Digiturk Çalışanları Tiyatro Sahnesinde!

Pinterest LinkedIn Tumblr +


Mimesis Haber – Digiturk çalışanlarından oluşan tiyatro grubu “Digisahne”, 12 Mayıs Perşembe akşamı saat 20:00’de Beşiktaş Kültür Merkezi’ndeydi. 2009’da başlayan tiyatro çalışmalarını 2011’de de Uluç Esen’in çalıştırıcılığında devam ettiren topluluk, ikinci oyunu olan “Bekleme” ile seyirci karşısındaydı. Tiyatroya yeni başlamış oyunculardan oluşmuş olmasına rağmen yüksek bir performansla salondaki seyircilerin beğenisini toplayan Digisahne’nin çalıştırıcısı Uluç Esen’den oyun ve topluluk hakkında bilgi aldık.

2009-2010 sezonunda Uluç Esen ve Cüneyt Yalaz’ın çalıştırıcılığında çalışmalarına başlayan topluluk, Anton Çehov’un “Biçare Kadın” adlı oyunundan uyarlanan “Şirkette Neler Oluyor” adlı oyunu sergilemiş. Şirket yaşamında karşılaşılan olayların sahnelendiği bir polisiye parodisi olan bu oyunun konusu şöyle: “Bir televizyon yapım-prodüksiyon şirketinin 10. yıl kutlaması hazırlıkları yapılmaktadır. Ancak daha henüz konuklar gelmeden üç ay önce işten çıkarılan bir şirket çalışanının kutlamayı sabote etmek için içeri sızdığı bilgisi gelir ve ortalık karışır. Kutlama polisiye bir boyut kazanır… ” Bu oyunun ardından topluluk tiyatro çalışmalarına devam etme kararı almış.

2011 yılında çıkarılan “Bekleme” oyununun kurgusu ve metni Uluç Esen’e ait olmakla birlikte, oyuncuların doğaçlamaları metni oldukça zenginleştirmiş. Geçen sene çıkarılan oyunda yer alan kadrodan bazı oyuncuların bu sene de tiyatro çalışmalarına devam ederek ikinci oyunda yer alması oyunun seyir zevkini yükselten önemli bir faktör olmuş. Oyun çalışmaları katılımcılığa açık bir şekilde yürütülmüş ve yazarın metni, bekleme teması çerçevesinde yapılan doğaçlamalarla son halini sahne üzerinde bulmuş. Nikah anını bekleme, evine davet ettiği bir kadını bekleme, hiç gelmeyecek birisini bekleme ve tekno-marketin açılışını bekleme gibi eylemlerin ortaya çıkardığı vukuatlardan oluşan sahneler, kareografik düzenlemelerden oluşan ara sahnelerle bir araya getirilmiş. Ara sahnelerde ön plana çıkan unsurlar ise ayrılma, bekleyiş ve buluşma. Ana karakterler etrafında örülen bir oyun kurgusu oluşturmak yerine kısa parçaların ara oyunlarla bir araya getirilmesi tercih edilmiş. Böylelikle haftada bir gün buluşarak tiyatro yapan grup üyeleri, kısa parçalar içerisinde canlı birer performans yakalamayı başarmışlar.

Lise, üniversite tiyatroları ve dernek veya meslek odalarının faaliyeti olarak yapılan amatör tiyatronun yanı sıra şirket çalışanları tarafından oluşturulan tiyatro gruplarına da artık rastlamak mümkün. Çalışanların tiyatrosunun daha da üretkenleşmesi ve nitelikli örneklerle salonları doldurması dileğiyle…

Özgür Eren / Mimesis


Paylaş.

Yanıtla