, Amerika’da yasayan Türklerin bir kısmının da kendi sanatını tam olarak bilmediğini belirten Kaseinov, bu nedenle ABD’ye Türk sanatını getirmek istediklerini kaydetti.

Kaseinov, “Büyük Türk kültürünün zenginliğini bilmek lazım. Sibirya’dan Karadeniz’e kadar çok farklı zengin kültürümüz var, onu göstermek için buraya geldik. Bu ilk kez oluyor, ama son kez olmayacak. Gelecek yıllara dair planlarımız var. Çok teklifler geldi. Amerikan tarafından farklı dernek ve kuruluşlardan teklifler var. Simdi bizi tanıdılar, artik bu sanatı da ABD’de görmek istiyorlar” diye konuştu.

TRT Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.