Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

MİMESİS Söyleşi/ Bu söyleşi tiyatro bölümlerine girmek isteyen öğrencilerin üniversitelerin tiyatro bölümlerini tanımaları, sorularına yanıt bulabilmeleri amacıyla Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Oyunculuk Anasanat Dalı Başkanı ve fakülte Genel Koordinatörü Çetin Özen ile gerçekleştirilmiştir.

KKTC’de ilk ve tek Sahne Sanatları Fakültesi olma özelliğini taşımaktadır. Akdeniz’in ortasında geleceğin nitelikli ve yetenekli sanatçılarını yetiştirmeyi kendine hedef seçmiş Sahne Sanatları Fakültesi, “Tiyatro Bölümü”nün kuruluş şeması dört anasanat dalından oluşmaktadır. Bunlar, Oyunculuk, Dramatik Yazarlık, Sahne Tasarımı ve Rejisörlük anasanat dal’larıdır. 2005–2006 öğretim yılında, Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık anasanat dallarını açarak akademik eğitimine başlayan fakülte, yakın gelecekte Sahne Tasarımı ve Rejisörlük anasanat dal’larını da açarak “Tiyatro Bölümü”nün kuruluşunu tamamlayacaktır. Fakülte 2008–2009 bahar döneminde ilk mezunlarını vermiştir.

Aşağıda Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi’nin Genel Koordinatörü ve Oyunculuk Anasanat Dalı Başkanı Çetin Özer ile yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.

Tiyatro bölümünüzün tarihsel geçmişinizi özetleyebilir misiniz, bölümünüz nasıl bir misyon üstleniyor Türkiye tiyatrosunda?

2005–2006 akademik eğitim yılında açılan Sahne Sanatları Fakültesi “ Tiyatro Bölümü “ öncelikle iki Anasanat Dalı ile eğitimine başladı. Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık Anasanat Dalları.

Misyonumuz;

Tiyatro sanatının bilimsel ve estetik yanını akademik ve uygulama düzeyinde saptamak, araştırmak ve geliştirmek amacıyla tiyatro bilimine kaynaklık edecek üniversal bilgiyi üreterek genelde evrensel tiyatro sanatına, özelde Kıbrıs tiyatro yaşamına yön verecek tam donanımlı sanatçıları ve akademisyenleri yetiştirecek yüksek kaliteli bir eğitim vermek.

Tiyatro eğitim programınız hakkında bilgi verebilir misiniz? (okulunuzda bölümleşme varsa ayrıntılandırabilir misiniz?)

Oyunculuk Anasanat Dalı, tiyatro eğitimi veren üniversite düzeyinde bir meslek okuludur. Eğitim programı 4 yıllık bir süreyi kapsar. Oyunculuk Anasanat Dalı öğrencileri, ana meslek derslerinin yanında,4 yıl boyunca tiyatro mesleğinin duayenleri, ustaları ve mesleğinde uzman öğretim kadrosu ile oyunculuk tekniği, estetiği, teorik ve pratik sahne çalışmaları, ritim, ses ve kulak eğitimi yanında, kültür ve kuramsal dersler görmektedirler.

Aynı ilkeler doğrultusunda Yazarlık Anasanat Dalı, yazarlık eğitimi verilen 4 yıllık üniversite düzeyinde bir meslek okuludur.

Oyunculuk eğitimine yönelik ne tür dersler veriliyor? Oyunculuğun tiyatro eğitim programı içindeki ağırlığı nedir?

Oyunculuk ve Daramatik Yazarlık Anasanat Dallarımızda okutulan derslerimizi,www.neu.edu.tr internet adresinden girerek görebilirsiniz. Özellikle oyunculuk anasanat dalında artık klasik tiyatro eğitimi verilmemektedir. Bu dalda okuyan öğrencilerimiz iyi birer şancı, iyi birer eskirimci, iyi birer dansçı ve iyi birer jimnastikçi gibi yetişmektedirler. Beyin, beden koordinasyonları yanında ayrıca kuramsal derslerle de öğrencinin alt yapısı zenginleştirilmektedir.

Eğitim programını uygulayan eğitmenler kimlerdir? Tiyatro eğitimi veren kişileri hangi ölçütlerle değerlendiriyorsunuz? Eğitmenlerinizi en çok hangi alanlarda yetkin görüyorsunuz?

