Assitej İstanbul Toplantısı Yapıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

MİMESİS Haber / Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği Assitej’in 14. Mart 2011 tarihinde yapılan olağan genel kurulundan sonra toplanan yönetim kurulu 19. Haziran 2011’de olağanüstü genel kurul kararı aldı.

Tülin Sağlam’ın başkanlığını yaptığı yönetim kurulunun aldığı olağanüstü genel kurul kararı beraberinde “yeniden yapılanma” sürecini de getirdi. Yeniden yapılanma sürecinde ilk olarak İstanbul’da bulunan Tekin Özertem, Ayşe Selen, Şehsuvar Aktaş, M.Nurkut İlhan, Yücel Turgut, F. Nihal Kuyumcu, Ceren Okur, Bülent Sezgin, Hasan Hüseyin Karabağ, Ümit Kireççi ve Beril Boz’un katılımıyla 11 üye toplanarak değerlendirme yaptılar, önerilerini sundular. Toplantı 28 Nisan’da Tiyatrotem Atölyesi’nde düzenlendi.

Assitej’in kurumsal kimliğinin ön plana çıkartılması önerisinin genel olarak kabul edildiği toplantıda olağaüstü yönetim kuruluna kadar yapılacak çalışmalar üzerinde duruldu, yeniden yapılanma önerileri paylaşıldı.

Assitej Nedir?

Assitej insanlık için evrensel bir anlatım biçimi olan tiyatro sanatının, bütün dünyada barışa hizmet etmek için halk kitleleri arasında etkili bağlar kurulabileceği düşüncesinden hareketle, ayrıca gençlik ve çocuk eğitimindeki rolü göz önünde tutularak uluslararası bir örgüt olarak 1965 yılında kurulmuştur. Birliğin 82 üyesi bulunmaktadır.

Tiyatro aracılığıyla çocukların ve gençlerin yaşamlarını zenginleştiren profesyonel tiyatroları ve tiyatro organizasyonlarını birleştirmek, çocuk ve gençlik tiyatrosunda ortak bir sanatsal standart oluşturmak amaçları arasındadır.

Assitej Genel Merkezi kongre ve festivallerde dünyanın çeşitli ülkelerindeki Assitej Merkezleri üyelerini biraraya getirerek kültürel ve düşünsel değişime katkıda bulunmanın yanısıra; çocuk ve gençlik tiyatrosu alanında düzenlenen festivallere destek sağlar, festivallerin profesyonel çocuk ve gençlik tiyatrolarına duyurulmasına yardımcı olur.

Bu yıl yapılacak olan Dünya Assitej Kongresinde ilk kez bir Türkiye’den festival bölümüne bir katılım olacaktır. Mayıs ayında yapılacak olan festivalde Türkiye’yi Tiyatrotem “Nasıl Anlatsak Şunu” oyunuyla temsil edecektir.

Assitej Türkiye

Bakanlar Kurulu Kararı ile 27.12.1989 tarihinde etkinlik alanı Türkiye, Merkezi Ankara olmak üzere kurulan Assitej Türkiye Merkezi; 1990 Yılında Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) tarafından Türkiye’yi temsilen üyeliğe kabul edildi.

Assitej Türkiye Merkezi Başkanı Tülin Sağlam aynı zamanda 2002-2008 yılları arasında  Uluslararası Assitej Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

Kurulduğu zamandan bu yana Bursa Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivali’ni düzenleyerek çocuk ve gençlik tiyatroları alanında öncülük ederek uluslararası festival başlatmış, biçim ve içerik düzenlemesi ile diğer festivallere örnek olmuştur. Etkinlikleri arasında ayrıca, Assitej’e üye diğer ülkelerle ortak projeler geliştirmek, yurt içinde projeler geliştirmek ve uygulamak, üyelerini seminer ve atölye çalışmalarına göndererek eğitimlerini ilerletmeleri sağlamak bulunmaktadır.

Ceren Okur / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla