17.Assitej Uluslararası Genel Kurulu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği ASSITEJ’in 17. Genel Kurul-Kongre ve Festivali Danimarka ve İsveç’te 20-29 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılacak!

İnsanlık için evrensel bir anlatım biçimi olan tiyatro sanatının, bütün dünyada barışa hizmet etmek için halk kitleleri arasında etkili bağlar kurulabileceği düşüncesinden hareketle, ayrıca gençlik ve çocuk eğitimindeki rolü göz önünde tutularak uluslararası bir örgüt olarak 1965 yılında kurulan ve yaklaşık 80 ülkenin üye olduğu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği ASSITEJ’in 17. Genel Kurul, Kongre ve Dünya Festivali Danimarka’nın Kopenhag ve İsveç’in Malmö şehirlerinde gerçekleştirilecek.

Üç yılda bir çocuk ve gençler için yapılan bir dünya tiyatro festivali ile birlikte, genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının da yapıldığı bu buluşmalarda ASSITEJ, dünyanın çeşitli ülkelerindeki Assitej Merkezleri üyeleri ve sanatçılarını bir araya getirmektedir. Söz konusu etkinlikler, kültürel ve düşünsel değişime katkıda bulunmanın yanı sıra; çocuk ve gençlik tiyatrosu alanında düzenlenen festivallere destek sağlamayı ve festivallerin profesyonel çocuk ve gençlik tiyatrolarına duyurulmasına yardımcı olmayı, tiyatro aracılığıyla çocukların ve gençlerin yaşamlarını zenginleştiren profesyonel tiyatroları ve tiyatro organizasyonlarını birleştirmeyi, çocuk ve gençlik tiyatrosunda ortak bir sanatsal standart oluşturmayı amaçlamaktadır.

Tüm dünyadan yaklaşık 500 üyenin katılacağı genel kurulda Assitej Türkiye temsilciği yönetim kurulu üyeleri Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Sağlam, Tiyatro Tempo Genel Sanat Yönetmeni Haluk Yüce ve Tiyatro Oyuncusu Nurkut İlhan tarafından temsil edilecek. Uzun bir aradan sonra Assitej Türkiye Merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile genel kurula üç kişilik bir ekiple katılacak.

Etkinliklerin ilk günü Assitej şemsiyesi altında etkinliklerini yürüten ITYARN (Uluslararası Çocuk-Gençlik Tiyatrosu Araştırma Ağı) tarafından TYA, Culture, Society (Gençler İçin Tiyatro, Kültür, Toplum) başlıklı bir konferans düzenlenecektir. Bu konferansa çağrılı açış konuşmacısı olarak katılacak olan Assitej Türkiye Merkezi Başkanı Doç. Dr. Tülin Sağlam TYA as Ideological Production in Turkey (Türkiye’de İdeolojik Üretim Olarak Gençler İçin Tiyatro) başlıklı bir bildiri sunacak.

1965 yılından bu yana her üç yılda bir yapılan Assitej Genel Kurulları kapsamında gerçekleştirilen Dünya Festivali’ne ilk kez Türkiye’den bir topluluk bir gösteri sunarak katılacak. Tiyatro TEM Nasıl Anlatsak Şunu başlıklı oyunlarını festival kapsamında altı kez  sergileyecek.

Gelinen son durum, Assitej Türkiye Merkezinin yıllardır sürdüğü ısrarlı çalışmalarıyla elde edinilen kazanımların sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Farklı kültür paylaşımlarının oluşmasına ve alanda çalışan pek çok sanatçı, bilim insanı ile tanışma ve işbirliği çalışmalarına dönük eylemleri de içerecek buluşma, dünyada genç seyirciler (çocuk-genç hepsi kastediliyor) için yapılan tiyatronun nerede olduğu, yeni eğilimlerin, performans anlayışlarının hangi yönelimlerde olduklarına ilişkin gözlem ve yaşantı zenginliği de sunuyor. Türkiye’de yapılan çocuk ve gençlik tiyatroları çalışmalarının uluslararası alanda aktarımı ve paylaşımı konusunda da önemli etkileşimlerin olacağı 17. ASSITEJ Genel Kurul ve Festivali 20-29 Mayıs 2011 tarihleri arasında Kopenhag ve Malmö’de gerçekleştirilecek.

Assitej Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu Adına

Başkan-Doç.Dr.Tülin Sağlam

Assitej

Paylaş.

Yanıtla