Okumak için nereyi seçerseniz seçin, mutlaka okuyacağınız bölümün eğitim kadrosunu iyi inceleyin. Geleceğin profesyonel sanat yaşamında gerilerde veya yetersiz konumunda kalmak istemiyorsanız eğitim kadrosu güçlü bir eğitim kurumunu seçmenizi öneririz. Eğitim kadromuz T.C.’de bile olmayan gurur duyduğumuz bir kadrodur. Kendi alanlarında uzman, usta ve duayen olan eğim kadromuzda başta bölüm başkanımız Prof. Bozkurt Kuruç hocamız, Cihan Ünal, Arsen Gürzap, Ayşegül Atik, Yazar Tuncer Cücenoğlu, Ali Tayla, Murat Atak olmak üzere 11 hocamız her 15 günde bir düzenli bir şekilde Türkiye’den gelmektedirler. Ayrıca Kıbrıs ve Üniversitemiz içinde de yine kendi alanında uzman Profesörler ve akademik eğitmenler fakültemizde yardımcı meslek ve kültür derslerine girmektedirler. Alanları Tiyatro olan ustalarımız oyunculuk alanlarına, yazarlık olan ustalarımız ise yazarlık anasanat derslerine girmektedirler. Ayrıca bazı dersler her iki anasanat dalının ortak dersleri olup, her iki dalın öğrencileri bu ortak derslerde buluşmaktadırlar.

Uygulama anlamında öğrenciler somut olarak hangi sınıflarda nasıl çalışmalar yapıyorlar?

Oyunculuk Anasanat Dalı öğrencilerimiz her yıl en az 3 yetişkin oyunu sahneye çıkarmaktadır. 27 Mart’a yönelik 2 oyun daha sonra ise Mezuniyete yönelik mezuniyet oyununda görev almaktadırlar. Özellikle lisans 4.sınıflar tüm bu oyunlarda görev alırlar. Lisans 4.sınıf yazarlık öğrencileri ise bu oyunların yönetmenleriyle çalışmakta ve her oyunun sahnelenmesinde sahne gerisinde ve dramaturjide yönetmenin verdiği sahne gerisi görevlerde çalışarak bilgilerini zenginleştirmektedirler.

Okulunuzda lisans düzeyinde nasıl bir öğrenci profili hedefliyorsunuz, başvuracak olan öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Fakültemize başvuracak öğrencilerimizin ilk tercihleri olmamızı öneririm. Tabii Yakın Doğu Üniversitesi bir özel üniversite. Fakat ücret politikamız T.C.’ deki bir özel üniversiteden daha ucuz. Bu yetenekle girilen bir meslek okuludur. Dolayısı ile internet artık evlerimizde. Girmek istedikleri tiyatro okullarına girip öğretim kadrolarına baksınlar. Çoğu üniversite veya konservatuarda şişirme isimler mevcuttur. Unutulmaması gerekir ki, Tiyatro eğitimi USTA-ÇIRAK eğitimidir. Bu eğitim içerisinde usta yoksa eğitimde yoktur. Yeni mezun gençlerle eğitim olmaz. Yeni mezun gençler ancak bu ustaların yanında asistan olarak çalışırlarsa 10 sene sonra deneyim ve ders verecek noktaya gelebilirler. Bir eğitim kadrosunda ne kadar mesleğinde usta -hoca olabilecek, deneyimli kişi varsa oradan tiyatro eğitimi alınabilir derim. Aksi takdirde alacakları Diplomanın  hiçbir faydasını görmeyeceklerdir bu gençlerimiz.

Tiyatro bölümlerine giriş için uygulanan yetenek sınavlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin bölümünüzde yetenek sınavları nasıl yapılıyor? Öğrencilerinizi seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Fakültemizdeki yetenek sınavlarımız her Eylül ayının son haftası yapılmaktadır. Yetenek sınavları, yine eğitim kadromuzdan oluşan bir jüri önünde yapılmaktadır. Başta Bozkurt Kuruç hocamız olmak üzere, Oyunculuk Anasanat Dalı Başkanı ve fakülte Genel Koordinatörü olarak benim bulunduğum, ses-kulak için, hareket-doğaçlama-ritmik için ve mesleki hocalarımızdan oluşan profosyonel bir jürimiz vardır. Öğrenci adayı bu jürimizin önünde sınava girer, jüri üyeleri ayrı ayrı not kullanırlar ve öğrencinin sınav sonrasında tüm jürinin puanları toplanarak, tartışılarak, oy birliği içerisinde öğrenci adayının yeterli olup olmadığı saptanır.

