Dansla Engelsizliği Yaşıyor, Sahnede Devleşiyorlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dansın büyüsünü tiyatroyla buluşturan ”Kavuşma” oyunu engelli bedenleri engelsiz kılıyor. Bedenlerini kullanmakta zorluk çeken veya tekerlekli sandalye kullanan engellilerin engelsizlerle yaptıkları dans tiyatrosu yurt içi ve yurt dışındaki turnelerle engelliliğe dair farkındalığı artırmaya çalışıyor.

Hayatının neredeyse tamamını zihinsel engelli dayısıyla geçiren Dans Öğretmeni Gülüm Pekcan, sağlıklı insanların engellilere yönelik zaman zaman gösterdiği tepkilere inat, meslek edindiği dansı engellilerle buluşturmanın çabasına girmiş. 14 yıldır engellilerle çalışan ve onları dans tiyatrosu için sahneye hazırlayan Pekcan, dayısının kendisine kazandırdığı sosyal duyarlılık ve toplumsal farkındalığı mesleğine yansıtarak engellilerle engelsizleri sahnede buluşturuyor.

Dansın herkese disiplini öğrettiğini ve rehabilitasyon sağladığını kaydeden Pekcan, engellilerin de bu faydayı kazanması için dansın önemine değindi. Engellilerin engelsizlerle ortak bir etkinliğin içinde yer alması için söz konusu grubu kurduğunu anlatan Pekcan, ”Engelsiz insanların engellilere yönelik önyargılarını, çekincelerini ortadan kaldırmak için bir araya geldik. Felsefemiz hep eşitlik oldu. Bu grupta da onu yansıtmaya, anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Engellilerin sanatla sosyalleştiklerini, özgüvenlerinin arttığını dile getiren Pekcan, bale okullarının asansörsüz, 4 katlı bir binanın en üst katında olmasına rağmen engellilerin büyük bir keyifle haftanın 2 günü yoğun bir tempoda çalışmak için okula geldiklerini söyledi. Pekcan, koreografilerde engellerin de hareketler konusunda fikirlerini paylaştıklarını anlatarak, dansın engellilerin yaratıcılığına da geliştirdiğini belirtti.

Devinimler Yaşama Sevinci Dans Topluluğu ismi verdikleri ve 7 yıl önce kurulan grupta 4 engelsiz 6 da engellinin bulunduğunu belirten Pekcan, grupla yurtdışı ve yurt içinde turneye çıktıklarını anlattı. Pekcan, özellikle yurt dışında büyük bir takdir ve ilgiyle karşılandıklarını ifade etti.

Ankara’daki sanat faaliyetlerine yönelik ilgisizliği de eleştiren Pekcan, grubun İstanbul’da olması halinde pek çok firmanın sponsor olacağını, ancak Ankara’da kendilerine sponsor olacak firma bulamadıklarını dile getirdi.

-”SAHNEDE DEVLEŞEREK YÜKSELİYORUM”-

Doğuştan ortopedik ve nörolojik engelli olan 28 yaşındaki Ayşe Karaboğa 2 yıldır yer alıyor. Kas kuvvetsizliği bulunduğu için 5 yıl önce hayranlıkla izlediği dans gösterisine katılmakta çekindiğini anlatan Karaboğa, grupta yer almanın verdiği mutluluğu şu sözlerle ifade ediyor:

”Arkadaşlarımını da tavsiyesiyle bu gruba kafamda bir sürü çekinceyle katıldım ama bir şeyler yapabildiğimi, bedenimi tekerlekli sandalyede de olsa dans gibi bizim için inanılmaz olduğunu düşündüğüm bir etkinlikte kullanabilmekten çok mutluyum. Bir şeyler yapabildiğimizi görmek biz engelliler için çok önemli. Eğer bu grup sadece engellilerden oluşmuş olsaydı kendimi soyutlanmış hissedebilirdim ama engelsizlerle birlikte oynayınca kendimi onlar gibi engelsiz hissedebiliyorum.”

Kan uyuşmazlığı nedeniyle hem ortopedik hem de zihinsel engelli olan 23 yaşındaki İsmail Acay da asılda pek çok şeyi çabucak unutmasına rağmen, koreografileri unutmamakla bir mucizeye imza atıyor. 2 yıldır grupta dans eden Acay, gösteriye çıktıklarında sahnede kendisini dev gibi özel ve yükselmiş hissettiğini belirterek, kursa büyük bir keyifle geldiğini anlatıyor.

-PEKCAN’A MESLEK ÖDÜLÜ VERİLECEK-

29 Mayıs Pazar günü, ODTÜ Vişnelik tesislerinde gösteri sunacak Gülüm Pekcan ve ekibi izleyenlere önemli bir gece yaşatacak. Pekcan’a bu gecede, Bilkent Rotary Kulübü tarafından mesleği ile ülkesine hizmet eden, istikrarlı bir meslek hayatı sürdüren, projeler üreten, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak uzman olduğu alanda fayda sağlayan kişilere verilen 2011 Meslek Ödülünü verilecek.

Star Gazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.