125. Yılına Girerken Getronagan Lisesi ve Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İATG 2011’ kapsamında yer alan Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri’nin 29 Mayıs Pazar günkü etkinlikleri “125. Yılına girerken Getronagan Lisesi ve Tiyatro” başlığıyla izleyiciyle buluştu. Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu’nun ev sahipliği yaptığı etkinliklerin ilki, Getronagan Lisesi Öğrencileri’nin sahnelediği Agatha Christie’nin On Küçük Zenci’siydi. Türkçe olarak sergilenen oyun yaklaşık 100 izleyici tarafından beğeniyle izlendi. Hemen ardından yine Getronagan Lisesi Öğrencileri ünlü Ermeni yazar Yervant Odyan’ın Tağaganin Gnigı (Mütevellinin Karısı) adlı komedisini sundular. Oyunun başında Yervant Odyan’ın hayatı ve eserleri, ayrıca Ermenice bilmeyenler için oyunun kısa özeti Türkçe olarak anlatıldı; oyun ise Ermenice oynandı.

Günün üçüncü etkinliği Boğos Çalgıcıoğlu’nun Chekhov’s Gun adlı filmden esinlenerek kaleme aldığı Çehov’un Silahı isimli oyundu. Getronagan Lisesi Mezunları tarafından Türkçe olarak sergilenen oyun 100’ün üzerinde izleyici tarafından seyredildi.

Kapanış etkinliği ise Getronagan Lisesi ve Mezunlar Derneği’nde Kültür-Sanat Faaliyetleri ve Tiyatronun Yeri başlıklı söyleşiydi. İlk olarak Getronagan Lisesi Müdürü Silva Kuyumcuyan söz aldı ve 1886 yılında kurulan Getronagan Lisesi’nin tarihçesini ve bugününü anlattı. Kuyumcuyan, Getronagan Lisesi’nin Ermeni okullarına öğretmen ve düşünür yetiştirmek amacıyla kurulduğunu ve demokratik eğitim vermeyi ilke edindiğini belirtti ve lisenin bilim, kültür ve sanata katkıda bulunan mezun ve öğretmenlerinden bahsetti. Ardından söz alan Boğos Çalıgıcıoğlu, dernek tiyatrolarının genelde Türkiye ve özelde Ermeni Tiyatrosu’ndaki önemine değindi. Çalgıcıoğlu, Ermenice tiyatro yapmakta yaşanan güçlüklere rağmen hem Ermenice hem de Türkçe tiyatro yapmayı sürdüren Getronagan Lisesi Mezunlar Derneği’nin köklü tiyatro geleneğini günümüze kadar oynanan oyunlardan örneklerle aktardı. Soru – cevap bölümünde Getronagan Lisesi tiyatro çalıştırıcıları Bersi Yetkin ve Serda Arslan oyunların çalışma süreçlerinden kısaca bahsettiler.

Deniz Aydın / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla