Yeni Bir Hayat İçin – Tiyatro Boğaziçi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Tiyatro Boğaziçi’nin uzun zamandan bu yana sahnelediği “Yeni Bir Hayat İçin” günümüze göre güncellenerek yeniden sahnelerde boy gösteriyor. Cüneyt Yalaz ve Uluç Esen tarafından yazılan, Cüneyt Yalaz’ın tek başına sahnede devleştiği oyunda Selim Özben’in 40 yaşında yeniden kendisine bir hayat kurma macerası anlatılıyor. Yalnızlık içinde hayatını bir film gibi ortaya döken karakter; cinsel sorununu, kadınlarla yaşadığı tuhaf ilişki biçimlerini, evindeki çaresizliği, hayattan beklentisini sunuyor bizlere. Sezonun en sağlam komedisi üzerine konuşulacak çok nokta var!

Güncel Bir Komedi

“Yeni Bir Hayat İçin” oyununda dikkat çeken birçok nokta var. Öncelikle günümüze göre güncellenmiş metin, içinden geçtiğimiz politik olaylarla müthiş biçimde birleştirilmiş. Asker ironileri, anayasa referandumuna toplumsal bakış, başbakan hicvi, muhalefet partilerine yönelik sistemli eleştiriler metni tek düze olmaktan kurtarıyor. Selim Özben’in yaşamı içinde o’ nu etkileyen politik, sosyal çalkantılar izleyenlerin yaşamına da ayna tutuyor. Konunun izleyenler tarafından sevilmesinde, sahnede anlatılan olaylarla kurulan empatinin katkısı çok büyük. Cüneyt Yalaz, herkesin anlayabileceği bir üslupla sahnede devleşiyor!

Orta Sınıf İnsanın Hikayesi

Oyun, Selim Özben adlı karakterin yeni bir hayata adım atacakken yine başa dönmesi ile başlıyor. Lise ve üniversite yılları; iş hayatındaki çarpıklıkları; evlilik çatışmaları; seks üzerine saplantıları; sosyalleşme merakı karakterin tüm ruh halini bizlere apaçık gösteriyor. Karakterin çocukluk yılları dahi komedinin doruk noktasına çıktığı yerler oluyor. Metni yazan Cüneyt Yalaz ve Uluç Esen insan psikolojisini muhteşem çözümlemişler. Türkiye toplumunun kadın ya da erkek nasıl bir yaşamın izini sürdüğünü çok doğru analiz etmişler. Sıradan, gündelik olarak hepimizin karşısına çıkabilecek bir insanın hayatını böylesine büyük komediye dönüştürebilmek kolay uğraş değil. Tiyatro Boğaziçi Tiyatro Sezonuna Damgasını Vuruyor!

BGST Tiyatro Boğaziçi, İstiklal Caddesi üzerindeki Maya Sahnesi’ni yeniden tiyatro ortamına kazandırarak güzel bir iş gerçekleştirdi. Grubun çalışmalarının bütünlük içinde tek sahnede yer alması, tiyatro ortamına derin bir soluk aldırdı. Kaliteli yapımlar art arda seyirciye sunulurken, ödenekli tiyatroların boğucu ortamından kaçan izleyen için Maya Sahnesi sığınılacak liman konumunda. “Yeni Bir Hayat İçin”, bu limanda izleyeceğiniz sezonun en iyi komedisi. Cüneyt Yalaz’ın tek başına sahnede harikalar yarattığı iddialı gösteriyi sakın kaçırmayın!

Oyun, 28 Nisan; 5, 19 Mayıs 20-30’ da Maya Sahnesi’nde…

Tiyatronline

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla