İATG Ada ile Devam Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – 20. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında son üniversite tiyatrosu oyunu olan Athol Fugard’ ın iki ikişilik ‘Ada’ adlı oyunu 25 Mayıs Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’ nda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Topluluğu tarafından sergilendi. Topluluk daha önce de yine İstanbul Amatör Tiyatro Günler kapsamında bu sene çıkardıkları ikinci oyun Lady Gregory’ den Kulaktan Kulağa adlı oyunlarını 14 Mayıs’ ta İTÜ Ayazağa kampüsü Kültür Sanat Birliği Oditoryum’ da sahnelemişti.

Geçtiğimiz sene İstanbul Üniversitesi’ nde ÖKM’nin kapatılma süreci boyunca önce İ.Ü Deneysel Sahne sonra İ.Ü Drama adıyla tiyatro yapan grup en son İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Topluluğu adıyla çalışmalarını sürdürmekte. Sahneledikleri iki kişilik ‘Ada’ oyunu ise Güney Afrika’ daki apartheid rejimi döneminde insanca yaşama isteklerinin bedelini en temel haklardan yoksun kalmakla ödemeye mecbur bırakılmış 2 mahkumun bu esaretleri süresince sahip oldukları tüm değerleri unutturmak üzere tasarlanmış bir hapishane: ADA’ da geçiyor. Bu 2 mahkûmun yaşadıklarını konu alan oyunda taşlaşmış bedenler olmaya mahkûm edilmiş iki kader arkadaşını hayatta tutan tek şey ise onurlu bir yaşam yolunda tüm olumsuzluklara rağmen sürdürdükleri sorgulama ve vazgeçmeden verdikleri mücadele…

Grup oyunlarını sade bir dekor, kostüm ve ışık tasarımıyla sergiledi. İstanbul Üniversitesi rektörlüğü tarafından ÖKM’nin kapatılması sonrasında sahnesiz kalan ve çalışmalarını Divriği Kültür Merkezi,  Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Kangal Dernekleri Federasyonu ve Eğitim-Sen’ in kendilerine sağladıkları çalışma alanlarında sürdüren topluluk bu oyunu seçmelerinin bir sebebinin de oyunun fazla dekor gerektirmede çalışmaya ve sahnelemeye uygun olması olarak açıkladı.

Üniversite tiyatroları ayağı sona eren İstanbul Amatör Tiyatro Günleri 27 Mayıs saat 20.00’ de Atölye Tiyatro Topluluğu tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka kampüsü İşletme Fakültesi Tiyatro Salonu’ nda sergilenecek olan ‘Artık…’ oyunuyla devam edecek.

Mesadet Sözmen / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla