“1. Uluslararası Roman Festivali”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince 5-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “1. Uluslararası Roman Festivali”, hıdırellez ateşi yakılması ve Roman dans grupları gösterileriyle başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince 5-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “1. Uluslararası Roman Festivali”, hıdırellez ateşi yakılması ve Roman dans grupları gösterileriyle başladı.

Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen festivale Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan, Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Macaristan’dan gelen Romanlar katıldı.

Festival, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın ve Kültür Daire Başkanı Ali Yeşildal, Roman vatandaşlarla birlikte Hıdrellez ateşini yaktı.

Kocaeli, İzmir, Düzce, Ayvalık ve Sakarya ile Gürcistan, Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Macaristan’dan gelen Roman Halk Dansları toplulukları üyeleri, yanan ateşin etrafında dans etti. Festival, grupların dans gösterileriyle sürdü.

Festival kapsamında düzenlenen Roman Panayırında Romanlar, kültürlerini sergileme imkanı buldu.

Festival, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün de katılımıyla fotoğraf sanatçısı Berker Dalmış’ın “Dünden bugüne Romanlar” konulu fotoğraf sergisinin açılışı ve dünyaca ünlü Boşnak besteci ve yorumcu Goran Bregoviç’in konseriyle sürecek.

Festival yarın “Dilek Sabahı” olarak kutlanacak, evlenmek isteyen 500 genç roman kızı, geleneksel elbiseler giyerek sabaha karşı suya dileklerini bırakacaklar. Halk Oyunları gösterileri, çeşitli konserlerle geçecek günün sonunda grup Gypsy Queens Kings konser verecek.

Roman geleneklerine uygun kına gecesi yapılarak, 8 Mayıs Pazar günü nikahsız Roman çiftler için toplu nikah töreni düzenlenecek.

Festivalin son gününde, yabancı grupların halk dansları gösterilerinin ardından “Bin Keman Bin Roman Projesi” kapsamında bir araya getirilen Roman Orkestrası konser verecek.

Haberler.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.