Gündüz Kuyumcu, Akşam Tiyatrocu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kayseri’de gündüzleri atölyesinde altın takılara şekil veren kuyumcu İbrahim Eser, akşamları da kendi yazdığı oyunları sahneliyor.

Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan İbrahim Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuyumculuğa ilkokulu bitirdikten sonra başladığını ifade ederek, uzun süreden beri de Kocasinan Halk Eğitim Merkezi’nde tiyatroyla ilgilendiğini söyledi.

Çocukluk ve gençlik yıllarının hep kuyumcu atölyelerinde geçtiğini anlatan Eser, bu süre içinde tiyatro tutkusunun büyüdüğünü ve askerden geldikten sonra da Belediye Konservatuvarı’nda 8 yıl boyunca eğitim aldığını anlattı.

Oyunculuk ve yönetmenlik deneyimlerinin ardından oyun yazarlığına da başladığını aktaran Eser, şöyle devam etti:

”Sadece tiyatro için doğmuş, sadece tiyatro yapan rahmetli hocamız Yıldırım Görücü’den dersler aldım. Konservatuvar kapandıktan sonra Kayseri Sanat Merkezi adı altında profesyonel olarak çalışmalarıma devam ettim. Maddi imkansızlıklar nedeniyle bir süre sonda da orası kapandı. Daha sonra İl Kültür Müdürlüğü’ne bağlı Kültür Merkezi açılınca çalışmalarımı orada sürdürdüm. Arkadaşlarımızla birlikte hem tiyatro dersleri veriyor, hem de oyunlar hazırlıyorum. Bu noktada Kayseri’nin tiyatro kültürüne katkı sağlayacak oyunları seçmeye özen gösteriyorum.”

-KENDİ YAZDIĞI OYUNLARI SAHNELİYOR-

Yazdığı oyunlarda genel olarak esnaflık kültürü ve ahlakı üzerine konular seçtiğini kaydeden Eser, ”Tiyatro ile kendi esnafımızı eğitme yoluna, esnaflığın ana kaidelerini anlatma yoluna gittik. Kayserili sarraf ve kuyumcuları ilgilendiren ‘Kazancılar Üniversitesi-1’ adıyla bir oyun yazdım. Kazancılar Çarşısı’ndaki olayları, Ahilik kültürü çerçevesinde 1970-1980’li yıllardan alıp, 2000’li yılları anlatarak güzel bir eser meydana getirdik” diye konuştu.

Eser, bu oyunu sadece kuyumcu ve sarraf esnafa oynadıklarını ve çok güzel tepkiler aldıklarını dile getirerek, şimdi de ‘Kazancılar Üniversitesi-2’yi yazıp tamamladığını, bu yıl da bu oyunu sahneleyeceklerini söyledi.

Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın esnaflar tarafından ”Esnaflık Üniversitesi” olarak anıldığını kaydeden Eser, burada yetişen bir insanın, bir üniversite mezunu kadar bilgi, ahlak ve kültüre sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

”Kazancılar Çarşısı’nda asla dolandırıcıya ve sahtekara yer olmaz. Burada görünmez bir güç vardır, kimse kimseyi kovmaz, kimse kimseye zorla bir iş yaptırmaz. Ama sahtekar ve dolandırıcılar, bir süre sonra kaybolurlar. Burada sözüne sadık, dediğini yapan, sözü en geçerli teminat olan insanlar vardır. Hala gerçekten esnaf olanlar arasında çek ya da senet kullanılmaz, söz yeter. Ama her meslekte olduğu gibi sarraf ve kuyumcular arasında da bozulmalar yaşanıyor.”

Kayseri’nin yetiştirdiği en büyük şahsiyetlerden olan Mimar Sinan’ın hayatını da tiyatro sahnesine taşıyacağını belirten Eser, ”Önümüzdeki yıl Turgut Özakman’ın ‘Ben Mimar Sinan’ oyununu, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle işbirliği yaparak tüm lise öğrencilerimiz ve halkımız için sahneleyeceğiz” dedi.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.