H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Sınavları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

MİMESİS Haber / Bu haber konservatuvar sınavlarına girmeyi düşünen gençlere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları’nın Tarihçesi

Genç Türkiye Cumhuriyetiyle birlikte, Türk ulusu dünya uygarlığı yolunda önemli adımlar atmaktaydı. Atatürk’ün direktifleriyle müzik ve sahne sanatlarının gelişmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı bir konservatuvar kurmak amacıyla 1934 yılında, Berlin’de öğrenci müfettişi olan Cevat Dursunoğlu’nu görevlendirdi. 1935 yılında ünlü besteci Prof. Paul Hindemith ile anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaya göre Hindemith, Türkiye’de müzik kurumlarının yeniden yapılandırılması işlerinde danışman olarak incelemelerde bulunup, konservatuvarın kuruluş esaslarını hazırlayarak bir rapor verecekti. Hindemith 6 Nisan 1935 yılında yurdumuza gelerek, bir yıl ara ile iki incelemede bulundu. Bu incelemeler sonucunda konservatuvarın; serbest müzik okulu (konservatuvar), öğretmen yetiştiren okul (Musiki Muallim Mektebi) ve tiyatro okulundan oluşmasına karar verdi. Bu nedenle konservatuvarın tiyatro ve opera bölümünü kurmak üzere Almanya’dan Prof. Carl Ebert getirildi.

Konservatuvar önce Musiki Muallim Mektebi içerisinde açıldı. 6-12 Mayıs 1936 tarihleri arasında öncelikle Musiki Muallim Mektebi öğrencileri sınavdan geçirilerek, kimileri tiyatro, kimileri de müzik bölümüne alındı. 1 Kasım 1936 tarihinde de öğrenime başlandı. 1938 yılında, Müzik öğretmeni yetiştirilen bölüm Gazi Eğitim Enstitüsü’ne bağlanarak konservatuvardan ayrıldı ve 1940 yılında da konservatuvar yönetmeliği kabul edilerek yürürlüğe girdi. 1982 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim veren Ankara Devlet Konservatuvarı, aynı yıl Yüksek Öğrenim Kurumu kapsamına alınarak Hacettepe Üniversitesi’ne bağlanmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüze kadar birçok sanatçı yetiştirmiş olup, yurdumuzdaki tüm sanat kurumlarının kaynağıdır. Bugün de sanat ve bilim alanında yaptığı çalışmalarla Türk müzik yaşamına önemli katkılarını sürdürmektedir.

TİYATRO ANASANAT DALI OYUNCULUK SANAT DALI ÖZEL YETENEK SINAVI

Oyunculuk Sınavına Kimler Baş Vurabilir?

Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların; 24 yaşından (yıl itibarıyla, hesaplamada ay ve gün dikkate alınmaz) büyük olmaması gerekmektedir. Yükseköğretime Geçiş Sınavı puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Konservatuvarların lise devresi mezunları, Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Müzik Bölümü ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için ise en az 140 almış olmaları gerekmektedir. Diğer lise ve dengi okulları mezunu adaylar için ise en az 180 puan almış olma koşulu aranır sınava girebilmeleri için.

Sınav Jürisi Kimlerden Oluşur?

Baraj Sınavı Jürisi (1.aşama) ; Anasanat Dalı Başkanı, Sanat Dalı Başkanı ve Anasanat Dalı Kurulu tarafından Oyunculuğa Giriş, Sahne, Rol, Diksiyon, ses eğitimi ve hareket derslerini veren öğretim elemanları arasından belirlenecek toplam 7 (yedi) öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir.

Kesin Kabul Sınavı Jürisi (2.Aşama) ; Anasanat Dalı Başkanı, Sanat Dalı Başkanı ve Anasanat Dalı Kurulu tarafından Oyunculuğa Giriş, Sahne, Rol ve Diksiyon derslerini veren öğretim elemanları arasından belirlenerek toplam 5 (beş) öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir.

Sınav, baraj sınavı ve kesin kabul sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur.

Baraj Sınavı Nasıl Yapılır ve Değerlendirilir?

1-Sahne Sınavı (30 puan) Adayın kendi hazırlayacağı istediği dönem ve yazara ait bir dram ve komedi tiradı sahnelemesi istenecektir.

2- Hareket (Bedensel Yeterlilik) sınavı (10 puan) Adaylara 10 ar kişilik gruplar halinde Tiyatro sanatçısında olması gereken bedensel yeterliliği ölçecek uygulamalar yaptırılacaktır. Adaylar sınava spor ayakkabı ve şortla gireceklerdir.

3- Kulak, Ses ve ritm  ( 10 puan) Adaya tek ses, çift ses ezgi, ritm tekrarlama ve tiyatral ses kalitesini ortaya çıkaracak uygulamalar yaptırılacaktır.

4-Doğaçlama  (20 Puan) Adaya sınav jürisi tarafından verilecek olan konular  sözlü veya sözsüz doğaçlama olarak sergilenecektir.

5-Diksiyon (Sözlü ifade) (30 Puan) Adayın kendi hazırlayacağı  ( şiir-fıkra vb. ) bir eseri ezberlemiş olarak hazırlaması istenecektir.

Baraj Sınavında 100 tam puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar.

Kesin Kabul Sınavı Nasıl Yapılır ve Değerlendirilir?

1-Sınav Jürisi tarafından sınav günü adaylara dağıtılacak olan parçalar (tirat) 2 saat içerisinde hazırlanıp jüriye sunulacaktır. (70 Puan)

2-Doğaçlama  (20 Puan) Adaya sınav jürisi tarafından verilecek olan konular sözlü veya sözsüz doğaçlama olarak sergilenecektir.

3-Genel Kültür   (10 Puan)Tiyatro Kültürü ile ilgili yazılı bilgi yoklaması yapılacaktır.

Kesin Kabul Sınavında 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar.

Konservatuvarda Kimler Ders Vermektedir?

Tiyatro Anasanat Dalında ders veren öğretim elemanlarının listesi ve e-posta adresleri şöyledir

Yrd. Doç.Dr. Füsun BALKAYA fusun.balkaya@hacettepe.edu.tr Anasanat Dalı Başkanı

Dr. Neslihan EKMEKÇİOĞLU nekmekci@hacettepe.edu.tr

Dr. Türel EZİCİ  turel@hacettepe.edu.tr

San. Uyg. Filiz AREL naimefiliz.arel@hacettepe.edu.tr

San. Uyg. Ali TAYLA alitayla@hacettepe.edu.tr

Erhan GÖKGÜCÜ ( Reji çalışmalarında desteği sağlanmıştır.)

Can ÖZTOPÇU

Hakkı Haluk CÖMERT

Funda GÖKGÜCÜ

Berna KONUR

Emre BASALAK

Öğr. Gör. Vesile ÇALIKOĞLU vesileyasar.calikoglu@hacettepe.edu.tr

Öğr.Gör.Dr.Mehmet Can ÖZER mehmetcan.ozer@hacettepe.edu.tr

Öğr. Gör. Burcu ERMAN bkan@hacettepe.edu.tr

Öğr. Gör. Seçil ÖZTAN secilo@hacettepe.edu.tr

Öğr.Gör. Seval ERSU sersu@hacettepe.edu.tr

Öğr.Gör. Serap YILMAZ  serapeti@hacettepe.edu.tr

Özüm AYITKAN

Sınav Tarihleri Ne Zaman Açıklanır?

Ankara Konservatuvarı her yıl mayıs ayında kendi internet sayfasında sınav tarihlerini açıklamaktadır.

Sorularınız için aşağıdaki telefon, fax ve e-posta adreslerini kullanabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı

Bahriye Üçok Caddesi No: 4 Beşevler/ANKARA

Tel: 0 (312) 212 62 10-11-12-13     223 00 50-221 22 15

Faks: 0 (312) 215 84 66

E-posta: huadk@hacettepe.edu.tr

hudevkon@hacettepe.edu.tr

ankaradevletkonservatuvari@gmail.com

Ceren Okur / MİMESİS

Paylaş.

17 yorum

  1. ezgi yıldırım Tarih:

    2011 tiyatro özel yetenek sınavlarının tarihi ne zaman ? yardımcı olabilir misiniz ? şimdiden teşekkürler..

  2. GÖKÇE NUR ARSLAN Tarih:

    Bne bu sene üniversiteye hazırlanıyorum 20 yaşındayım . Hacettepede tiyatro eğitimi almak için ne yapmam gerekir ? Nasıl bir yol izlemeliyim duyurular ve seçmeler ne zaman başlaR..

  3. ceren okur Tarih:

    Kurumla ilgili gereken bilgileri yukarıda derledik, iletişim telefonlarından güncel bilgileri alabilirsiniz.

  4. 2012 tiyatro bölümü özel yetenek sınavları hangi tarihler arasında yapılacak bana yardımcı olabilirmisiniz. Sınava katılabilmek için gerekli şartlara ayrıntılı olarak ulaşamıyorum acaba nerden temin edebilirim bu bilgileri. Ulaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

  5. Çok özürdilerim rahatsız ediyorum tekrar ama yayınlamış olduğunuz telefon numarasını aradım telefonla bilgi veremiyeceklerini söylediler.

  6. Aras Tarih:

    2012 tiyatro bölümü özel yetenek sınavları hangi tarihte yapılacak bilmiyorum ama sınava ön kayıt için 6 ağustos son tarih diye biliyorum.

  7. yunus erol Tarih:

    2012 tiyatro bölümü özel yetenek sınavları hangi tarihte yapılacak bilmiyorum ama sınava ön kayıt için 6 ağustos son tarih diye biliyorum.

  8. Sinem Tarih:

    Yaa okul puanı katılmadanmı 180 isteniyo yoksa okul puanı katıldıgında 180 olması mı lazım. Çünkü benim sözel puanım 166 :((

  9. tugba Tarih:

    Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarın-Tiyatro Anasanat Dalı.
    1-Aday Kayıt Tarihi: 16-25 Haziran 2014
    2-Baraj Sınav Tarihi 7-11 Temmuz 2014
    3-Kesin Kabul Sınav Tarihi : 14-17 Temmuz 2014
    4-Kesin Kayıt Tarihi : 11-15 Ağustos 2014

  10. ÖZGÜR Tarih:

    KONSERVATUARA GİRMEK İÇİN BELİRLİ BİR YAŞ SINIRININ OLMASI GERÇEKTEN DE SAÇMA DEĞİL Mİ ?

  11. merve Tarih:

    ben başörtülü bir kızım,bedensel yeterlilik sınavı için şort giyilmesi gerektiği yazılmış bu benim için bi engel mi?

Yanıtla