Hacivat ve Karagöz’le İstanbul Turu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zambak Yayın Grubu, çocuklara İstanbul’u daha iyi tanıtmak için yeni bir projeye imzasını attı. Zambak Çocuk Kukla Tiyatrosu, ‘Karagöz İstanbul’u Gezdiriyor’ oyunu ile İstanbul’un 39 ilçesine giderek ana sınıfı, 1. 2. ve 3. sınıf öğrencileriyle buluşuyor. Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü ve Yayımcılar Federasyon Başkanı Bayram Murat ‘Karagöz’le İstanbul Turu’ projesi hakkında bilgi verdi.

Projenin amacı nedir?

Projenin amacı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İstanbul genelinde öğrenim gören öncelikle imkanları kısıtlı öğrencilerin oyunu izleyebilmeleri için 39 ilçede 77 ayrı merkezde 154 seans sahnelemek. İstanbul temalı, değerler eğitimi (sorumluluk duygusu, arkadaşlık, yardımlaşma, çevre ve doğayı koruma) vs… gibi temel kavramlar anlatılmak isteniyor.

Çocukların sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek, değerler eğitimi vermek ve onlara temel insani değerleri kazandıran bir oyun. Oyunda çocuklarımıza geleneksel karakterlerimiz Hacivat ve Karagöz eşliğinde, İstanbul ve bazı tarihi mekanları anlatılıyor. Çocukların tarihe ve kültüre ilgisini arttırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca yardımlaşma, paylaşma, hediyeleşme, arkadaşlık, misafirperverlik, çalışkanlık, merhamet, özür dilemenin gerekliliği, başka insanları rahatsız etmeme gibi temel değerleri öne çıkarıyoruz.  Öğrencide yeni ilgi alanları oluşturmaya yönelik kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda gelişimlerine katkı sağlamak, değerler eğitimi vermek, çağdaş eğitime katkıda bulunmak ve toplum hizmeti amacıyla böyle bir tiyatro oyunu hazırlandı. Mesela oyun içerisinde geçen

Galata Kulesi tanıtılırken Hazarfen Ahmet Çelebi’nin, Süleymaniye Cami tanıtılırken Mimar Sinan’ın ağzından bilgi verilemesi çocukların aklında çok daha kalıcı olmasını sağlıyor.

Oyunda Ankara’dan İstanbul’a taşınmış bir çocuğun yaşadıkları anlatılıyor neden özellikle İstanbul ve ilçeleri?

Yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış farklı kültürler ve medeniyetleri bünyesinde barındıran İstanbul’un genç neslimize bu tarihi değerlerimizi daha yakından eğlendirerek öğretmek, kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve İstanbul’u daha iyi tanımalarını sağlamak için. Ayrıca büyükşehirlerde yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi de arkadaşlık ve komşuluk ilişkileridir. Bu ilişkilerin yeterince gelişmemesi yüzünden yaşanan olumsuzluklar, toplumda güvensizlik duygusuna neden olabiliyor. Burada komşuluk ve yardımlaşma ilişkilerine vurgu yaptık.

Öğrenciler büyük ilgi gösteriyor

İstanbul genelinde okullarda oyunu sergiliyorsunuz. Gördüğünüz ilgiden memnun musunuz?

İlgiden çok memnunuz tahmin ettiğimizden daha fazla ilgi alaka görüyoruz. İstanbul genelindeki tüm ilçelerde oyunumuz yoğun ilgi görmekte. Bu konuda özellikle il ve ilçe milli

eğitim müdürlüklerimize ve bayilerimize katkı ve gayretlerinden dolayı teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz.

Oynadığımız okullarda öğrencilerin yoğun ilgisini görüyoruz. Okul salonlarının tamamı dolup taşıyor. Okul sezonu bitene kadar 40 bin öğrencinin izlemesini bekliyoruz.

Star Gazete

Paylaş.

Yanıtla