iDANS Bu Seneki Konusunu 1 Mayıs Günü Açıkladı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

iDANS 5 – İşte!
(1-21 Ekim 2011)

Güncel sanat, dans, tiyatro, müzik ve performansın çeşitli ifadelerini kapsayip performativite ve bedensellik eksenleri üzerinden ortak noktalarını vurgulayan ve her yıl farklı bir konuyu tartışmaya davet eden iDANS Festivali’nin beşincisi 1-21 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un çeşitli mekânlarında gerçekleşecek. iDANS, “BiDANS: Misafir İşler” adı altında kurgulanan özel bir uluslararası programla Kasım 2011’de Berlin’de devam edecek.

Bimeras Kültür Vakfı’nın hazırlayıp sunduğu ve bu yılki temel kavramsal çerçevesi “İşte” olarak belirlenen iDANS, çağdaş gösteri sanatları çalışmalarının her bir aşamasının nasıl bir “iş” teşkil ettiğini; endüstriyel üretim sonrası “gayri-maddi” emeğin sanatsal çalışmaların işleyiş, kurgulanış ve örgütlenişine nasıl  yansıdığını; sanatsal “iş”lerin, “işleyişte” olmanın ve sanatsal çalışmaların “yaratıcılık” eksenli ekonomik ve sembolik üretime nasıl katkıda bulunduğu ve bunları nasıl dönüştürdüğü üzerine  araştırmalara, gösterimlere, kamusal alan yerleştirmelerine, sunumlara ve panellere yer verecek.

Günümüzün “yaratıcı kapitalizminde” adeta bir dansçı gibi betimlenen “yeni işçi”den  fiziksel ve zihinsel hareketliliğe sahip, çevik, esnek olması, imgelerin, fikirlerin, duyuların ve jestlerin üretimine ve dolaşımına tüm varlığıyla katkıda bulunması beklenmektedir.

Güncel sanatlar nasıl işler? Ne işler? Sanat nasıl bir iştir? Sanatçı bir işçi midir? Zanaat ve sanat ayrımı, kol ve zihin emeği arasındaki ayrım geçerli midir? Yaratıcılığın bileşenleri nelerdir? Günümüz üretim düzeni içinde yaratıcılık sömürülme ve esirleşmenin bir aracı haline mi dönüşmüştür? Yaratıcılığın insanlığın kendini gerçekleştirme ve özgürleşmesindeki rolü nedir?

iDANS Festivali bu yıl da dünyanın dört bir tarafından en yenilikçi ve tartışma açan sanatçıları bu konular çerçevesinde İstanbul’da buluşturacak.

Kritik Çaba: Türkiye

Geçtiğimiz yıl Jardin d’Europe etkinliklerinin bir ayağı olarak iDANS kapsamında düzenlenen sahne sanatları yazarlığı uluslararası atölyesi “Kritik Çaba”nın yalnızca Türkiye’den katılımcılardan oluşacak versiyonu iDANS’ın bu yılki programında yer alacak. Çağdaş dans ve performans sanatları yazarlığında uzmanlaşmakta olanlara yönelik bir eğitim programı olan Kritik Çaba, dans alanındaki eleştirel pratiklerin sorun, sorumluluk ve sorgularıyla yüzleşerek nitelikli fakat erişilebilir eleştirel bir yazının gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor.

iKEDİ

iKEDi 2010 yılında iDANS’a paralel bir sosyal yaratıcılık projesi olarak tasarlanmıştı. Mart 2011’den itibaren her ay iki okulda devam etmekte olan iKEDİ, Eylül 2011 itibariyle yeniden İstanbul sokaklarında olacak ve yıl boyunca İstanbul’un 28 mahallesinde çok farklı kesimleri yaratıcılığın keyfi etrafında birleştirecek.

BiDANS: Berlin’de “Misafir İşler”

iDANS bu yıldan başlayarak festivalin bir bölümünü bir Avrupa başkentine taşıyacak. Birinci durak Berlin!

iDANS Kasım ayında Türklerin Almanya’da “Misafir İşçi” olarak göçmenliklerinin 50. yılı vesilesiyle özel bir uluslararası programla Berlin’de misafir olacak. İşin, yaratıcılığın, üretkenliğin ve “yeniliğin” değişen anlamları; işle ilgili toplumsal hareketlilik ve göçle ilgili konular; yabancı düşmanlığı ve “entegrasyon” problemlerinin üzerine yeni yabancılaşmalar doğuran, iş ve hayat arasındaki ayrımın yok olduğu, boş zaman mefhumunun ortadan kalktığı güvencesiz iş koşulları çeşitli sahne gösterileri ve toplantılarla ele alınacak.

Bimeras Kültür Vakfı

Bimeras Kültür Vakfı, Türkiye’nin çağdaş sanatlarda, özellikle de çağdaş sahne sanatları alanında uluslararası ilişkilerine destek olma amaçlı, yaklaşık 10 yıldır süren bir çabanın ürünü olarak kuruldu. Birikimini 2007 yılında en üst noktaya taşıyan vakıf, Türkiye’ye ve İstanbul’a bir çağdaş dans ve performans festivali kazandırdı. Bimeras Kültür Vakfı, üç ayrı Avrupa Birliği Kültür Programı projesine katılma başarısı göstererek, Türkiye’nin uluslararası projelerde aktif partner olarak yer almasına önemli bir katkı sağlıyor.

İDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali

Bimeras Kültür Vakfı’nın on yıllık uluslararası tecrübesinin sonucu olarak İstanbul’da düzenlenen, içerik ve tarz olarak dünyanın en seçkin ve prestijli festivalleriyle aynı kulvarda yarışan, Türkiye’nin tek uluslararası çağdaş dans ve performans festivalidir. Çağdaş dansın bir sanat dalı olarak algılanmasına katkıda bulunmayı ve bu konuda yeni bir bilinç yaratmayı hedefleyen iDANS, bu alanın en önemli ustalarını her yıl İstanbul’da buluşturuyor.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.