Sınava başvuracak öğrencilerden beklentileriniz nelerdir? Bölümünüze girmek isteyen öğrenciler nasıl bir çalışma yürütmeliler?

Yakın Doğu Üniversitesi, Sahne Sanatları Fakültesi “Tiyatro Bölümü” Oyunculuk Anasanat Dalı’nda okumak isteyen adayların; TC yurttaşları için 2010 ÖSS  taban puanı tutturmaları, bedensel herhangi bir rahatsızlıklarının olmaması, güçlü imgeleme, iyi bir fizik, ses ve kulak malzemesine sahip ve 23 yaşını aşmamış olmaları gerekmektedir.

Bu şartları sağlamış olan öğrenci adayları yetenek sınavı için 2 tirad hazırlar. Bir komedi ve bir dram. Hangi yazardan olduğu önemli değildir. Bir şiir ezberlemelerinde yarar vardır. Sınavda önemli olan öğrenci adayının samimi ve doğal olmasıdır. Samimi ve doğal olarak kendini ifade edebiliyorsa, doğal ve samimi bir biçimde parçasına çalışmış ve oynuyorsa hiçbir sıkıntı olmaz.

Okulunuzda kaç öğrenciye eğitim veriyorsunuz? Burs imkânları var mı? Kent dışından gelen öğrencilere yurt olanağı sağlayabiliyor musunuz?

Bu gün için her iki Anasanat dalında toplam 31 öğrencimiz eğitim almaktadırlar. Bunlardan 8 tanesi Yazarlıkta geriye kalan 23 öğrencimizde Oyunculukta okumaktadır.23 Oyunculuk bölümünde okuyan öğrencilerimizden 13 tanesi TC yurttaşı 10 öğrencimizde KKTC yurttaşıdır. Yine 8 Yazarlık öğrencimizin 5 tanesi TC,3 tanesi ise KKTC yurttaşıdır.
Unutmayın, yetenek sınavına giren ve sınav sonucunda Fakültemizin herhangi, bir anasanat dalında okumaya hak kazanan öğrencilerimiz mezun olana kadar % 50 burslu okuma şansını elde ederler. Bunun dışında burs olanağı yoktur. Üniversitemizi internet sitemize girerek daha iyi tanıyabilirsiniz. Çok alternatifli kampüs içerisinde yurt olanakları mevcuttur. Her bütçeye göre alternatif sunulmakta ve taksitlendirme yapılmaktadır. Ücret konularında öğrenci işlerini telefonla arayarak bilgi alabilirsiniz.

Tiyatro bölümlerinizde lisans dışında yüksek lisans, doktora çalışmalarınız yapılıyor mu? Lisans sonrası eğitimleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

2011–2012 akademik yılında Dramatik Yazarlık Anasanat Dalında Yüksek Lisans Programını başlatmış bulunmaktayız. Geçen yıl mezunlarımızdan 5 öğrencimizde şu anda Yazarlık bölümünde Yüksek lisans yapmaktadırlar. İleriki yıllarda Oyunculuk Anasanat Dalında da yüksek lisans ve doktora programını açmak için çalışıyoruz.

Kurumunuzdan eğitim alan öğrenciler mezun olduktan sonra hangi kurumlarda hangi meslekler üzerine iş olanakları bulabiliyor? Mezuniyet sonrası öğrencilerinize iş olanakları sunmada yardımcı olabiliyor musunuz?

Fakültemizden mezun olan Oyunculuk öğrencileri, gerek KKTC deki profesyonel tiyatrolarda gerekse özel veya kendilerinin kuracakları tiyatrolarda görev alabilirler. Eski mezunlarımızdan bazı öğrencilerimiz TC deki profesyonel tiyatrolara girmeyi başarmışlar ve orda görevlerini yapmaktadırlar.

Yazarlık bölümü mezunlarımız ise, Radyo, Tv, Sinema, Tiyatro gibi kurumlarda, senaryo yazarlığı, dramaturk, yazar olarak görev yapabilirler.

Sizinle iletişim kurmak isteyen öğrenciler bölümünüze nasıl ulaşabilirler? (telefon ve mail adresleri)

Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi
Lefkoşa / KKTC
Mersin 10 Türkiye
Tel: +90 (392) 444 0 YDU / 377
Faks:+90 (392) 223 64 64 / 314

Öğrenci İşleri için : 0392 22 36463

www.neu.edu.tr
E-posta: cozen@neu.edu.tr

Çetin Özen- 0533 8619311

Ceren Okur / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla